Ο Σαμαράς επιβάλλει την ατζέντα των εκλογών

Share
Από τις χθεσινές ομιλίες των αρχηγών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και την εξέλιξη μέχρι στιγμής τους προεκλογικού αγώνα,  προκύπτει ότι ο Σαμαράς δεν τρέχει απλώς πρώτος στην κούρσα των εκλογών, αλλά επιβάλλει και την ατζέντα τους.
Παρουσίασε εξαντλητικά –για προεκλογική ομιλία- το οικονομικό σχέδιο της διακυβέρνησης του. Για την αρτιότητα του προγράμματος της ΝΔ μίλησαν εχθροί και φίλοι, με τα καλύτερα λόγια.
Δεσμεύτηκε για λίγα, για να κάνει πολλά.
Μίλησε για όλους και κυρίως για τη μεσαία τάξη.
Για τα δάνεια, για την ανεργία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Για τη δημόσια διοίκηση., το ρόλο του κράτους, τις αποκρατικοποιήσεις.
Παρουσίασε τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα, επέμεινε στο θέμα της αξιοποίησης της  δημόσιας περιουσίας, αλλά και στα αναπτυξιακά εργαλεία που παραμένουν ανενεργά.
Ο Βενιζέλος στη δική του συγκέντρωση, που έμοιαζε με πολιτικό μνημόσυνο με δεκάδες τεθλιμμένους συγγενείς, πήρε την ομιλία Σαμαρά με σκοπό να την αποδομήσει σημείο προς σημείο. Αυτό που κατάφερε ήταν να εκθέσει το διαχειριστικό του όραμα, την εμφανή –κατά τους συντρόφους του- έλλειψη ηγετικής στόφας και την περικοκλάδα ενός πολιτικάντικου λόγου άνευ ουσίας.
Μάλλον θα αναπροσαρμόσει την τακτική του και δεν θα επαναφέρει το ατυχές δίλημμα «εγώ ή ο Σαμαράς»…
Μοιάζει «πανικόβλητος», χωρίς προτάσεις και με μόνο όπλο τη μετεκλογική προσφορά των εδρών του. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι θα βρεθεί κάποιος να τις ζητήσει…
Τη στιγμή που η ΝΔ εμφανίζει εκ νέου μια δυναμική και τα μικρότερα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΑΝΕ), συνωστίζονται στον προθάλαμο της εξουσίας και ζητούν ψήφο για να ηγηθούν (;;;) ενός κυβερνητικού σχήματος, ο υπαρκτός φόβος στο ΠΑΣΟΚ είναι η συντριβή στις εκλογές.
Πολλοί ζητούν να μην επικρατήσει ο θυμός και η οργή. Είναι λάθος. Πλάι σε αυτά τα συναισθήματα που υπάρχουν και θα υπάρχουν, το μόνο που χρειάζεται να μπει είναι  η παράμετρος της σοβαρότητας.
Ο λαός κάηκε στον «σοσιαλιστικό χυλό» του «λεφτά υπάρχουν». Φυσάει και το «γιαούρτι»  του «λεφτά δεν υπάρχουν για άλλους φόρους». Λογικό, αλλά ανατρέψιμο.
Δύο εβδομάδες είναι λίγος χρόνος για να δημιουργήσει ένα κόμμα οπαδούς και πρεσβευτές των απόψεων του.
Είναι όμως τεράστιος χρόνος για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι υπάρχει κοστολογημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, ότι υπάρχουν κάποιες δεκάδες σοβαροί και «φρέσκοι» άνθρωποι για την υλοποίηση του.
Πέρα από το οικονομικό πρόγραμμα, το Ζάππειο ΙΙΙ ένα πράγμα έδειξε: υπάρχει ηγέτης, έτοιμος να αναλάβει τις τύχες της χώρας…
Μικρός Οδυσσέας

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»