Πολιτική | 13.10.2010

Εκλογή της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο στόχος επετεύχθη και η Γερμανία κατάφερε να εκλεγεί άνετα για τα επόμενα δύο χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση το Βερολίνο κατάφερε να διασφαλίσει την έδρα μη μονίμου μέλους του ΣΑ από τον πρώτο γύρο, διασφαλίζοντας τα απαιτούμενα δύο τρίτα των ψήφων των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την εκλογή της Γερμανίας «ένδειξη μεγάλης εμπιστοσύνης» προς τη χώρα του, ενώ η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή» της διεθνούς κοινότητας προς την πολιτική της Γερμανίας».

Στόχος η θέση μονίμου μέλους

Ο Γερμανός υπΕξ Γκίντο Βεστερβέλε στη Γεν Συνέλευση των ΗΕΟ Γερμανός υπΕξ Γκίντο Βεστερβέλε στη Γεν Συνέλευση των ΗΕΕκτός από τη Γερμανία, τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις μη μονίμων μελών του ΣΑ καταλαμβάνουν η Πορτογαλία, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Κολομβία. Ο Καναδάς απέσυρε μετά από τον δεύτερο γύρο την υποψηφιότητά του.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ που εγκαινίασε μια επιθετική πολιτική προκειμένου η χώρα του να καταστεί μόνιμο μέλος του ΣΑ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της γερμανικής κυβέρνησης, επανέλαβε ωστόσο το πάγιο αίτημα του Βερολίνου για συμμετοχή στο κλαμπ των ισχυρών μονίμων μελών.

Dpa/afp/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»