Οικονομία

Όλοι θέλουν ανάπτυξη (τελικά)...

Και να που ξαφνικά όλοι μιλούν για την αναγκαιότητα συμπλήρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Ο Ολάντ, ο Ντράγκι, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, τώρα προστέθηκε και ο επίτροπος Μπαρνιέ.
Ξεκαθαρίζει σιγά – σιγά το τοπίο γύρω από το πλαίσιο που θα πάρει η πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε. για την τόνωση της ανάπτυξης παράλληλα με το δημοσιονομικό σύμφωνο χωρίς να κλείνει ο διάλογος ανάμεσα στους 27 για τις προτεραιότητες προκειμένου να βγει η ευρωζώνη από την κρίση.
«Να σεβαστεί το δημοσιονομικό σύμφωνο»
Μισέλ Μπαρνιέ: "Ανάπτυξη, αλλά και σεβασμός στο δημοσιονομικό σύμφωνο"
Η ισπανική εφημερίδα Εl Pais έκανε λόγο για ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη με προίκα γύρω στα 200 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων σε σχέδια υποδομών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας. Τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν με διάφορους τρόπους, όπως με το ευρωομόλογο, με την εντατικοποίηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή με πόρους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Πάντως κοινοτική πηγή που ρωτήθηκε από το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να δώσει εκτιμήσεις για το ύψος του ποσού. Πάντως στην γερμανική εφημερίδα die Welt ο ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι στηρίζει το αίτημα συμπλήρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου με ένα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων. Παράλληλα κάλεσε τον υποψήφιο των Γάλλων σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη Κυριακή να σεβαστεί το δημοσιονομικό σύμφωνο. «Αποτελεί την απόδειξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων και γι αυτό είναι χρήσιμο. Πρέπει να το σεβαστούμε, να το επικυρώσουμε, να το συμπληρώσουμε και να το ολοκληρώσουμε με αυτήν την αναπτυξιακή πρωτοβουλία», τόνισε ο Μπαρνιέ.
Δύο συμβούλια τον Ιούνιο
Δύο συμβούλια κορυφής θα συγκαλέσει ο Χέρμαν βαν Ρομπέι
Για την σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση στη Γερμανία η εξαγγελία της ΄Αγκελα Μέρκελ για πακέτο αναπτυξιακών μέτρων ισοδυναμεί με αποδοχή της αποτυχίας της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής της. Η γερμανίδα καγκελάριος χρειάζεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για την επικύρωση του δημοσιονομικού πακέτου στη βουλή. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 των ψήφων. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάιερ θεωρεί μη ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επικύρωσης μέχρι τέλος Μαΐου.
Πάντως η τελική απόφαση γι αυτό το πακέτο ανάπτυξης θα ληφθεί τον Ιούνιο. Ο προεδρεύων της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι θα προσκαλέσει τους 27 αρχές Ιουνίου σε μια πρώτη συνάντηση, οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν τέλος Ιουνίου στο συμβούλιο κορυφής. Τότε θα συζητηθεί αν οι υπερχρεωμένες χώρες θα πάρουν περισσότερα χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία, κάτι που σημαίνει αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Γερμανίας από τον προϋπολογισμό της. Ενδεχόμενη αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μπορεί μάλιστα να συζητηθεί στο επόμενο Γιούρογκουπ της ερχόμενηςΤετάρτης.
Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc