Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κίνας και της Ινδίας στο ΔΝΤ

Οικονομία | 23.10.2010


Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Σε συμφωνία για ευρείες μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες αναβαθμίζεται ο ρόλος των αναδυομένων οικονομιών στα όργανα του ΔNΤ κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του G20 που συνεδριάζουν στη Κιενγκτζού της Νότια Κορέας.

Η νέα δομή του ΔΝΤ θα αντανακλά την αναβάθμιση του ρόλου των γοργά αναπτυσσομένων χωρών στα διεθνή οικονομικά δρώμενα. Η μεταρρύθμιση του οργανισμού, του οποίου ο ρόλος έχει αναβαθμιστεί αισθητά στα συμφραζόμενα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, θα τεθεί σε εφαρμογή το 2011.

Το σχέδιο προτάσεων, στο οποίο κατέληξε η σύνοδος προβλέπει μεταξύ άλλων μεγαλύτερη αντιπροσώπευση για τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες στα όργανα του ΔΝΤ και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του οργανισμού στο πεδίο της εποπτείας της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν που συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου, χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία. Ο Στρος Καν επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο των προτάσεων, οι Ευρωπαίοι θα χάσουν δύο έδρες στο ΔΣ. Στο εποπτικό συμβούλιο θα συμμετέχουν στο εξής δέκα χώρες: Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, οι τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία και η ομάδα των αναδυομένων οικονομιών, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία και Κίνα.

Δεν πέρασαν οι προτάσεις του Τίμοθι Γκάιτνερ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι ΓκάιτνερBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι ΓκάιτνερΜέχρι την τελευταία στιγμή σημειώνονταν διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, στο επίκεντρο των οποίων δεν ήταν μόνο η αναδιάρθρωση της διακυβέρνησης του ΔΝΤ υπέρ των αναδυομένων οικονομιών, αλλά και η στελέχωση των κορυφαίων αξιωμάτων του οργανισμού. Οι ΗΠΑ επεδίωξαν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Κίνας στο Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού, σε βάρος της Ευρώπης.

Πέραν των μεταρρυθμίσεων στα όργανα του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών του G20, συμφώνησαν στην λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της ισορροπίας στα εμπορικά ισοζύγια των χωρών τους και τάχθηκαν υπέρ «προσανατολισμένων στις αγορές νομισματικών ισοτιμιών». Στο προοίμιο της συνόδου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ είχε απευθύνει επιστολή προς τους ομολόγους του, προτρέποντας τις χώρες με μεγάλα πλεονάσματα να ενισχύσουν τις εισαγωγές τους. Οι χώρες αυτές θα πρέπει να ενδυναμώσουν την εγχώρια ζήτηση προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη. Οι υπουργοί ωστόσο απέρριψαν το ενδεχόμενο καθορισμού δεσμευτικών στόχων στο πεδίο αυτό. Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα: «Δεν είναι ρεαλιστικοί δεσμευτικοί στόχοι με συγκεκριμένους αριθμούς.

Η επισήμανση του κ. Νόντα αφορά στην πρόταση για την υιοθέτηση ενός ορίου στα εμπορικά πλεονάσματα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ. Κάτι που είχε απορρίψει και η Γερμανία, η οποία σημειώνει θεαματική αύξηση των εξαγωγών της.

Αποφασίστηκε επίσης να αυξηθούν τα μερίδια οικονομικής συμβολής κατά 100%, γεγονός που παραπέμπει σε αύξηση των οικονομικών μέσων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι χώρες της Ομάδας των 20 κατέληξαν σε συμφωνία και για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, από το οποίο προήλθε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Dpa/Reuters/afp/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc