περί ΦΥΡΟΜ


«Για να προχωρήσει η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιλύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα γύρω από το όνομα»…

Με τη λιτή αλλά ουσιαστική αυτή δήλωση ο εκπρόσωπος του State Department, Σον Μακόρμακ αποσαφήνισε την αμερικανική θέση στο θέμα, ενίσχυσε τη διπλωματική θέση της Ελλάδας και έστειλε στα Σκόπια τη ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ένταξη στην ατλαντική συμμαχία δεν έχει διασφαλιστεί, αλλά περνά μέσα από τη συμφωνία της με την Αθήνα στο θέμα του ονόματος.

Όπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ο ανταποκριτής της DW Αθανάσιος Έλλις, ήταν η πιο ξεκάθαρη επίσημη τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα και στηρίζει στην ουσία την ελληνική προειδοποίηση προς τη γειτονική χώρα ότι η Αθήνα δεν θα συναινέσει στην ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς εάν δεν υπάρξει προηγουμένως αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Με τη δήλωση του εκπροσώπου του State Department, η οποία διορθώνει πρόσφατη ατυχή τοποθέτηση επί του θέματος, ζητείται από τα Σκόπια να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. Για την ένταξη στο Νάτο, είπε ο κ. Μακόρμακ, απαιτείται ομοφωνία όλων των χωρών. Διευκρίνισε δε ότι μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, αλλά η Ελλάδα δεν το έχει κάνει και συνεπώς θα πρέπει να λυθεί το θέμα.

Δήλωση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD

Την ίδια ώρα στη Γερμανία ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Βάλτερ Κόλμποβ, σε δήλωσή του προς τη DW τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα.

Συγκεκριμένα σε ομιλία του το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο ο κ. Κόλμποβ, υπογράμμισε: «Από το 2004 το γερμανικό κοινοβούλιο είχε καλέσει την τότε κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί στην ΕΕ για την αποδοχή του συνταγματικού ονόματος ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Τώρα που η Γερμανία έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πρέπει κατά την άποψή μας να κάνει κάτι προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το συνταγματικό όνομα Δημοκρατίας της Μακεδονίας», επανέλαβε ο γερμανός βουλευτής και πρώην υφυπουργός Άμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος είναι πρόεδρος της Ένωσης Γερμανο«μακεδονικών» Εταιριών.

ΠΗΓΗ από την σελίδα της D.WELLE 7/2/2007

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc