Μερίδια σε 900 εταιρείες πωλεί η Ρωσία
Συμπεριλαμβάνονται ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft, η Aeroflot, καθώς και οι σιδηρόδρομοι

Bloomberg

Περαιτέρω λεπτομέρειες του σχεδίου της για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τη δεκαετία του 1990 έδωσε στη δημοσιότητα η Ρωσία. Το πρόγραμμα αφορά την πώληση όλου ή μέρους της κρατικής συμμετοχής ώς και σε 900 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, του αερομεταφορέα Aeroflot, καθώς και των ρωσικών σιδηροδρόμων. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να συγκεντρώσει ώς και 1,8 τρισ. ρούβλια (60 δισ. δολάρια) μέσα σε πέντε χρόνια, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,6% του ΑΕΠ το 2011, έναντι 5,3% που αναμένεται για φέτος.

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλοφ, θα διατεθούν προς πώληση μικρά μερίδια των σημαντικότερων κρατικών στοιχείων ενεργητικού: από τη Rosneft θα πωληθεί το 15% και από τους σιδηροδρόμους το 25%. Ο κ. Σουβάλοφ απέκλεισε πώληση του μονοπωλίου διαχείρισης των πετρελαιαγωγών Transneft, πυροδοτώντας πτώση 8,6% στην τιμή μετοχής του ομίλου, η οποία είχε εκτιναχθεί κατά 65% από τις αρχές του έτους, με την προσδοκία ιδιωτικοποίησης. Στα χέρια ιδιωτών θα περάσουν κρατικές συμμετοχές στους κλάδους τραπεζών -στις Sberbank και VTB, όπου η κυβέρνηση κατέχει το 60,3% και 85,5%, αντίστοιχα- τηλεπικοινωνιών και γεωργίας, ενδεχομένως και στα αεροδρόμια της Μόσχας. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πωλήσει το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, χρειάζεται όμως χρόνο για να καταρτίσει σχέδιο συνένωσης και των τριών αεροδρομίων της πρωτεύουσας σε έναν κόμβο.

Στο πλαίσιο δέσμευσης του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, περί ισοσκέλισης του προϋπολογισμού ώς το 2015, η κυβέρνηση «θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει» πώληση μεριδίου 10% στη VTB φέτος και αντίστοιχων ποσοστών το 2011-12. Για τη Rosneft, όπου συμμετέχει κατά 75%, ο κ. Σουβάλοφ δήλωσε ότι μπορεί να μειώσει το μερίδιό της σε λιγότερο από αυτό που της εξασφαλίζει τον έλεγχο, «αν εκπληρωθούν όλα όσα έχουν προγραμματισθεί για την εταιρεία ώς το 2015». Οι αναλυτές χαιρέτισαν το πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι «η Ρωσία είναι από τις ελάχιστες αναδυόμενες αγορές που ξεκινούν διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στις σημερινές ασταθείς εποχές».

kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»