Η φλόγα του Μαραθωνίου Δρόμου σύμβολο διαχρονικών αξιών

Ο Μαραθώνιος των Πεζοναυτών στο Άρλιγκτον κοντά στην Ουάσιγκτον.
Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Ο Μαραθώνιος των Πεζοναυτών στο Άρλιγκτον κοντά στην Ουάσιγκτον.

Μοιραστείτε το

Η φλόγα του Μαραθωνίου Δρόμου έφτασε στις ΗΠΑ για να πρωτοστατήσει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα και του πρώτου Μαραθώνιου Δρόμου.

Την φλόγα καλωσόρισαν στην μικρή πόλη Χόπκιντον της Μασαχουσέτης, έξω απ’ τη Βοστώνη, πολλοί παράγοντες της ομογένειας στις ΗΠΑ, αλλά και τοπικοί και πολιτειακοί φορείς, πρωτοστατούντος του Ρικ Νήλις, επικεφαλής του Μαραθωνίου Δρόμου των Πεζοναυτών, έναν απ’ τους σημαντικότερους μαραθωνίους που διεξάγονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και φέτος γιορτάζει και αυτός τα 35α του γενέθλια.

O κ. Νήλις διευκρίνισε ότι η φλόγα του Μαραθωνίου Δρόμου έφτασε στο Χόπκιντον γιατί η μικρή αυτή πόλη έχει αδελφοποιηθεί με την πόλη του Μαραθώνα. Κατά τον κ. Νήλις η σχέση αυτή του Μαραθωνίου του Σώματος των Πεζοναυτών και του ελληνικού Μαραθωνίου Δρόμου, είναι απόλυτα φυσική μιας και οι αξίες του Αμερικανού Πεζοναύτη ταυτίζονται πλήρως με τις αιώνιες αξίες των στρατιωτών της αρχαιότητας που πολέμησαν και αναδείχτηκαν νικητές στο Μαραθώνα.

«Εμείς στο Σώμα των Πεζοναυτών» τόνισε οκ. Νήλις «έχουμε μια ειδική σχέση με τον Αθηναίο στρατιώτη της αρχαιότητας. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις και οι τότε στρατιώτες μοιράζονται τις ίδιες αξίες του θάρρους, της ηθικής, της αφοσίωσης στο καθήκον, της αποφασιστικότητας και της σωματικής άσκησης και υγείας».

Όπως ο αρχαίος Φειδιππίδης έτρεξε για έναν και μοναδικό στόχο, χωρίς να περιμένει κάποιο έπαθλο στο τέρμα, έτσι και οι σύγχρονοι δρομείς του Μαραθωνίου των Πεζοναυτών τρέχουν για τους δικούς τους λόγους, επεσήμανε ο κ. Νήλις.

Κάποιοι τρέχουν προς τιμήν κάποιου συγγενή τους που έχασαν στους πολέμους που διεξάγονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ κάποιοι άλλοι για να ζήσουν την εμπειρία της υλοποίησης μιας τόσο δύσκολης και επίπονης σωματικής προσπάθειας.

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα πραγματοποιηθεί μια συγκινητική λαμπαδηδρομία της Φλόγας του Μαραθώνα, εδώ στις ΗΠΑ, στρέφοντας τον φακό της δημοσιότητας στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία, την ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου και την ιδιαίτερη σχέση των δρομέων με τον αθλητισμό και το συγκεκριμένο άθλημα που ξεκίνησε πριν 2.500 χρόνια, τονίζει ο επικεφαλής του Μαραθωνίου Δρόμου των Πεζοναυτών.

Η Φλόγα του Μαραθώνα αρχίζει τώρα το ταξίδι της από τη Βοστώνη προς το νότο για να καταλήξει στην Ουάσιγκτον όπου θα πραγματοποιηθεί πληθώρα εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τον Μαραθώνιο των Πεζοναυτών την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.

«Θα περάσουμε από τις πόλεις που σκιαγραφούν την ιστορία του Σώματος των Πεζοναυτών», επεσημανε ο κ. Νήλις, «αρχίζοντας απ’ την Βοστώνη όπου βρίσκεται το παλιότερο στρατόπεδο των Πεζοναυτών. Την Παρασκευή θα βρισκόμαστε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια θα μεταβούμε στη Φιλαδέλφεια, όπου γεννήθηκε το Πεζοναυτικό Σώμα για να ολοκληρώσουμε την περιοδεία μας στην Ουάσιγκτον, όπου θα παραδώσουμε την Φλόγα στην Ελληνική Πρεσβεία».

40 χιλιάδες δρομείς θα συμμετάσχουν φέτος στον Μαραθώνιο των Πεζοναυτών, εδώ στην Ουάσιγκτον και όπως τονίζει ο επικεφαλής του, στόχος των διοργανωτών φέτος είναι να αναδείξουν τον ρόλο της Ελλάδας στο σημαντικό αυτό άθλημα.

«Η Ελλάδα αποτελεί καίριας σπουδαιότητας σημείο όχι μόνο στην ιστορία της Δημοκρατίας αλλά και του αθλητισμού» καταλήγει ο κ. Νήλις «όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και το 1896 με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και το επίτευγμα του Σπύρου Λούη για το άθλημα. Αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά στην Ελλάδα δεν θα υπήρχε η Αθλητική Ένωση της Βοστώνης, ούτε ο Μαραθώνιος εδώ στην Αμερική».


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc