Description: http://www.dw.de/image/0,,15908433_401,00.jpg
Επισκόπηση τύπου
(Σ)τα ίχνη των χαρτονομισμάτων
Στις δυσκολίες υπογραφής φορολογίας με την Ελβετία για την ανεύρεση καταθέσεων με αφορολόγητο ελληνικό χρήμα γίνεται αναφορά στον γερμανικό τύπο. Εξαιρετικά ενδιαφέρον και το Οδοιπορικό στη Βεργίνα.
Για τις αφορολόγητες τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων στην φορολογική όαση της Ελβετίας ασχολείται δημοσίευμα στη εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η αρθρογράφος μεταφέρει την εκτίμηση εμπειρογνωμόνων ότι το ποσό κυμαίνεται γύρω στα 200 δις ευρώ, ενώ ανάμεσα στους καταθέτες είναι και Έλληνες πολιτικοί.
Οργή για τα δύο μεγάλα κόμματα
Description: http://www.dw.de/image/0,,15861714_402,00.jpg
«Μέχρι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση και του κοινοβούλιο της Αθήνας έδειχναν ελάχιστη βιασύνη να κλείσουν φορολογική συμφωνία με την Ελβετία, όπως το έκαναν η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και τελευταία η Αυστρία» παρατηρεί η αρθρογράφος. «Όμως τώρα η υπόθεση πρέπει να κλείσει γρήγορα. Ο λόγος; Οι βουλευτικές εκλογές στις 6 Μαΐου και ο οργή πολλών Ελλήνων που κατευθύνεται στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, επειδή επί χρόνια παρέλειψαν να πατάξουν σοβαρά τη φοροδιαφυγή.
Ο υπουργός Οικονομικών Σαχινίδης ανακοίνωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η συμφωνία με την Βέρνη θα κλείσει πριν τις εκλογές, ωστόσο νομικοί δεν έχουν δει ακόμη το σχέδιο νόμου» επισημαίνεται στο άρθρο.  Η αρθρογράφος αναφέρεται στο άρθρο 25 της συμφωνίας που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρχές των δύο χωρών, σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για φοροδοαφυγή και συνεχίζει: «παραλίγο κι αυτή η τροποποιημένη συμφωνία να παρέμενε σχέδιο για το μέλλον. Η Βέρνη το υπέγραψε ήδη τον Νοέμβριο του 2011 αλλά το ελληνικό κοινοβούλιο άφησε να περάσει ένας ολόκληρο χρόνος πριν μπει η τελική υπογραφή. Ακόμη και Έλληνες πολιτικοί διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Δεν σημαίνει πάντα ότι πρόκειται για αφορολόγητο χρήμα, αλλά νόμιμο ή παράνομο το (ελληνικό) κεφάλαιο αποφεύγει το φως» γράφει χαρακτηριστικά η γερμανίδα αρθρογράφος.
Οδοιπορικό στη Βεργίνα
Description: http://www.dw.de/image/0,,15916188_402,00.jpg
Οδοιπορικό στη Βεργίνα
Στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ανταπόκριση του Miίχαελ Μάρτενς με τίτλο  «Η κορυφαία στιγμή της Βεργίνας». Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στη Βεργίνα, το οποίο αφενός αναφέρεται στην ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της Βεργίνας από τον καθηγητή Ανδρόνικο και αφετέρου περιγράφει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής, μεταξύ άλλων και μέσω των προσωπικών εμπειριών του Κώστα Κατσιγιαννόπουλου, πρώην μετανάστη στη Γερμανία. O Mάρτενς περιγράφει πως η καθαρά αγροτική περιοχή γνώρισε τα τελευταία χρόνια τουριστική ανάπτυξη λόγω των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Βεργίνας. Σημειώνειi ωστόσο, ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των τουριστών, καθώς όλο και λιγότεροι Έλληνες είναι σε θέση να κάνουν εκδρομές, ενώ έχουν περικοπεί και οι σχολικές εκδρομές λόγω αδυναμίας των γονέων να ανταποκριθούν στα σχετικά έξοδα.
Αντίβαρο στην ζοφερή κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα αποτελεί το επιστημονικό σκέλος του ρεπορτάζ του γερμανού δημοσιογράφου, στο οποίο συνομιλεί με την προϊσταμένη της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Κοτταρίδη. Γίνεται εκτενής αναδρομή στην ιστορία των ανασκαφών του Ανδρόνικου στην περιοχή, ο οποίος, όπως
  παρά τις αντιδράσεις και αμφισβητήσεις τελικά δικαιώθηκε με την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων. Η ανακάλυψη των τάφων και της χρυσής λάρνακας με τα οστά του Φιλίππου αποτελούν κορυφαία στιγμή για την αρχαιολογία, γράφει ο Μάρτενς και η κα Κοτταρίδη εκτιμά ότι υπάρχει προοπτική για περαιτέρω ανακαλύψεις, καθώς μέχρι τώρα έχουν ανασκαφεί μόνο το ένα εκατοστό της νεκρόπολης και το ένα πεντακοσιοστό της αρχαίας πόλης.
Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc