Οικονομία

Κρίσιμη η κατάσταση για την Ισπανία

Τα απειλητικά σύννεφα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη πυκνώνουν και πάλι. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's υποβάθμισε την Ισπανία κατά δύο βαθμίδες.
Ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της Ισπανίας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, νέα κλιμάκωση γνωρίζει η διαμάχη για το μέλλον του δημοσιονομικού συμφώνου μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του σοσιαλιστή υποψηφίου στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ. Σε συνέντευξή της προς τον μιντιακό όμιλο της Westdeutsche Zeitung, η καγκελάριος επιμένει ότι το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο δεν πρόκειται να τροποποιηθεί ακόμη και στην περίπτωση νίκης του Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της 6η Μαΐου.
Οι αγορές αντιδρούν όμως πιο έντονα σε φήμες
Έχει μέλλον η πολιτική της λιτότητας που θέλει να επιβάλει το Βερολίνο
Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις προς την ισπανική κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική των περικοπών. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ισπανική κυβέρνηση και είμαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το 2012 και 2013», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Στην «ευαισθησία» των αγορών εντοπίζει την αντίδραση του Standard & Poor's ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό δίκτυο WDR ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε: «Η απόφαση του Standard & Poor's καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την κατάσταση στις κεφαλαιαγορές. Η απόφαση αυτή έχει αρνητικές συνέπειες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι αγορές αντιδρούν μόνο εν μέρει σε πραγματικά γεγονότα. Αντιδρούν όμως πιο έντονα σε φήμες και ανησυχητικές προγνώσεις. Οι αγορές χρειάζονται ξεκάθαρα και απλά μηνύματα».
Ζητούμενο, μια συνεπής πολιτική
Συνέπεια και σταθερότητα ζητά ο Σόιμπλε
Και αυτά τα μηνύματα δεν τα λαμβάνουν την εποχή αυτή οι κεφαλαιαγορές. Οι εξελίξεις στην Ολλανδία, με την παραίτηση της κυβέρνησης Ρούτε, η διαφαινόμενη επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, που υπόσχεται αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου, προκαλούν αναταραχή. Και όπως τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Εντός ολίγων ημερών μπορεί να χαθεί η εμπιστοσύνη και όταν χαθεί θα απαιτηθούν μήνες ή και χρόνια για να την ανακτήσει κανείς. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ακολουθούμε μια συνεπή πολιτική. Είδαμε στην υπόθεση της Ισπανίας ότι η χώρα υποβαθμίστηκε από τον οίκο πιστοληπτική βαθμολογίας, μολονότι η κατάσταση στην χώρα αυτή δεν έχει επιδεινωθεί πραγματικά.
Ωστόσο, οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία. Η συζήτηση για τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας εντείνεται. Την ίδια στιγμή που οι συμμαχίες μεταβάλλονται και αναδιαμορφώνονται, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard προειδοποιεί ότι «Η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα στις σημαντικότερες βιομηχανικές χώρες».
Σταμάτης Ασημένιος, WDR5
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»