Επισκόπηση τύπου | 01.10.2010

"Η Κίνα δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία"

Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο στην Ελλάδα αναφέρεται μεταξύ άλλων ο γερμανικός τύπος

Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι στο επίκεντρο των οικονομικών σχολίων και ρεπορτάζ του γερμανικού τύπου. Δεν λείπουν ωστόσο και δημοσιεύματα για το ελληνικό χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής του. Έτσι η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει σήμερα ρεπορτάζ με τίτλο «Η DZ Bank δεν αποκλείει την αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα». Σε σχετική έκθεση της τράπεζας που δημοσιεύεται σήμερα αναφέρεται ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει μέσω των κρατικών της ομολόγων. Μπορεί η επιτυχής εξυγίανση των δημοσιονομικών σε συνδυασμό με την εμπρόθεσμη αποπληρωμή να είναι το πιο πιθανό σενάριο, ωστόσο η τράπεζα δίνει στο σενάριο αυτό πιθανότητες 50 %, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.

"Η DZ Bank δεν αποκλείει την αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα"Ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι και το δημοσίευμα της Rheinische Post, με τίτλο «Η Κίνα δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» και το οποίο αναφέρεται στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Η Κίνα θέλει να στηρίξει την Ελλάδα και την ευρωζώνη στη μάχη τους κατά της οικονομικής κρίσης. Η επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο στην Ελλάδα έρχεται να υπογραμμίσει αυτή την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας», αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Και η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Γουέν Ζιαμπάο θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να βγουν το συντομότερο δυνατό από την κρίση η Ελλάδα και η ΕΕ.

Επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Στουτγάρδη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων μεγάλου μέρους πολιτών κατά των σχεδίων ανακαίνισης του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης είναι σήμερα στο επίκεντρο των σχολίων και ρεπορτάζ του γερμανικού τύπου. Στην πλειονότητά τους οι γερμανικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν υπερβολική στην αντίδραση της αστυνομίας που προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών. Το σχέδιο «Στουτγάρδη 21» όπως ονομάζεται, προκαλεί τις αντιδράσεις μερίδας των πολιτών και η εφημερίδα Frankfurter Rundschau παρατηρεί: «Ποιος είναι ο εμπνευστής της τακτικής να κάνει η αστυνομία χρήση αντλιών νερού προκειμένου να εκκενώσει τον μικρό χώρο, τον οποίο είχαν καταλάβει οι διαδηλωτές. Ασφαλώς και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν τους μαθητές για επικοινωνιακούς λόγους. Παρά ταύτα, η αστυνομία θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν μπλόκαρε εγκαίρως τις προσβάσεις στον σταθμό της Στουτγάρδης», επισημαίνει η εφημερίδα.

"Ποιος είναι ο εμπνευστής της τακτικής να κάνει η αστυνομία χρήση αντλιών νερού"Για το ίδιο θέμα η Stuttgarter Zeitung αναφέρει: «Ένα από τα στοιχεία της δημοκρατίας είναι η ανεκτικότητα και ο σεβασμός προς εκείνους που σκέπτονται διαφορετικά. Με δεδομένη τη συναισθηματική φόρτιση που έχει δημιουργηθεί, θα ήταν καλό να ληφθούν υπόψη οι γνώμες των ανθρώπων που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση, όπως του πρώην υποψηφίου προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Γιόαχιμ Γκάουκ. Ο τελευταίος καλεί τον πολιτικό κόσμο να προχωρήσει, παρά τις διαμαρτυρίες, στην υλοποίηση του πρότζεκτ «Στουτγκάρδη 21». Οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων, δηλαδή, των οπαδών και των πολεμίων του πρότζεκτ, φέρουν μεγάλη ευθύνη. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην χάσουν το μέτρο. Θα πρέπει επίσης να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα», καταλήγει η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»