Επισκόπηση τύπου | 15.10.2010
Ναι στην απεργία, όχι στον αποκλεισμό της Ακρόπολης
«Η αστυνομία τερματίζει τον αποκλεισμό της Ακρόπολης», «Εργαζόμενοι στον πολιτισμό στο στόχαστρο των δακρυγόνων», «Ελλάδα – Η αστυνομία διαλύει διαδήλωση στην Ακρόπολη». Με αυτούς και άλλους παρόμοιους τίτλους και φωτογραφίες από την βίαιη παρέμβαση της ελληνικής αστυνομίας οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες γράφουν για τη χθεσινή διαμαρτυρία των αρχαιοφυλάκων και των συμβασιούχων στους αρχαιολογικούς χώρους.
Οι γερμανικές εφημερίδες και κυρίως οι τουρίστες τους οποίους επικαλούνται δείχνουν κατανόηση για τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά αδυνατούν να αντιληφθούν γιατί πρέπει να αποκλειστεί η Ακρόπολη.
Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της εναλλακτικής εφημερίδας Tageszeitung: «Στην Ελλάδα τα ΜΑΤ διέλυσαν τον αποκλεισμό της αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, στον οποίο είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοι αρχαιοφύλακες και συμβασιούχοι του υπ. Πολιτισμού. Οι περίπου 100 – 150 απεργοί κατέλαβαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, επειδή η κυβέρνηση τους χρωστά μισθούς 22 μηνών. Πολλοί τουρίστες φωτογράφισαν τη βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας, αλλά δεν έδειξαν καμία κατανόηση για την κατάληψη του χώρου. Μια Ισπανίδα τουρίστρια δήλωσε ‘ασφαλώς σεβόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά εδώ έρχονται τουρίστες από όλο τον κόσμο και δεν τους επιτρέπουν να δουν την Ακρόπολη’. ‘Είναι ντροπή’, είπε μία άλλη τουρίστρια από την Αργεντινή και συμπλήρωσε: ‘δεν πρόκειται να συστήσουμε σε κανέναν να επισκεφθεί την Ελλάδα’.»
Διάνοιξη του 7ου συνοριακού σταθμού στην Κύπρο
Οδός Λήδρας στη Λευκωσία«Άνοιξε στην Κύπρο συνοριακός σταθμός», είναι ο τίτλος τηςFrankfurter Allgemeine Zeitung για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στον Κάτω Πύργο - Λιμνίτη, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κύπρου: «Η διάνοιξη του 7ου κατά σειρά συνοριακού οδοφράγματος μεταξύ της μη αναγνωρισμένης τουρκικής περιοχής στα βόρεια της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας στέλνει ενθαρρυντικό μήνυμα στις δύο κοινότητες, αλλά και διευκολύνει την καθημερινότητα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά τερματίζεται έτσι η απομόνωση του τουρκικού στρατιωτικού θύλακα στον Κοκκινά. Η κυπριακή κυβέρνηση τόνισε όμως ήδη ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά στρατιωτικού υλικού μέσω της νέας σύνδεσης των δύο κοινοτήτων, όπως και ο εποικισμός της περιοχής γύρω από την τουρκική στρατιωτική βάση με Τούρκους πολίτες.»
Κρουαζιερόπλοιο ακινητοποιείται στον Πειραιά: διαμάχη πλοιοκτήτη-εφοπλιστή
Το λιμάνι του ΠειραιάΗ λαϊκή εφημερίδα Bild και το Spiegel-online αναφέρονται στην ακινητοποίηση κρουαζιερόπλοιου στον Πειραιά που είχε ξεκινήσει από το Αμβούργο. Με τίτλο «Οι Έλληνες κρατούν ακινητοποιημένο κρουαζιερόπλοιο από το Αμβούργο» και υπότιτλο «Άλλο πλοίο της εταιρείας κατέφυγε αναγκαστικά στην Κροατία» η Bild γράφει: «Από την Τρίτη το κρουαζιερόπλοιο Delphin Voyager με 650 επιβάτες παραμένει ακινητοποιημένο στο λιμάνι του Πειραιά. Κατ’ εντολήν του Έλληνα πλοιοκτήτη οι αρχές το ακινητοποίησαν.
Χάος δημιουργήθηκε και σε άλλο πλοίο της εταιρείας, στο οποίο μάλιστα επέβαιναν οι ηθοποιοί Βερόνικα Φέρες, Μάριο Άντορφ και Κριστιάνε Χέρμπιγκερ. Το πλοίο άλλαξε πορεία και πήγε στο Σπλιτ της Κροατίας.
Αιτία αυτής της κατάστασης που πιθανόν να αναγκάσει τον εφοπλιστή Χάιντς-Χέριμπερτ Χάι να κηρύξει πτώχευση είναι η διένεξή του με τον Έλληνα πλοιοκτήτη των πλοίων, τα οποία υπενοικιάζει ο Γερμανός εφοπλιστής: ο πλοιοκτήτης είχε υποσχεθεί το 2006 στον εφοπλιστή την πλήρη ανακαίνιση του πλοίου, η οποία όμως ολοκληρώθηκε ένα εξάμηνο αργότερα και είχε ελλείψεις. Παρά τις ελλείψεις και την καθυστέρηση οι Έλληνες δεν ήθελαν να μειώσουν το μίσθωμα του πλοίου. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη.»
Ιμάμηδες με γερμανικό δίπλωμα
Ο ιμάμης του τζαμιού στο Ντούισμπουργκ μιλά στους πιστούςΩς «Πραγματική ευκαιρία για τους μουσουλμάνους», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung την απόφαση δύο γερμανικών πανεπιστημίων να δημιουργήσουν έδρα ισλαμικής θεολογίας και να εκπαιδεύουν στο εξής ιμάμηδες για τη μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας: «Τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πείραμα με μη προβλέψιμο αποτέλεσμα. Για τους μουσουλμάνους της Γερμανίας είναι μια μοναδική ευκαιρία. Πρέπει ασφαλώς να γίνουν πολλά και πρέπει να έχουμε υπομονή. Διότι εάν αποτύχει αυτή η προσπάθεια οι συνέπειες θα είναι αρνητικές τόσο για τους μουσουλμάνους της Γερμανίας, όσο και για τις καθιερωμένες θεολογίες της χώρας μας.»
Τέλος η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ιμάμης με δίπλωμα», υπογραμμίζει τις σοβαρές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε αυτό το πείραμα: «Στο Ισλάμ υπάρχουν πολλά ρεύματα που δεν εκπροσωπούνται το ίδιο δυναμικά στη μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας. Έτσι οι ομοσπονδίες των μουσουλμάνων έχουν διαφορετικά συμφέροντα και απαιτήσεις και αυτό αφορά κυρίως στην εκπαίδευση των ιμάμηδων.
Επιπλέον τα κέντρα εκπαίδευσης της ισλαμικής θεολογίας είναι ανοιχτά και για τους μη μουσουλμάνους. Οι Γερμανοί έχουν πολλές απορίες γύρω από το Ισλάμ, πολλοί ξέρουν μισές αλήθειες ή έχουν μια εντελώς εσφαλμένη άποψη για τη μωαμεθανική θρησκεία. Οι μουσουλμάνοι θεολόγοι πρέπει να έχουν λοιπόν γερά νεύρα και να είναι καλοί διαφωτιστές.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Comments