Είδες η ΠΟΣΠΕΡΤ;    kathimerini
Tου Πασχου Μανδραβελη
Την Κυριακή που μας πέρασε ο κ. Αντώνης Σαμαράς πήγε στο Ζάππειο για να πει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία. Δεν είπε τίποτε μεστό, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας. Το ζήτημα είναι ότι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Σαμαράς είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας και μπορεί σε δύο εβδομάδες να γίνει πρωθυπουργός. Ολοι οι Ελληνες πολίτες πρέπει να μπορούν να ακούσουν τι έχει να πει. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου -για την επίτευξη της πολυφωνίας δηλαδή- δόθηκαν ένας σκασμός άδειες στα ιδιωτικά κανάλια. Για τον ίδιο λόγο οι Ελληνες πολίτες -θέλουν δεν θέλουν- πληρώνουν τριακόσια και πλέον εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ώστε να συντηρούν τρία κρατικά κανάλια· δίνουν επίσης κάτι επιπλέον για να έχει κανάλι και η Βουλή.
Ματαίως. Τα ιδιωτικά ασχολήθηκαν με τη Σούλα, Μπούλα και το κακό συναπάντημα και στα κρατικά η κραταιά ΠΟΣΠΕΡΤ έδωσε ολιγόωρη άδεια, ώστε μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης να μεταδώσει η κρατική τηλεόραση τις προτάσεις ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία.
Αυτό παρουσιάστηκε από τους συνδικαλιστές ως μεγάλη χάρη που κάνουν στον λαό και στη Δημοκρατία: «Η ΠΟΣΠΕΡΤ», έγραφε η τελευταία ανακοίνωση, «για άλλη μια φορά δείχνοντας την υπευθυνότητά της απέναντι στην ανευθυνότητα άλλων, σε έκτακτο μικτό συμβούλιο αποφάσισε ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας της: 1. Θα εξαιρέσει τη μετάδοση της προγραμματικής ομιλίας - συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο Μέγαρο την Κυριακή 22/4/2012. 2. Θα καλύψει τις αντίστοιχες εκδηλώσεις των αρχηγών όλων των κομμάτων.»
Μεγάλη η χάρη των μεγαλοδύναμων συνδικαλιστών και χαλάλι τα τριακόσια και πλέον εκατομμύρια που δίνουμε στην ΕΡΤ ετησίως. Την προηγούμενη μέρα η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα κάνει καμία εξαίρεση και γι’ αυτό η ΕΡΤ με τη σειρά της ανακοίνωσε πως όσοι ήθελαν να δουν τον κ. Σαμαρά «θα πρέπει να συντονιστούν δορυφορικά SAT 39 MOIPEΣ(MHz): 11136,25 Pol: VERTICAL SYMBOL RATE: 3300 MPEG:2 FEC:3/4». Πάλι καλά που δεν έπρεπε να γυρίσουμε στην Ντόιτσε Βέλε...
Το ερώτημα όμως που θέτουν όλο και περισσότεροι είναι: σε τι χρειάζεται η ΕΡΤ; Κάποιοι λένε ότι «έχει πολιτιστικό και επιμορφωτικό ρόλο· χρειάζεται για να προάγει τον δημόσιο διάλογο κ.λπ.». Ωραία όλα αυτά, αλλά πού τα είδαν; Στις οθόνες της τηλεόρασης περισσότερες μέρες υπάρχουν οι καρτέλες των συνδικαλιστών («Η ΠΟΣΠΕΡΤ απεργεί για τα εργασιακά δικαιώματα») και όχι κάποιες από τις αξιόλογες εκπομπές που έχουν τα κρατικά κανάλια. Και αν, μεσούσης της πιο κρίσιμης προεκλογικής περιόδου στην ιστορία της μεταπολίτευσης, η ΕΡΤ είναι όμηρος των αιτημάτων για... «αναπροσαρμογή της εκτός έδρας αποζημίωσης», πότε ακριβώς θα παίξει η δημόσια τηλεόραση αυτόν τον σημαντικό ρόλο που διάφοροι της αποδίδουν;
Μέρα με τη μέρα -και με την ευγενική χορηγία των συνδικαλιστών- η κρατική τηλεόραση βαδίζει με παιάνες στην πλήρη απαξία. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να είναι εμπορική -και καλά κάνει- αλλά δεν την αφήνουν να είναι ούτε καν δημόσια. Ανήκει στους συνδικαλιστές της. Τα ρολά που κατέβασε η ΠΟΣΠΕΡΤ στην ΕΡΤ εξαιτίας «του περιορισμού των εξαιρέσιμων στο 10% της μισθολογικής δαπάνης» (τη στιγμή, μάλιστα, που ο τόπος χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερο διάλογο και ενημέρωση) αυτό αποδεικνύουν.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»