Πολιτισμός | 13.10.2010

Ψηφιακό κανάλι πολιτισμού ANTY – το μέλλον της τηλεόρασης ;

Στο τηλεοπτικό φεστιβάλ Cologne Conference που έγινε πρόσφατα στην Κολωνία ξεχώρισε μία σειρά διαλέξεων για το μέλλον της τηλεόρασης. Ενδιαφέρουσα case study: το νέο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού ANΤY

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε το όνομα Άντυ; Προφανώς τον Άντι Γουώρχολ, το «τρομερό παιδί» της σύγχρονης τέχνης που ξεκίνησε από τη διαφήμιση, τον εκκεντρικό καλλιτέχνη που είχε προβλέψει ότι μέσω της τηλεόρασης κάθε άνθρωπος θα γίνεται διάσημος για δεκαπέντε λεπτά. Αυτό ακριβώς επιχειρεί στον χώρο της τέχνης το υπό ίδρυση ψηφιακό κανάλι «ΑΝΤΥ». Το πρόγραμμά του θα αρχίσει να εκπέμπει τον Απρίλιο του 2011 και θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην τέχνη και στον πολιτισμό.

Υπάρχει όμως κοινό για ένα τέτοιο κανάλι; Ο Patrick Hörl, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Autentic και επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είναι σίγουρος ότι ναι, υπάρχει, τουλάχιστον στη Γερμανία:

«Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου η τέχνη και ο πολιτισμός δεν καλύπτουν τόσο πολύ τηλεοπτικό χρόνο. Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε ότι πολλές φορές είναι δύσκολο για ένα κανάλι γενικού ενδιαφέροντος να μεταδώσει πολιτιστικό πρόγραμμα σε μία λογική ώρα…», λέει ο Patrick Hörl.

«Η εξειδίκευση είναι το μέλλον της τηλεόρασης»

Είναι τα συνδρομητικά δίκτυα το μέλλον της τηλεόρασης;Είναι τα συνδρομητικά δίκτυα το μέλλον της τηλεόρασης;Αυτό το κενό θέλει να καλύψει το ΑΝΤΥ. Επί 24 ώρες θα μεταδίδει τηλεοπτικά προγράμματα για την τέχνη και τον πολιτισμό, συναυλίες, παραστάσεις όπερας, βιογραφίες καλλιτεχνών, ντοκυμαντέρ για την αρχιτεκτονική, παραστάσεις από επιλεγμένα φεστιβάλ. Το τηλεοπτικό περιεχόμενο θα προσφέρεται μέσω πλατφόρμας PayTV σε αγγλόφωνους θεατές σε όλον τον κόσμο. Άλλωστε η εξειδίκευση είναι το μέλλον της τηλεόρασης, υποστηρίζει ο Patrick Hörl:

«Εννοείται ότι πάντα θα υπάρχει πάντα ένα κανάλι ελεύθερης λήψης που θα είναι το αγαπημένο μας, αλλά το στοίχημα για το μέλλον θα είναι να μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε εξειδικευμένα κοινά και αυτό θα γίνει μόνο με εξειδικευμένα κανάλια. Τα συνδρομητικά δίκτυα θα γίνουν αυτό που είναι σήμερα τα περιοδικά για το ευρύ κοινό…»

Στη Γερμανία ήδη υπάρχουν πολλά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης που απευθύνονται σε εξειδικευμένο κοινό, όπως το ενημερωτικό Phoenix, το ειδησεογραφικό N-TV ή ακόμα το κανάλι του ZDF με θεατρικές παραστάσεις. Γιατί ο φιλότεχνος τηλεθεατής να προτιμήσει το ΑΝΤΥ;

«Είναι το πρώτο κανάλι που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην τέχνη και τον πολιτισμό. Δεν μας πιέζουν τα νούμερα τηλεθέασης, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δείχνουμε και κάτι άλλο εκτός από αυτό που μας ενδιαφέρει. Απευθυνόμαστε μόνο σε όσους αγαπούν την τέχνη», λέει ο Γερμανός ιθύνων του ΑΝΤΥ.

Στόχος οι 20.000 θεατές

Και η δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας έχει ιδρύσει ψηφιακά κανάλια για τον πολιτισμό.Και η δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας έχει ιδρύσει ψηφιακά κανάλια για τον πολιτισμό.Ο Patrick Hörl υπολογίζει ότι θα ήταν ευχαριστημένος εάν συγκέντρωνε σε μόνιμη βάση 20.000 θεατές, ένας αριθμός καταστροφικός για κανάλι ελεύθερης λήψης, αλλά υπερεπαρκής για το δικό του ψηφιακό δίκτυο.

«Νομίζω ότι αυτό το κανάλι θα συγκινήσει τον κόσμο, θα προσελκύσει τον θεατή που σκέφτεται 'για κοίτα, έμαθα κάτι καινούριο σήμερα'. Ή μπορεί να βλέπει έναν ασυνήθιστο τύπο στην τηλεόραση και να σκέφτεται 'είναι λίγο τρελαμένος, αλλά δεν έχει και άδικο με αυτά που λέει…'»

Μπορεί το ΑΝΤΥ να προβάλει και συγκεκριμένους καλλιτέχνες ή να συνεργαστεί μαζί τους;

Ο Patrick Hörl υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μακροχρόνιας συνεργασίας με μουσεία ή άλλα συναφή ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση το στοίχημά του είναι να φέρει την τέχνη πιο κοντά στην καθημερινότητα. Γιατί όπως υποστηρίζει η κατανόηση της τέχνης δεν είναι μόνο ζήτημα πνευματικής καλλιέργειας, αλλά και απλής, καθημερινής απόλαυσης.

Sonja Badorek/Γιάννης Παπαδημητρίου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»