επισκοπηση τύπου
Αλλαγή σκυτάλης προδιαγράφεται στη Γαλλία, πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία και στην Ελλάδα, η Μέρκελ με την πλάτη στον τοίχο. Προς τα πού βαδίζει η ευρωζώνη;
Η χθεσινή παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης υπό τον Μαρκ Ρούτε και οι συνέπειες που έχει στις χρηματαγορές αλλά και στις χώρες του χρεωμένου δημοσιονομικά ευρωπαϊκού νότου προβληματίζει σήμερα τον γερμανικό τύπο.
Ακροδεξιοί και μέτρα λιτότητας
Παρελθόν η κυβέρνηση Ρούτε
«Οι ειδήσεις από την Ολλανδία αποτελούν απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, ότι η Ε.Ε. κάνει οικονομίες μέχρι ολικής καταστροφής και ότι οι ολλανδοί ακροδεξιοί απλά επιταχύνουν τις εξελίξεις»; διερωτάται ο σχολιαστής της χρηματιστηριακής εφημερίδας Börse. «Τρεις φορές όχι» απαντά κατηγορηματικά. «Η ευρωπαϊκή στρατηγική δεν αποτελείται μόνο από μέτρα εξοικονόμησης αλλά και από μεταρρυθμίσεις. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα και την Πορτογαλία δεν εξαντλείται μόνο σε περικοπές αλλά συνοδεύεται και από τεχνική και επενδυτική βοήθεια. Και όποιος πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή κρίση σπρώχνει τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά των ακροδεξιών κομμάτων θα πρέπει να εξηγήσει γιατί οι λαϊκιστές όλως περιέργως σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτυχία, στις οποίες ο κόσμος υποφέρει λιγότερο από τις αυστηρές εντολές για λιτότητα» καταλήγει ο γερμανός αρθρογράφος.
‘Άλλοι αρθρογράφοι δίνουν βάρος στις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει για την ίδια την καγκελάριο, μια και ο παραιτηθείς ολλανδός πρωθυπουργός είναι σθεναρός υποστηρικτής της γραμμής Μέρκελ, αλλά και στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης. «Σε περίπτωση που οι Γάλλοι, οι Τσέχοι και προσεχώς οι Έλληνες εξορίσουν τις σημερινές ηγεσίες τους, τότε 12 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα έχουν αντέξει τις επιπτώσεις της κρίσης» σημειώνει ο σχολιαστής της εφημερίδας Mitteldeutsche. «Η ευρωζώνη τίθεται υπό πίεση. Αν η Ε.Ε. ζητά την εμπιστοσύνη των αγορών με ένα αυστηρό δημοσιονομικό οδικό χάρτη, αλλά στο τέλος αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι τα πολλά υποσχόμενα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν, τότε οι επενδυτές θα τραβήξουν και πάλι τα χρήματά τους από την Ευρώπη. Αυτό η ευρωζώνη δεν μπορεί να το αντέξει».
«Να μη φοβάται τον Ολάντ η Μέρκελ»
"Δεν πρέπει να φοβάται η Μέρκελ τον Ολάντ"
Στο άλλο μεγάλο θέμα της ημέρας, την εκλογική νίκη του Φρανσουά Ολάντ, ο γερμανικός τύπος αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι των σχολιαστικών του άρθρων. Και πρώτα για το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου η εφημερίδα Franfurter Allgemeine Zeitungπαρατηρεί ότι η αρχηγός του Μαρίν Λε Πεν κατάφερε να αποδαιμονοποιήσει την παράταξή της. « Έτσι κατόρθωσε να διευρύνει την εκλογική της δεξαμενή με περισσότερους νέους στην ηλικία ψηφοφόρους και περισσότερες γυναίκες από ότι ο γηραιός πατέρας της. Η ίδια βλέπει την διπλή αυτή νίκη ως ένα σταθμό σε μια μεγαλύτερη πορεία. Και σε περίπτωση διάλυσης του κόμματος του Σαρκοζί, μπορεί να ελπίζει στην είσοδο κι άλλων μελών» παρατηρεί ο αρθρογράφος της.
Την άπωση της καγκελαρίου Μέρκελ στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ ως πιθανού προέδρου της Γαλλίας, δεν μπορεί να αντιληφθεί η γερμανική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Financial Times. «Γιατί να μη μπορεί να γίνει ο Ολάντ το ίδιο καλός πρόεδρος όπως ο Σαρκοζί» αναρωτιέται ο σχολιαστής της. «Ο νικητής του πρώτου γύρου δεν χρειάζεται την στήριξη των ακροδεξιών, όπως ο νυν πρόεδρος και μπορεί να αποδειχθεί πιο αξιόπιστος από ότι ο αυθόρμητος Σαρκοζί. Θεωρείται βέβαιο ότι η κρίση του ευρώ δεν θα αφήσει τον Σαρκοζί και τόσο προσδεδεμένο στη αυστηρή γερμανική γραμμή. Ο Ολάντ επιδιώκει αναπτυξιακή ώθηση στο δημοσιονομικό σύμφωνο όχι αναθεώρηση. Οι διαφορές τους μπορούν να γεφυρωθούν. Η Μέρκελ δεν θα πρέπει να φοβάται τον Ολάντ» υποστηρίζει η εφημερίδα.
Ακυβερνησία στην Ελλάδα;
«Φόβος ακυβερνησίας στην Ελλάδα» είναι τίτλος άρθρου στην έγκριτη αυστριακή εφημερίδαNeue Zürcher Zeitung, που περιγράφει την προεκλογική κατάσταση, τις διακηρύξεις των δύο αρχηγών και τις προσπάθειες των δύο μεγάλων κομμάτων να προσεταιριστούν ψηφοφόρους από τον κεντρώο χώρο. «Επί εβδομάδες επισείεται ο φόβος ακυβερνησίας που κάνει κυρίως τους ηλικιωμένους να ανησυχούν για τη σύνταξή τους» αναφέρει η αρθρογράφος. «Με αυτό το επιχείρημα ασφαλώς οι δύο αρχηγοί δεν μπορούν να κερδίσουν νεαρούς ψηφοφόρους και κυρίως τους ανέργους. Το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς σταθερή πλειοψηφία προβληματίζει. Τον περασμένο Νοέμβριο η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε πόσο δύσκολα βρέθηκε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνική ενότητας. Υπάρχει ο δικαιολογημένος φόβος ότι θα γίνει το ίδιο κι αυτή τη φορά. Ήδη μέλη του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι δεν θα αποδεχθούν τον Σαμαρά ως πρωθυπουργό σε περίπτωση που έρθει πρώτη η ΝΔ, όπως δείχνουν τα προγνωστικά».
Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Comments