Κοινωνία | 13.10.2010

Το θαύμα της Χιλής - Σε εξέλιξη η διάσωση των εγκλωβισμένων

Άρχισε η διάσωση των 33 μεταλλωρύχων που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και 69 ημέρες στο ορυχείο του Σαν Χοσέ της Χιλής. Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη

Ο πρώτος που ανασύρθηκε στην επιφάνεια από τους 33 μεταλλωρύχους που είναι εγκλωβισμένοι εδώ και 69 ημέρες στο ορυχείο του Σαν Χοσέ ήταν ο Φλορένσιο Αβάλος. Παρόντες ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Ο Χιλιανός πρόεδρος, που βρίσκεται στο ορυχείο τον από την αρχή της επιχείρησης, τον υποδέχθηκε κατασυγκινημένος κάνοντας λόγο «για θαύμα».

Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών. Όμως έχει εξελιχθεί σε μείζον μιντιακό γεγονός.

Και μολονότι δεν υπάρχει κανείς που να μη χαίρεται τη διάσωση των μεταλλωρύχων, ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για τις συνέπειες που έχει «ο μιντιακός σάλος» για τους διασωθέντες. Η περιοχή γύρω από το ορυχείο στο Σαν Χοσέ, πολιορκείται από 1.600 δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.

Να μην γίνουν βορά των ΜΜΕ οι μεταλλωρύχοι

«Οι μεταλλωρύχοι θα είναι στο επίκεντρο, ωστόσο θα πρέπει να προστατευθούν από την έφοδο των ΜΜΕ»«Οι μεταλλωρύχοι θα είναι στο επίκεντρο, ωστόσο θα πρέπει να προστατευθούν από την έφοδο των ΜΜΕ»Μια εικόνα που ανησυχεί τον Γερμανό καθηγητή των Μέσων Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ Μπέρντ Μπλεμπάουμ: «Είναι σαφές ότι οι μεταλλωρύχοι θα είναι στο επίκεντρο, ωστόσο θα πρέπει να προστατευθούν από την έφοδο των ΜΜΕ». Ο Γερμανός επιστήμονας υπογραμμίζει ότι οι αρχές πρέπει να τους διασφαλίσουν το δικαίωμα να μείνουν το πρώτο χρονικό διάστημα με τις οικογένειές τους. Διότι αυτό είναι σημαντικότερο για την ψυχική τους ισορροπία από το να απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και να κάνουν γύρους από κανάλι σε κανάλι.

Ο κ. Μπλεμπάουμ συμβουλεύει τους μεταλλωρύχους να μην πέσουν στο στόμα του λύκου απροετοίμαστοι, αλλά να αναζητήσουν τη συμβουλή ειδικών όσον αφορά τη διαχείριση της δημοσιότητας. Πρόκειται για ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία σχέση με τον κόσμο των μίντια και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσέξουν καλά τι είδους πληροφορίες θα τους ζητήσουν τα κανάλια, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν την ιδιωτική τους σφαίρα για να παρουσιάσουν εντυπωσιακά και συγκινησιακά στιγμιότυπα.

Στο μεταξύ το κλίμα είναι πανηγυρικό στο Σαν Χοσέ και οι σκηνές χαράς απερίγραπτες. Οι καμπάνες στις εκκλησίες ηχούν ασταμάτητα. Στους δρόμους δεκάδες αυτοκινητοπομπές. Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν ήδη όλοι οι αρχηγοί κρατών της Λατινικής Αμερικής, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι «η Αμερική προσεύχετε για την ολοκλήρωση της αποστολής» και τονίζοντας πως είναι υπερήφανος για όλους τους Αμερικανούς που μαζί με τους Χιλιανούς έκαναν τα πάντα για τη διάσωση των μεταλλωρύχων.

Και η επιχείρηση διάσωσης, το θαύμα της Χιλής, όπως λένε χαρακτηριστικά τα γερμανικά ΜΜΕ, συνεχίζεται.

DPA / Σταμάτης Ασημένιος / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»