Οικονομία | 13.10.2010

"Λάθος ενδεχόμενη παράταση της αποπληρωμής των δανείων ΕΕ-ΔΝΤ"

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ διαφωνεί στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ πέραν των τριών ετών.

Το ενδεχόμενο παράτασης πέραν των τριών ετών του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα είναι τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο οικονομικών δημοσιευμάτων και αναλύσεων. Το «όχι» της γερμανικής κυβέρνησης στα σενάρια αυτά ήλθε να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις περί διαμάχης στους κόλπους της ΕΕ για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Για το θέμα αυτό μίλησε στην Deutsche Welle ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε αυτού του είδους τα σχέδια.

«Η Ελλάδα θα γινόταν δέκτης επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας»

Ο Γιοργκ Κρέμερ με τον συντάκτη της Deutsche Welle Σταμάτη ΑσημένιοΟ Γιοργκ Κρέμερ με τον συντάκτη της Deutsche Welle Σταμάτη Ασημένιο«Εάν μια φορά παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων του μηχανισμού στήριξης πέραν των τριών ετών που προβλέπεται, τότε θα έλθει και μια δεύτερη ίσως και τρίτη παράταση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παρέμενε διαρκώς εξαρτημένη από την ξένη οικονομική βοήθεια. Μιλούμε δηλαδή για μια αρνητική εξέλιξη», επισημαίνει ο Γερμανός οικονομολόγος και προσθέτει: «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε μια διαδικασία μετάλλαξης σε μια ένωση μεταφορά κεφαλαίων, στο πλαίσιο της οποίας μια ομάδα κρατών στηρίζει μιαν άλλη και η χειρότερη εξέλιξη θα ήταν να παγιωθεί αυτή η κατάσταση. Κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα της ΕΕ και σε τελική ανάλυση δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, η οποία θα μετατρεπόταν σε δέκτη επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας». Ο Γιοργκ Κρέμερ χαρακτηρίζει διευκρινίζει ότι «υπάρχουν σαφείς συμφωνίες και η προσπάθεια παράταση της αποπληρωμής θα άνοιγε το δρόμο σε προβληματικές εξελίξεις που θα περιόριζαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας». Καμία χώρα «δεν μπορεί να θέλει να είναι οιονεί εξαρτημένη από την ξένη βοήθεια», υπογραμμίζει το στέλεχος της Commerzbank.

«Η αναστολή των υποχρεώσεών της Ελλάδας θα προκαλούσε τρόμο στους επενδυτές»

Εύσημα από τον κ. Κρέμερ στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματοςΕύσημα από τον κ. Κρέμερ στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματοςΣχολιάζοντας τη διαπίστωση πολλών οικονομολόγων ότι τα 110 δισεκατομμύρια του πακέτου στήριξης δεν θα επαρκέσουν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας και ότι θα απαιτηθεί πιθανότατα ένα εναλλακτικό σχέδιο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank επισημαίνει: «Όταν κάποιος έχει χρέη, υποστηρίζει πάντα ότι τα χρήματα δεν του φτάνουν. Σας υπενθυμίζω ωστόσο ότι υπάρχουν χώρες με υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνία, της οποίας το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ. Άλλωστε η Ελλάδα κατάφερε με την δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες να μειώσει το έλλειμμά της σε ποσοστό που εγώ μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούσα αδύνατο. Όταν υπάρχει θέληση, βρίσκεται ο δρόμος».

Ο Γερμανός οικονομολόγος απορρίπτει επίσης τα σενάρια γενικότερης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να μην ακούγεται τόσο τραγικά, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει ότι μια χώρα, στην περίπτωσή μας η Ελλάδα, δεν πληρώνει τα χρέη της όπως είχε υποσχεθεί. Και μπορεί να μην υπάρχει καμία διεθνής αστυνομία για να καλέσει την Ελλάδα να λογοδοτήσει, πρόκειται όμως για διάρρηξη ενός ταμπού με τρομερές συνέπειες. Ας μην ξεχνούμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ευρωζώνης, η οποία συνιστά έναν από τους πιο ανεπτυγμένους οικονομικούς χώρους του κόσμου. Η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία και η αναστολή των πληρωμών των υποχρεώσεών της ή ακόμη και η τροποποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα προκαλούσε τρόμο στους επενδυτές, οι οποίοι θα φοβόντουσαν ότι ίσως και η Ιρλανδία ή Πορτογαλία δεν θα ήταν σύντομα σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες αποσταθεροποιητικές συνέπειες», τονίζει ο κ. Κρέμερ.

Περιοριστική εισοδηματική πολιτική και ανταγωνιστικότητα

Ζητούμενο η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις χώρες του ΝότουΖητούμενο η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις χώρες του ΝότουΟ επικεφαλής του οικονομολογικού επιτελείου της Commerzbank απονέμει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, υποστηρίζει ωστόσο ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η αδύναμη ανταγωνιστικότητά της. Και για την ασθένεια αυτή το φάρμακο είναι γνωστό:

«Για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης υπάρχει μόνο η δυνατότητα μιας προσεκτικής εισοδηματικής πολιτικής. Παράλληλα θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις οικονομίες τους προκειμένου να αυξηθεί και η παραγωγικότητα τους. Ήδη έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις στην Ισπανία, που ενώ για μια περίοδο άσκησε γενναιόδωρη πολιτική μισθών στη συνέχεια υιοθέτησε μια περιοριστική πολιτική με συνέπεια σήμερα η αύξηση των μισθών να είναι πολύ μικρότερη από εκείνη στη Γερμανία. Εάν συνεχιστεί αυτό και επεκταθεί και σε άλλες χώρες του Νότου, οι χώρες αυτές θα φτάσουν το επίπεδο της γερμανικής ανταγωνιστικότητας. Και τότε θα δείτε ότι θα σημειωθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης», καταλήγει ο Γιοργκ Κρέμερ.

Συνέντευξη, ρεπορτάζ: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»