τρείς κατακτήσεις Σαμαρά σε ένα χρόνο.-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ
Tων Ελλης Tριανταφυλλου – Γιωργου Π. Τερζη
Η μεταφορά του πεδίου της μάχης στην οικονομική πολιτική και στο Μνημόνιο ήταν ο βασικός στόχος του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος από τη διαφοροποίηση του χαρακτήρα της αναμέτρησης. «Πετύχαμε να αναγκάσουμε τον πρωθυπουργό σε διαρκή απολογία για την κυβερνητική πολιτική, αλλά και σε θεαματική απόκλιση από τις μέχρι σήμερα θέσεις του» σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος και οι στενοί του συνεργάτες συναντήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να κάνουν τον απολογισμό του πρώτου χρόνου από την ανάληψη της ηγεσίας. Tο ισοζύγιο υπήρξε θετικό, εκτίμησαν, αφού προσμέτρησαν τρεις «κατακτήσεις»: Οτι όρισε την ατζέντα, σύροντας τον κ. Παπανδρέου σε μετωπική αντιπαράθεση επί του Μνημονίου και όχι επί του «Καλλικράτη», όπως ο πρωθυπουργός επιθυμούσε, ότι κατόρθωσε να βάλει στη συζήτηση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την οικονομική πρόταση της Ν. Δ. και ότι, παρά τους κραδασμούς από την αποχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη, απεφεύχθησαν ρωγμές που θα απειλούσαν τη συνοχή της παράταξης.
Οπως ειπώθηκε, στην αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές, το μεγάλο στοίχημα του κ. Σαμαρά παραμένει η κινητοποίηση της γαλάζιας εκλογικής βάσης, η οποία παραμένει αρκετά χαλαρή και κυρίως η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ., κάτι που δεν έχει διασφαλιστεί, ειδικά στην Αττική και εξαιτίας της υποψηφιότητας Δημαρά.
Ολοι, πάντως, αναγνώρισαν ως ορθή την επιλογή του αρχηγού της Ν. Δ. να μετατρέψει σε προσωπικό του στοίχημα τις επικείμενες εκλογές, καθώς η απευθείας επαφή του με τους πολίτες διευκολύνει σημαντικά τη διείσδυση του μηνύματος της Ν. Δ. για καταψήφιση του Μνημονίου.
Η επιλογή αυτή, πάντως, υπαγορεύτηκε και από τη μερική απροθυμία αρκετών κορυφαίων να συνδράμουν τον κομματικό αγώνα, στάση η οποία έχει γίνει απολύτως αντιληπτή από το επιτελείο της Ρηγίλλης. Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς έστειλε ήδη το μήνυμα, και μάλιστα με ζωηρό τρόπο, ζητώντας από τους κορυφαίους (περιλαμβανομένων και των αντιπροέδρων), να βρεθούν άμεσα στην αιχμή του προεκλογικού αγώνα. Η δυσαρέσκεια του κ. Σαμαρά για την ακατανόητη, όπως κάποιοι τη χαρακτηρίζουν, «χαλαρότητα» ορισμένων, αφορά ακόμη και πρόσωπα που κατοικοεδρεύουν στη Ρηγίλλης. Αντίστοιχα αυστηρά μηνύματα αποστέλλονται, αρμοδίως, και στους βουλευτές, κυρίως της πολυπληθούς περιφέρειας Αττικής, που επί του παρόντος εμφανίζονται μάλλον να παρακολουθούν παρά να συμμετέχουν στη μάχη. Παρότι αρκετοί υποστηρίζουν ότι η χαμηλή διεισδυτικότητα της υποψηφιότητας Κικίλια δεν οφείλεται στη μη συμμετοχή των βουλευτών αλλά σε αυτά καθεαυτά τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου, η Ρηγίλλης διαμηνύει πως «και οι κρίνοντες κρίνονται», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμπεριφορά ενός εκάστου θα αξιολογηθεί ενόψει της συγκρότησης των ψηφοδελτίων των επόμενων εθνικών εκλογών. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, σημειώνουν ότι αυτές οι εκλογές «ενδέχεται να μην αργήσουν», καθώς θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου -μπροστά στο αδιέξοδο- εξετάζει και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ν.Δ., εφόσον τα αποτελέσματα το επιτρέπουν, σε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση. Αν και η πρόταση έχει υποστηρικτές, διατυπώνονται και ισχυρές ενστάσεις με κύρια επιχειρήματα ότι η μία πρόταση μομφής θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για το ΠΑΣΟΚ ενώ, ενδεχομένως, να αποτελέσει και την «αφορμή» που αναζητά ο κ. Παπανδρέου για να «χρεώσει» στην αντιπολίτευση τη νέα εκλογική περιπέτεια και να προβάλει το δίλημμα «Παπανδρέου ή πτώχευση».
Νέα «σκιώδης κυβέρνηση»
Οι αλλαγές σε πρόσωπα και διαδικασίες είναι αποφασισμένες. Απομένει να φανούν οι όροι υπό τους οποίους θα γίνουν.
Αυτό διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά, προεξοφλώντας ότι την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών τρέχει αντίστροφα ο χρόνος για τον ανασχηματισμό του κομματικού μηχανισμού της Ρηγίλλης και, φυσικά, της «γαλάζιας» σκιώδους κυβέρνησης.
Το ζήτημα είναι σε τι περιβάλλον θα γίνουν οι κινήσεις Σαμαρά. Στην περίπτωση που η κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών σηματοδοτεί αλλαγή των κομματικών συσχετισμών, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει μία νέα «σκιώδη κυβέρνηση», προάγγελο του σχήματος με το οποίο θα φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή έχει καταγραφεί ήττα της Ν.Δ. ή έστω διατήρηση των ισορροπιών, οι όποιες αλλαγές θα μοιάζουν μάλλον με διορθωτικές κινήσεις εκτόνωσης της αμφισβήτησης που αναμενόμενα θα υπάρξει.
Στο επίκεντρο θα τεθεί όχι μόνο το σχήμα των τομεαρχών, αλλά συνολικά η λειτουργία του κόμματος, με τις αλλαγές -έστω και λόγω «καραμπόλας» - να είναι μαζικές.
Ηδη, πάντως, υπήρξε ένας προάγγελος αλλαγών με την παρουσία του δημοσιογράφου κ. Γ. Χαρβαλιά, ο οποίος συζητεί με τον κ. Σαμαρά ζητήματα στρατηγικής και επικοινωνίας.
Comments