Οικονομία | 17.03.2010
Το γερμανικό πλεόνασμα... βλάπτει σοβαρά τους εταίρους
Το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας δεν επιβαρύνει μόνον τις τρίτες χώρες, αλλά και τους εταίρους στην ΕΕ. Ειδικά στο σκέλος αυτό επιδρά αρνητικά το γεγονός ότι λείπουν οι ενέσεις ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς, λέει ο οικονομολόγος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων DGB Ντιρκ Χίρσελ. "΄Εχουμε ένα πρόβλημα με την εξέλιξη της εσωτερικής αγοράς», σημειώνει ο κ. Χίρσελ. «Από την αρχή που κυκλοφόρησε το ευρώ η εσωτερική αγορά αποδυναμώθηκε. Η ιδιωτική κατανάλωση έχει παραλύσει. Αυτό σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την εξέλιξη των εισοδημάτων. Και είναι ένα πρόβλημα και για τους γείτονες στη νότια Ευρώπη. Διότι όσο παραμένει καθηλωμένη η εσωτερική αγορά τόσο λιγότερα προϊόντα μπορούν να εξάγουν αυτές οι χώρες στη Γερμανία. Το ένα λοιπόν εξαρτάται από το άλλο".
Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη σκληρή κριτική της στη Γερμανία για τη συγκράτηση αποδοχώνΜε άλλα λόγια η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για την ελληνική κρίση, λέει ο Χίρσελ. Γεγονός είναι ότι η Γερμανία με αυστηρή συγκράτηση μισθών και συντάξεων έχει αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. Αλλά δεν μπορεί τώρα να βάλει θηλιά στο λαιμό της. Ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου χονδρικού και εξαγωγικού εμπορίου Άντον Βμπέρνερ το θεωρεί "σκέτη ανοησία. Αυτή είναι η κριτική που ασκούν άλλες χώρες, οι οποίες δεν μπόρεσαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους όπως εμείς. Αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των εργαζομένων και των επιχειρήσεων: ότι δηλαδή είμαστε καλοί, ότι έχουμε τα προϊόντα, τα οποία ζητά η παγκόσμια αγορά, και είναι ένα μήνυμα ισχύος. Είναι και η βάση της ευημερίας μας. Χωρίς τις σημερινές παραγγελίες δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους μισθούς του αύριο ούτε βέβαια τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων. Η συζήτηση αυτή λοιπόν οδηγεί στο κενό".
Μονομερής εξάρτηση από τις εξαγωγές
Η καγκελάριος Α. Μέρκελ αντέκρουσε στη γερμανική βουλή τις γαλλικές αιτιάσειςΤο θέμα που άνοιξε πάντως ενισχύει τη θέση των γερμανικών συνδικάτων που στιγματίζουν εδώ και καιρό τη διολίσθηση του επιπέδου μισθών στη Γερμανία και ζητούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις ."Εκείνο που μπορεί να γίνει, είναι να 'στεγνώσουμε' τον τομέα των χαμηλόμισθων. Οι προτάσεις υπάρχουν. Είναι η πρόταση για τον εγγυημένο κατώτατο μισθό, είναι η αξίωση ίδιας αμοιβής για ίδια εργασία σχετικά με την ενοικίαση εργαζομένων, είναι το αίτημα να περιορίσουμε τον τομέα της μίνι-απασχόλησης», λέει ο κ. Χίρσελ. Πρόκειται για μία στρατηγική που προοπτικά θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη άνοδο των μισθών, απότι είχαμε στο παρελθόν. Άλλωστε η γερμανική οικονομία έχει έναν ακόμα λόγο να ενισχυθεί η εσωτερική κατανάλωση. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσει και τη μονομερή εξάρτησή της από τις εξαγωγές που την καθιστά ευάλωτη σε διεθνείς οικονομικές κρίσεις. Σήμερα, μία στις τρεις θέσεις εργασίας στη Γερμανία, περίπου 13 εκατομμύρια εργαζόμενοι, εξαρτώνται από τις εξαγωγές.
Henrik Böhme / Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Comments