Επισκόπηση τύπου | 07.10.2010
"Έχει η ΕΕ τη βούληση να βοηθήσει τα μέλη της;"
Στις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα αναφέρονται σήμερα οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες. Ενδεικτικά ορισμένοι τίτλοι: "Απεργίες στην Ελλάδα, ακυρώνονται πτήσεις", γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Die Welt, "Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν", αναφέρει η Bild. Σχετικό δημοσίευμα φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του και το περιοδικό Der Spiegel με τον τίτλο "Κλειστός ο ελληνικός εναέριος χώρος λόγω απεργίας". Η ΑΔΕΔΥ, γράφει, "διαδηλώνει ενάντια στο σκληρό πρόγραμμα περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Η συνδικαλιστική οργάνωση εκτιμά ότι με τις περικοπές οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απωλέσει τους τελευταίους 10 μήνες το 25 % του εισοδήματός της". Το περιοδικό υπενθυμίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών το καλοκαίρι "οι οποίες έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό της χώρας. Εξαιτίας έλλειψης βενζίνης χιλιάδες τουρίστες", αναφέρει χαρακτηριστικά, "έπρεπε να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητα που είχαν νοικιάσει".
Η ελληνική κρίση και η ευρωπαϊκή αντίδραση
"Ναι σε ενίσχυση της ανάπτυξης και όχι σε μια πρόωρη επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας""Ελληνική κρίση, ο Γκάιτνερ επικρίνει την αντίδραση της ΕΕ", αναφέρει σήμερα το περιοδικό Focus Money. "Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας επί του πακέτου στήριξης ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες και αυτό οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Γκάιντερ επισημαίνοντας ότι αυτό που συνέβη στην Ευρώπη την άνοιξη επέφερε τεράστια ζημία. Η κωλυσιεργία αυτή δημιούργησε αμφιβολίες, αφενός αναφορικά με το εάν η Ευρώπη έχει τη βούληση και την ικανότητα να συμπαρασταθεί εμπράκτως στα μέλη του σε μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Αφετέρου η αντίδραση της ΕΕ προκάλεσε υπερβολικές ανησυχίες όσον αφορά το ερώτημα εάν οι βιομηχανικές χώρες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε παράλληλα τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου να ρίξουν το βάρος τους στην ενίσχυση της ανάπτυξης και όχι σε μια πρόωρη επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας, όπως ανέφερε".
Για την αναθεώρηση των ελλειμμάτων
Η Κομισιόν εκφράζει φόβους μήπως τελικά η Ιρλανδία αποδειχθεί μια δεύτερη Ελλάδα"Για μια ακόμα φορά η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε διόρθωση των στατιστικών της", επισημαίνει η εφημερίδαDie Welt. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιτροπής, το έλλειμμα της περιόδου 2006-2009 θα πρέπει να αναθεωρηθεί. (…) Ανοιχτό παραμένει εάν η δυσμενής αναθεώρηση του ελλείμματος οδηγήσει σε αύξηση του ποσού των 110 δις ευρώ που προβλέπεται από τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων δεν είναι όμως μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα", παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα. "Έτσι στην Ιρλανδία καταγράφεται φέτος έλλειμμα 14,3 %. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει μάλιστα φόβους μήπως τελικά η Ιρλανδία αποδειχθεί μια δεύτερη Ελλάδα".
Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Comments