διάλογοι ελλήνων φοιτητών

Hμερομηνία δημοσίευσης: 27-02-07
Στα blogs φοιτητές μιλούν έξω από τα δόντια

Tης Iφιγενειας Διαμαντη

«Παιδιά, κλείστε τα πανεπιστήμια... (αυτό κάνετε με τις καταλήψεις), ανοίχτε δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Ούτως η άλλως, ημιμαθείς πτυχιούχοι ήμασταν ανέκαθεν. Πληρώνοντας δίδακτρα θα μπορούμε να έχουμε και απαιτήσεις. Και όσο για το άσυλο... ξεχάστε το, μια ψευδαίσθηση είναι κι αυτό... Ελεύθερη διακίνηση ιδεών γίνεται παντού! Σε όλα τα καφέ...».

Μία ανώνυμη άποψη εμφανίζεται το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής στο blog (ιστολόγιο) των φοιτητών στο Ρέθυμνο (katalipsirethimnou. blogspot. com). Με μερικές έστω ώρες καθυστέρηση, ακολουθεί ανώνυμη απάντηση: «Το άσυλό μας δεν είναι ψευδαίσθηση! Κι όποιος θέλει να διακινεί ιδέες στις καφετέριες, είναι ελεύθερος και δικαίωμά του. Συνάδελφοι, ποιος από εσάς πιστεύει πως πληρώνοντας δίδακτρα έχουμε και απαιτήσεις; Μόνο αυτοί που είναι σύμφωνοι με το κυβερνών κόμμα και προσπαθούν να καταθέσουν το νέο νομοσχέδιο. Καταργώντας το πανεπιστημιακό άσυλο, καταργούμε και την πανεπιστημιακή μας ελευθερία». (Σάββατο, 24/2/ 07, 7:40:00 μ. μ.).

Ζωηρός ο διάλογος στις ιντερνετικές φοιτητικές κοινότητες, κι ας μη βρίσκονται οι συνδιαλεγόμενοι πρόσωπο με πρόσωπο. Τόσο φλέγον είναι για τους φοιτητές το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που ο γραπτός διάλογος στα φοιτητικά ιστολόγια μεταφέρει στον διαδικτυακό επισκέπτη τη ζωηράδα της συζήτησης μέσα από την έκφραση και... τα σημεία στίξης.

«Υπάρχει βρε παιδιά σ’ αυτό το ελληνόφωνο κρατίδιο τίποτα δημόσιο που να λειτουργεί σωστά;» αναρωτιέται έτερος ανώνυμος. «Μα η Παιδεία, μα η Υγεία, μα η Αστυνομία, μα ο στρατός. Παντού αναξιοκρατία, παντού βρωμιά και δυσοσμία. Θυμηθείτε και πώς περάσατε στα πανεπιστήμια, επιτέλους!!! Πληρώνοντας οι γονείς σας χιλιάδες ευρώ στα φροντιστήρια!!! Οι φροντιστές μάς βοήθησαν να περάσουμε στο πανεπιστήμιο, και μόνον αυτοί! Οι δημόσιοι λειτουργοί αδιαφορούν στην πλειοψηφία τους! Γιατί λοιπόν επιμένουμε στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας;». Στην αρκετά «προφορική» απάντηση, φανταζόμαστε τα ανασηκωμένα φρύδια του ανώνυμου φοιτητή καθώς την έγραφε και την ανέβαζε στην ιστοσελίδα: «Βρε αγαπητέ συνάδελφε, διαφωνώ!!! Βρε φίλε, αυτό που χρειάζεται σίγουρα δεν είναι η κατάθεση του νέου, πρόχειρου νομοσχεδίου, αλλά αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο που να μειώνει την εξάρτηση από το φροντιστήριο. Γιατί πολεμάμε για τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου; Γιατί δυστυχώς η αγορά εργασίας διασφαλίζει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που διασφαλίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο». Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζει τρίτος: «Παιδιά, κάθε μορφής κινητοποίηση είναι απαραίτητη. Μην παραιτούμαστε τώρα. Φθάνουμε στο αποκορύφωμα, χρειάζεται κάθε είδους προσπάθεια. Οταν στους δρόμους χθες (σ. σ. 22/2/07) τα κανάλια -φανταστείτε! - αναφέρουν 30.000 κόσμου, δεν τίθεται θέμα παραίτησης. Η Συνέλευση έχει ανάγκη από κόσμο τη Δευτέρα (σ. σ. χθες)». Να όμως και ο αντίλογος: «Ρε σεις, γιατί αυτομαστιγώνεστε; Γιατί παίζετε τα παιχνίδια των βρώμικων κομμάτων και καταλαμβάνετε τις καφετέριες, αφήνοντας το πανεπιστήμιο άδειο; Μαζευτείτε στις Σχολές σας να περνάτε καλά, μαθαίνοντας πού και πού κάτι χρήσιμο, ώστε να πάρετε και κανένα πτυχίο! Αποασυλοποιηθείτε, προσέξτε όμως ποιοι πρωτοστατούν στις καταλήψεις...».πηγή καθημερινη της 27ης 2/2007Επιλογή λορνιόν

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»