Μέτωπο κατά του Βερολίνου«Μυστικό Σχέδιο» μέσα σε βαρύ κλίμα
Μέσα σε βαρύ κλίμα, που χαρακτηρίζεται κυρίως από τις δομικές διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ και την απροθυμία να δοθούν ριζικές λύσεις, διεξάγεται η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής – αν και από την αρχή είχε υποστηριχθεί πως τώρα είναι η μεγάλη μάχη για την επιβίωση του ευρώ.

Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία δημιουργούν ήδη ένα μέτωπο έναντι της σκληρής γερμανικής γραμμής, όπως αυτή εκπορεύεται από το Βερολίνο και τους «δορυφόρους» του.

Η μάχη επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και για τη μείωση του κόστους δανεισμού, που πλέον έχει γίνει αβάσταχτος ακόμη και για τις ισχυρότερες οικονομίες του Νότου.

Η Άγκελα Μέρκελ εμφανίσθηκε στη Σύνοδο έχοντας εκ των προτέρων απορρίψει τέτοιου είδους αιτήματα, με χώρες όπως η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία να στέκονται στο πλευρό της. 

Η στάση αυτή προκαλεί διάφορες αντιδράσεις και «μυστικά σχέδια», ένα από τα οποία αποκάλυψε η γερμανική έκδοση των Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  μικρή ομάδα ειδικών και έμπιστων συνεργατών Ευρωπαίων ηγετών επεξεργάζεται μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, το σχέδιο έχει αντικείμενο τον βραχυπρόθεσμο κατευνασμό των αγορών, κυρίως σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία και αναμένεται να συζητηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το μεσημέρι. 

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζεται στο δημοσίευμα, επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν σκέψεις για ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης. «Το ζήτημα των ευρωομολόγων ή των eurobills είναι κατ' αρχήν νεκρό», δήλωσε στην εφημερίδα κοινοτικός αξιωματούχος και διευκρίνισε ότι αυτό που συζητείται αντ' αυτού είναι πώς τα κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης -EFSF και ΕSM- θα μπορέσουν να διατεθούν κατά τρόπο ώστε να οδηγηθούμε σε χαμηλά επιτόκια, αποδεκτά από τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης πάντως παραδέχονταν ότι υπάρχουν εργαλεία, όπως η πώληση ομολόγων στην πρωτογενή και στην δευτερογενή αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προσπαθεί να κερδίσει το ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα και η επιστολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, την οποία μετέφερε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο κ. Παπούλιας.

Η επιστολή Σαμαρά 
Αθήνα, 27 Ιουνίου 2012
Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος.

Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων.

Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη όλων των στόχων.

Προσβλέπω σε συνάντησή μας, ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω

Αντώνης Κ. Σαμαράς. 


Η επιστροφή της Τρόικας
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας φθάνει τελικά το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Όσον αφορά στη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Αλταφάζ είπε πως «είναι πάντα δύσκολο όταν πρόκειται για την Ελλάδα να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι».

Νωρίτερα, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και πως η έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να χρειαστεί εβδομάδες και όχι μέρες για να ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί, αλλά παράλληλα πρέπει να βοηθηθεί: «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί, όπως όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας. Δίδεται τεράστια προσοχή στη δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη. Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, όμως, δείχνουν ότι ζητείται ένα χέρι βοήθειας από την Ευρώπη και η ήπειρός μας πρέπει να ανταποκριθεί».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 24, πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να πούμε να φύγει η Ελλάδα και να σωθούν οι υπόλοιποι. Το ευρώ θα πάει οπωσδήποτε μπροστά και θα ήταν τεράστιο λάθος να αφεθεί σε δύσκολη θέση μια χώρα, όχι μόνον από οικονομικής απόψεως, αλλά, ενδεχομένως, και από άποψη κοινωνική, δημοκρατική και θεσμική».

«Κανείς δεν μπορεί να νομίζει ότι θα σώσει αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό του, ή ότι θα σωθεί εις βάρος των άλλων. Ούτε στη Γερμανία, ούτε σε κανένα άλλο μέρος, δεν μπορεί να υπάρχουν υπεύθυνα άτομα που να εύχονται να εξασθενήσει ή να καταργηθεί το ευρώ. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, βρίσκονται ακριβώς στο μηδέν», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.

Comments

lornion said…
Σαφής,πραγματιστής και ανθρώπινος ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης στις απόψεις του περί Ελλάδος.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc