«Πέρασε» από τη γερουσία το συνταξιοδοτικό

Πολιτική | 23.10.2010


Στο Παρίσι η Γερουσία, αγνοώντας τις τεράστιες κινητοποιήσεις, ενέκρινε χθες το βράδυ την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιστρατεύει τους εργαζομένους στα διυλιστήρια.

Μετά τις χθεσινές συγκρούσεις με την αστυνομία, οι απεργοί του μεγάλου διυλυστήριου Grandpuits που τροφοδοτεί την πρωτεύουσα, οργάνωσαν μια συμβολική κηδεία, περιφέροντας ένα φέρετρο σκεπασμένο με μαύρο ύφασμα και πάνω τη λέξη «Δημοκρατία».

Οι απεργοί διαμαρτύρονταν, κυρίως, για την επιστράτευση συναδέλφων τους που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν αυθαίρετη. Ετσι μεγάλη ήταν η χαρά τους όταν το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν τους δικαίωσε αργά χθες το απόγευμα, αναστέλοντας την επιστράτευση. Μεγάλη, αλλά σύντομη η χαρά, αφού νωρίς το πρωϊ ο νομάρχης επανήλθε με νέα επιστράτευση 12 απεργών επωφελούμενος από το Σαββατοκύριακο, αφού νέα προσφυγή των απεργών δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τη Δευτέρα.

«Οι μελλοντικές γενιές θα ευγνωμονούν τον Σαρκοζί»

Την επιστράτευση των απεργών στα διυλιστήρια αποφάσισε η κυβέρνησηBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Την επιστράτευση των απεργών στα διυλιστήρια αποφάσισε η κυβέρνησηΈτσι, διασφαλίζεται μέχρι τότε η λειτουργία του διυλιστηρίου στο κρίσιμο αυτό Σαββατοκύριακο της μεγάλης εξόδου των Γάλλων για το δεκαήμερο των διακοπών.

Από τη Γερουσία, όπου ύστερα από 140 ώρες εξέτασης, ψηφίσθηκε η μεταρρύθμιση, το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο υπουργός εργασίας Ερικ Γουέρθ είναι ότι «θα έλθει στιγμή που οι μελλοντικές γενιές θα ευγνωμονούν τον Νικολά Σαρκοζί για τη μεταρρύθμιση». Μόνο που η στιγμή αυτή μοιάζει να είναι πολύ μακρυά από το σήμερα. Πολλοί μιλούν για πύρρειο νίκη της κυβέρνησης, οι δε οργανώσεις μαθητών και φοιτητών δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν την περίοδο των διακοπών να αποδυναμώσει το κίνημά τους και προγραμματίζουν νέα διαδήλωση την ερχόμενη Τρίτη, ελπίζοντας ότι οι φοιτητές θα πάρουν τη σκυτάλη από τους μαθητές, ενώ τα συνδικάτα έχουν ήδη συμφωνήσει για νέα απεργία την Πέμπτη 28 και πορείες το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος /dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»