τα Σεπτεμβριανά της Πόλης του 1955.

6/5/2005 7:10:00 μμ


Ιστορικά ντοκουμέντα για τα Σεπτεμβριανά του 1955, ορισμένα εκ των οποίων θα δουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, περιέχονται στο νέο βιβλίο του Ελληνοαμερικανού καθηγητή ιστορίας, Σπύρου Βρυώνη.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε χθες στη Νέα Υόρκη, με τίτλο: «Ο μηχανισμός της καταστροφής» (The Mechanism of Catastrophe: The Turkish Pogrom of September 6-7, 1955, and the Destruction of the Greek Community of Istanbul) από τις εκδόσεις «GreekWorks.Com». Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σήμερα για πρώτη φορά στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου, στο Μανχάταν.

Ο Δρ. Βρυώνης (ιστορικός, βυζαντινολόγος-ισλαμολόγος, με εκτενή και μακροχρόνια έρευνα στην ιστορία τον Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), δήλωσε στο ΑΠΕ ότι πρόκειται για μια μεγάλη πολυετή έρευνα που αφορά τις βιαιοπραγίες κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβριο του 1955.
Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο περιέχονται αναφορές, επιστολές και δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, ακόμη και έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Φόρεϊν Οφις, ακόμη και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το συγγραφέα, τη νύχτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου του 1955, ένα όργιο βανδαλισμών και λεηλασίας, του μεγαλύτερου ανθελληνικού προγκρόμ, επέφερε το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών Ελλήνων, το βιασμό Ελληνίδων και την καταστροφή των ελληνικών περιουσιών με συνολική αποτίμηση ζημιάς που ξεπερνούσε τα 150 εκατομμύρια δολάρια.

Η έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από εκείνα τα τραγικά γεγονότα. Εκτός βέβαια από πολυάριθμα στοιχεία που αποδεικνύουν ένα «οργανωμένο και καλά σχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος του Ελληνισμού», όπως τονίζει ο Δρ. Βρυώνης, ο αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να διαβάσει «νεοφανείς μαρτυρίες θυτών, θυμάτων και αυτόπτων μαρτύρων».
Επίσης, σημειώνει ότι «τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στην εκρίζωση όχι μόνο των Ελλήνων της Πόλης, αλλά και της Εβραϊκής και της Αρμενικής κοινότητας. Ταυτόχρονα, συνέβαλαν στην πτώχευση του Τουρκικού Έθνους από πνευματικής και ηθικής απόψεως, καθώς αυτό αποκόπηκε από το μακραίωνο, μοναδικά πολυπολιτισμικό του παρελθόν».

Ο Δρ. Βρυώνης δίδαξε στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Καλιφόρνιας, Σικάγου και Αθηνών, ενώ έχει συγγράψει πολλά βιβλία και επιστημονικά συγγράμματα. Ίδρυσε και διεύθυνε για αρκετά χρόνια το Βρυώνειο Κέντρο Ελληνικών σπουδών στο Σακραμέντο, καθώς και το Ωνάσειο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Νέα Υόρκη. φροντίδα παρουσίασης Λορνιόν. www.lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc