Πολιτική

Εκλογές της οργής

Η νίκη Ολάντ είναι κατ΄αρχην ψήφος αποδοκιμασίας για τον Σαρκοζί. Η διαφορά σε ποσοστό μεταξύ τους δεν ξεπερνά το 1,5%, ωστόσο οι προβλέψεις για το δεύτερο γύρο δίνουν καθαρή νίκη στο σοσιαλιστή υποψήφιο.
Ο πρόεδρος Σαρκοζί παγιδεύτηκε στην ίδια του τη στρατηγική που στόχευε στο να σαγηνεύσει τους οπαδούς του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου με εθνικιστικές κορώνες, και όπως φαίνεται η επανεκλογή του στις 6 Μαΐου δεν φαίνεται καθόλου σίγουρη. Αντίθετα, ο νικητής Φρανσουά Ολάντ κέρδισε το στοίχημα να κόψει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο και το ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς Ζακ Λυκ Μελανσόν, μικρότερο από τις σφυγμομετρήσεις, ανεβάζει τον πήχη για τον δεύτερο γύρο.
Όλο εκπλήξεις
Φρανσουά Ολάντ, στα ίχνη του Μιτεράν...
Το περιοδικό Der Spiegel εκτιμά ότι η έκβαση του πρώτου γύρου αποτελεί μήνυμα οργής των Γάλλων εναντίον του προέδρου Σαρκοζί για την κατάσταση στη χώρα. «Ήταν μια βραδιά εκπλήξεων για τους Γάλλους. Η πρώτη που είναι και η μικρότερη, συνίσταται στη νίκη Ολάντ, αν και το ποσοστό ήταν λιγότερο από όσο είχε προβλεφθεί. Βρίσκεται πάντως σε καλή γραμμή εκκίνησης για τον δεύτερο γύρο. Η δεύτερη έκπληξη είναι η μεγαλύτερη και η πιο σοκαριστική: η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν συγκέντρωσε το 18,02% των ψήφων, ξεπέρασε το ποσοστό του πατέρα της το 2002 και διέψευσε όλες τις σφυγμομετρήσεις. Η Λε Πεν μαζί με τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς Ζακ Λυκ Μελανσόν συγκέντρωσαν περισσότερες ψήφους από ότι κάθε υποψήφιος κόμματος mainstream. Αυτό δείχνει και το μέγεθος της οργής των Γάλλων. Η τρίτη έκπληξη αφορά το ποσοστό συμμετοχής που παρά τους φόβους ξεπέρασε το 80%», καταλήγει ο σχολιαστής του γερμανικού περιοδικού.
«Η Γαλλία ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με τον Σαρκοζί» αποφαίνεται ο σχολιαστής της εφημερίδας Süddeutsche. «Αρχικά αφύπνισε τις ελπίδες των Γάλλων, χθες τον έστειλαν στη δεύτερη θέση, στις 6 Μαΐου θα τον εκδιώξουν από το Μέγαρο Ηλυσίων. Οι λόγοι: η ραγδαία αύξησης της ανεργίας, του δημοσιονομικού χρέους και του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο».
«Μπλίτσκριγκ»
Νικολά Σαρκοζί: "μπλιτσκριγκ" για το δεύτερο γύρο
Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον δεύτερο γύρο. Σε μια πρόχειρη δημοσκόπηση χθες, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, τα ινστιτούτα Ifop, Ipsos και CSA προέβλεπαν άνετη νίκη του Φρανσουά Ολάντ με ποσοστό ανάμεσα στο 54% με 56%. Το επιτελείο Σαρκοζί γνωρίζει καλά ότι δεν πρέπει να ελπίζει και πολύ στη στήριξη ψηφοφόρων από άλλα κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι από την εκλογική δεξαμενή της Μαρίν Λε Πεν, μόνο το ήμισυ των ψηφοφόρων της θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο στον δεύτερο γύρο. Αλλά και από τον κεντρώο χώρο που εκπροσωπεί ο Φρανσουά Μπαϊρού και ο οποίος συγκέντρωσε το 10% των ψήφων, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα πρέπει να ελπίζει σε σημαντική μετακίνηση δυνάμεων. «Η επιθυμία των κεντρώων ψηφοφόρων να τελειώνουν με τον Σαρκοζί είναι ιδιαίτερα έντονη» λέει ο Πέτερ Γκέι, από το Ίδρυμα Φρίντριχ ΄Εμπερτ των Παρισίων. Οι συνεργάτες του Σαρκοζί σχεδιάζουν τώρα την προεκλογική γραμμή μέχρι τις 6 Μαΐου και θεωρούν ότι θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά Blitzkrieg (μπλίτσκριγκ) με στόχο την ανάδειξη των αδυναμιών του Ολάντ. Ήδη ο πρόεδρος Σαρκοζί ζήτησε τρία τηλεοπτικά ντιμπέιτ με θεματική τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και την κοινωνία, αντί του ενός όπως είθισται. Σε κάθε περίπτωση ο διευθυντής ερευνών των Επιστημών Πολιτικής των Παρισίων (Cevipof) Πασκάλ Περινό θεωρεί ότι η χθεσινή νίκη Ολάντ προαναγγέλλει την ήττα των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/afp/ reuters/ süddeutsche/ spiegel
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»