antigrafiko apo kathimerini

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία : 20-02-07 Eκτύπωση | e-mail
Κ. Μητσοτάκης: «Η αποχή του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία αναθεωρήσεως απετέλεσε βαρύ πολιτικό λάθος"

Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ πρόεδρος της ΝΔ,πρώην πρωθυπουργός Κων.Μητσοτάκης με σημερινή γραπτή δήλωσή του επικρίνει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την απόφασή του να μην μετάσχει το κόμμα του στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και καλεί την κυβέρνηση «να διευρύνει σημαντικά τις προτάσεις της για τα αναθεωρημένα άρθρα, περιλαμβάνοντας και αυτά που το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά προτείνουν».

Στη δήλωσή του ο Κ. Μητσοτάκης ζητεί να περιληφθούν προτάσεις για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος περί ποινικής ευθύνης υπουργών.

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού έχει ως εξής:

"Η απόφαση του Γεωργίου Παπανδρέου να απόσχει το ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία αναθεωρήσεως του Συντάγματος, απετέλεσε βαρύ πολιτικό λάθος που επιβεβαίωσε την εντύπωση ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν είναι ώριμος για την αρχηγία μεγάλου κόμματος εξουσίας. Η αποχή όμως του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλάζει τα δεδομένα και επιβάλλει στην Νέα Δημοκρατία αλλαγή γραμμής.

Με δεδομένο ότι για οποιαδήποτε αλλαγή του Συντάγματος θα απαιτείται στην επόμενη Βουλή αυξημένη πλειοψηφία και ότι το περιεχόμενο της αναθεωρήσεως θα το καθορίσει η επόμενη Βουλή, πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευρύνει σημαντικά τις προτάσεις της για τα αναθεωρημένα άρθρα, περιλαμβάνοντας και αυτά που το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά προτείνουν. Πρέπει απαραιτήτως -σχετικές είναι και οι προτάσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη- να περιλάβει τα άρθρα για τη διαχείριση των Δημοσίων Οικονομικών ώστε να αντιμετωπιστεί, το καυτό πρόβλημα των ελλειμμάτων και του Δημοσίου χρέους. Σχετική είναι και η πρότασή μου, εγγύηση εκ μέρους του κράτους να εγκρίνει μόνο η Βουλή. Προπαντός όμως, μαζί με το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ντροπή του δημόσιου βίου που είναι το ισχύον καθεστώς περί ποινικής ευθύνης των υπουργών.

Η Ελλάς έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η μόνη χώρα του πολιτισμένου κόσμου όπου οι υπουργοί, ουσιαστικά, δεν δικάζονται όταν παραβιάζουν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, τον κοινό Ποινικό Νόμο. Όταν ο πολιτικός κόσμος αρνείται να υπαχθεί στη Δικαιοσύνη είναι φυσικό τα μεγάλα λόγια για πάταξη της διαφθοράς να μην έχουν αντίκρισμα.

Αναμένω από τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως και αρχηγό του κόμματός μας του οποίου την αδιαπραγμάτευτη στάση έναντι της διαφθοράς και της διαπλοκής τιμώ, να δώσει τέλος σ'αυτήν τη θλιβερή εκκρεμότητα. Το οφείλει στην παράταξη της οποίας ηγείται, το οφείλει στην συντριπτική πλειοψηφία των τιμίων ελλήνων πολιτικών.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε πνεύμα συναίνεσης η προσεχής αναθεωρητική Βουλή, σύμφωνα άλλωστε και με την εντολή του λαού που θα την έχει εκλέξει, θα συζητήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα πάρει αποφάσεις. Η δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετάσχει στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ούτε στην προσεχή Βουλή, μόνο ως παραδοξολογία πρέπει να θεωρηθεί και καλόν είναι να ξεχαστεί το ταχύτερον. Στο σημερινό κόσμο που μιας μέρας καθυστέρηση, των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι ζημιά, δεν ρίχνεις με τόση ευκολία τον τόπο δέκα χρόνια πίσω. Και ακόμη πιστεύω βαθύτατα, ότι υπάρχουν πολλές διατάξεις, με πρώτη την περί ποινικής ευθύνης των υπουργών όπου θα πετύχουμε ευρύτατη συναίνεση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»