θέσπιση εθνικής κατώτατης σύνταξης μετα το 2008

Θέσπιση εθνικής κατώτατης σύνταξης μετά το 2008
Σε πολιτική συμφωνία για τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη κατέληξαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ, προετοιμάζοντας τις εργασίες του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 8 και 9 Μαρτίου. Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ, διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες πως η ηλικία συνταξιοδότησης "ήταν και θα παραμείνει υπόθεση του κάθε κράτους και θα καθορίζεται στη βάση των κοινωνικών και οικονομικών δυνατοτήτων, ιδιαιτεροτήτων και παραμέτρων της κάθε χώρας".

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός Απασχόλησης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Γερμανικής Προεδρίας περί ενδυνάμωσης της κοινωνικής προστασίας, επισημαίνοντας στους ομολόγους του, πως "η Στρατηγική της Λισαβόνας πρέπει να έχει σαφή και δυναμικό κοινωνικό χαρακτήρα".

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Επιτροπής για την απασχόληση, ο κ. Τσιτουρίδης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση, στον τομέα αυτό, έχει επιτελέσει "θετικό έργο με εμφανείς και μετρήσιμες εξελίξεις" και έχει δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις με στόχο την προώθηση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ειδικότερα, ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε πως στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 8,3% το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζει την πτωτική του πορεία, ενώ το ποσοστό απασχόλησης το 2005 αυξήθηκε σε 60,1% έναντι 59,4% το 2004. Επίσης, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε πολιτικές παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων, η προώθηση των προγραμμάτων "δια βίου μάθησης", καθώς και η ενίσχυση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας (γυναίκες, νέοι και άνω των 55 ετών).

Σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής για την κοινωνική προστασία, ο κ. Τσιτουρίδης επισήμανε στους ομολόγους του ότι στόχος της Ελλάδας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα "ορθολογικό και κοινωνικά δίκαιο" ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θα ξεκινήσουν μετά τις προσεχείς εκλογές, διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος: δημόσιος, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός.

Εξάλλου, ο υπουργός Απασχόλησης δεσμεύτηκε ότι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα θα φτάσουν μέσα στην επόμενη πενταετία τουλάχιστον το 27% του ΑΕΠ, έναντι 26% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος βρίσκεται 27,6% του ΑΕΠ. "Ήδη με τις αυξήσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα υπάρξει μια αύξηση τα επόμενα χρόνια. Και ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ακόμη πιο πολύ προς τα πάνω αυτό το όριο", ανέφερε ο κ. Τσιτουρίδης και συμπλήρωσε πως "η θέσπιση μιας αξιοπρεπούς κατώτατης εθνικής σύνταξης" αποτελεί μια σημαντική πολιτική που θα αρχίσει μετά το 2008.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο κ. Τσιτουρίδης κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, δήλωσε πως αυτές επηρεάζουν το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των κρατών-μελών της ΕΕ και τόνισε πως είναι αναγκαίος ένας πολυετής σχεδιασμός, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εστιάζεται στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με πολιτικές δια βίου μάθησης σε νέους, γυναίκες και ηλικιωμένους, και στην ενίσχυση των πολιτικών για την οικογένεια.
Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»