Οικονομία | 05.10.2010

Ελλάδα, η νέα ανιδιοτελής αγάπη της Κίνας;

"Οι Κινέζοι δεν έρχονται ως καλοί Σαμαρείτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη", σχολιάζουν Γερμανοί αναλυτές, αλλά "για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα". Δεν είναι όμως αυτός ο απώτερος στόχος κάθε επενδυτή;

"Η νέα αγάπη της Κίνας", "Η Κίνα αγοράζει ελληνικά ομόλογα", "Η Κίνα βοηθά την υπερχρεωμένη Ελλάδα". Με αυτούς και παρόμοιους τίτλους σχολίασε τις τελευταίες ημέρες ο γερμανικός τύπος την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο στην Αθήνα και τις επενδύσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το Πεκίνο στην Ελλάδα.

Γιατί όμως ξαφνικά αυτή η αγάπη των Κινέζων για την Ελλάδα, διερωτήθηκαν πολλοί Γερμανοί σχολιαστές; Οι Κινέζοι δεν έρχονται ως καλοί Σαμαρείτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έλεγε το ρεπορτάζ του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης (ZDF), αλλά για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Δεν είναι όμως αυτός ο απώτερος στόχος κάθε επενδυτή που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε μια άλλη χώρα;

Η Κίνα έχει μακροπρόθεσμό επενδυτικό σχέδιο

Όπως είπε προς το ZDF ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν από το Ινστιτούτο ΕΛΙΑΜΕΠ της Αθήνας:

"H Αθήνα προσπαθεί να προβληθεί μέσα από θετικές για την ίδια εξελίξεις""Η Κίνα έχει ένα μακροπρόθεσμα επιχειρησιακό και επενδυτικό σχέδιο και προσπαθεί να χτίσει ορισμένες βάσεις. Όχι όμως έχοντας στο στόχαστρό της μόνον την Ελλάδα. Στην Ελλάδα θέλουν να δημιουργήσουν το ευρωπαϊκό τους κέντρο επιχειρήσεων και να επεκταθούν για παράδειγμα στις γειτονικές χώρες, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία. Θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνονται και να προσφέρουν τα προϊόντα τους και εκεί".

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης, θα χρησιμεύει ως μια από τις κύριες βάσεις για κινεζικές εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ευρώπη. "Σε κινεζικά χέρια βρίσκεται ήδη μέρος του λιμανιού του Πειραιά και οι Κινέζοι σχεδιάζουν ήδη και άλλες επενδύσεις, για παράδειγμα στην Κρήτη". Σύμφωνα με το ZDF ωστόσο η έλευση των Κινέζων προκαλεί και ανησυχίες. Για παράδειγμα στον κλάδο της ελληνικής υφαντουργίας που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας του έντονου κινεζικού ανταγωνισμού.

Η Ελλάδα θέλει να περάσει ένα μήνυμα

Γιατί ξαφνικά αυτή η αγάπη των Κινέζων για την ΕλλάδαqΓιατί ξαφνικά αυτή η αγάπη των Κινέζων για την Ελλάδαq"Στην όποια κριτική όμως η ελληνική κυβέρνηση κλείνει προς το παρόν τα αυτιά της και εμφανίζεται ιδιαίτερα περήφανη για το γεγονός ότι οι Κινέζοι προτίθενται να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα". Όπως σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν: "Εδώ διαπιστώνουμε μια τάση που παρατηρείται και η οποία θέλει την Αθήνα να προσπαθεί να προβληθεί μέσα από θετικές για την ίδια εξελίξεις τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι και οποίοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν εδώ σε μακροπρόθεσμη βάση".

Μπορεί ο Γουέν Ζιαμπάο, σύμφωνα με το ZDF, να διατείνεται ότι η Κίνα είναι ακόμη μια υπό ανάπτυξη χώρα, ωστόσο η Ευρώπη υποδέχεται Κινέζους επενδυτές ήδη στρώνοντας κόκκινα χαλιά.

ZDF / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc