Στο αρχείο μου υπάρχει ενα άρθρο κυπριακής εφημερίδας το οποίο και παρουσιάζω με σκοπό να καταδείξω την βρεττανική στάση απέναντι στην Κύπρο.
lornion

****

Reged: 02/17/05


ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.Δύσκολη προεδρία
03/17/05 12:50 PM


Κάτω από τον πολύ εύγλωττο τίτλο "Το εχθρικό εξάμηνο" η εφημερίδα "Σημερινή" (17.3.05) γράφει, μεταξύ άλλων, σε κύριο άρθρο της τα ακόλουθα:
Η αίσθηση και η εντύπωση που αποκομίζει κάθε Κύπριος είναι ότι η Βρετανία, την τελευταία 50ετία, τηρεί μιαν εχθρική και αντικυπριακή στάση, που δεν υπαγορεύεται απλώς από την προώθηση ή υπεράσπιση των συμφερόντων της. Η εικόνα που εκπέμπει η Βρετανία είναι εκείνη μιας κακεντρεχούς χώρας, που επιμένει να προωθεί ή και να επιχειρεί να επιβάλει τις τουρκικές θέσεις σε βάρος της Κύπρου.

Από την επομένη της δοτής ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα, ο κυπριακός λαός βλέπει κάθε μέρα αυτήν την απαράδεκτη αντιμετώπιση από μια πρώην αποικιοκρατική χώρα, η οποία, τουλάχιστον, οφείλει να σεβαστεί αυτόν τον τόπο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η απόρριψη του σχεδίου Ανάν αποθηρίωσαν και το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Θεωρούν ότι αυτό το έκτρωμα είναι η ιδανική λύση για την Κύπρο. Εμείς, που θα ζήσουμε μ` αυτήν, έχουμε διαφορετική άποψη. Και αποφασίσαμε ελεύθερα.

Η Βρετανία δεν σέβεται τη θέση της. Με συνεχείς υπονομεύσεις και μανούβρες επιμένει να επιβάλει ένα σχέδιο που εξυπηρετεί πρώτα τα δικά της συμφέροντα -στρατηγικά, πετρελαϊκά και άλλα- και ύστερα εκείνα των Κυπρίων. Μπορεί η Τουρκία να είναι μεγάλη χώρα και τα συμφέροντα της Βρετανίας να είναι εξίσου μεγάλα. Να το καταλάβει το Λονδίνο: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα θυσιαστεί για κανενός τα συμφέροντα και, προπάντων, όχι για τα βρετανικά .

Αναμένουμε ότι από την 1ην Ιουλίου η Κύπρος και η Κυβέρνησή της θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο, ένα εχθρικό εξάμηνο. Οι δηλώσεις Στρό προδιαθέτουν ακριβώς για τη στάση που το Λονδίνο θα τηρήσει στο Κυπριακό έναντι της Τουρκίας. Ναι, αλλά τώρα η Κύπρος είναι και πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών καλούνται να προετοιμάζονται. Με καθαρότητα θέσεων και αποφασιστικής πολιτικής, οφείλουν να επισημάνουν έντονα κάποια πράγματα στους Βρετανούς. Και να τους υποβάλουν ότι η ανοχή αρχισε να εξαντλείται. Να τους τα πουν, κυρίως, να τα εννοήσουν την κατάλληλη στιγμή.

εφ."Σημερινή" 17.3.05

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»