New York Times: Η ΠΓΔΜ ζητά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όμως το θέμα των νέων μελών δεν είναι στην ατζέντα 
Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συνομιλητές του σε ΟΗΕ και Ουάσιγκτον για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, η εφημερίδα «New York Times» αναφέρει σήμερα, με ανταπόκριση από την αμερικανική πρωτεύουσα, ότι το θέμα των νέων μελών δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τον ερχόμενο μήνα στο Σικάγο.
Με αφορμή την τρέχουσα επίσκεψη του κ. Πόποσκι στην Ουάσιγκτον, επισημαίνεται ότι περισσότερες από δυο δεκαετίες μετά την ανάδειξη του ανεξάρτητου κράτους της ΠΓΔΜ (στο άρθρο αναφέρεται ως «Μακεδονία»), η βούληση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από το «παλαιό ζήτημα» της ονομασίας.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα, που είναι μέλος της συμμαχίας από το 1952, είναι «κατηγορηματικά αντίθετη» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ λόγω της επιμονής των Σκοπίων να χρησιμοποιούν την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που για την Ελλάδα συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις σε ελληνική επαρχία με το ίδιο όνομα.
Στην ανταπόκριση προβάλλεται το γεγονός ότι, ενώ τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο μήνα στο Σικάγο, το θέμα των νέων μελών δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της Συνόδου, καθώς οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στο μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, καθώς και στους τρόπους για την αναδιάρθρωση της λεγόμενης «έξυπνης άμυνας».
Όπως επισημαίνεται, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Πόποσκι υποστήριξε ότι αν και η χώρα του εξάγει δυνάμεις ασφαλείας στο ΝΑΤΟ και τα στρατεύματά της θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι την επίσημη λήξη της αποστολής του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε αναμονή για το θέμα της ένταξης, επαναλαμβάνοντας πως αιτία είναι οι «ελληνικές αντιρρήσεις» και πως η χώρα του δεν συνιστά απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν «λιγοστές ενδείξεις» για εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης, γεγονός που προσφέρει «περιορισμένα κίνητρα» στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για επίλυση της διεθνούς διαμάχης με την όμορη χώρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»