This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.
Παιχνίδια των “Ανεξάρτητων” και της “Χρυσής Αυγής” με την Βουλή και τον Πολύδωρα
Πολιτικά παιχνίδια ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Βουλής την Παρασκευή, όπου η ΝΔ θα προτείνει τον Β. Μεϊμαράκη. Με δεδομένη την πικρία του Β. Πολύδωρα, λέγεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχεδιάζουν να τον ψηφίσουν ως Πρόεδρο, προκειμένου να διεμβολίσουν την ΝΔ, εκμεταλλευόμενοι και την δυσαρέσκεια βουλευτών της!
Τους βοηθά σε αυτό και ο Κανονισμός της Βουλής, ο οποίος στο άρθρο 7 παρ. 2 ορίζει ότι «υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι παραδεκτή». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόταση από κανένα κόμμα και οι βουλευτές αναγράφουν το όνομα εκείνου που θέλουν ως Πρόεδρο (σ.σ. συνήθως για διευκόλυνση των βουλευτών δίνουν τυπωμένα ψηφοδέλτια και λευκό, αλλά αυτό είναι κατά παράβαση του γράμματος του Κανονισμού).
Επιπλέον για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, που γίνεται με μυστική ψηφοφορία, χρειάζεται η «απόλυτη πλειoψηφία του όλου αριθμού των Boυλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειoψηφία, η ψηφoφoρία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους». Επομένως ο Β. Μεϊμαράκης πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους, με το άθροισμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να είναι στο 179. Όμως στην ψηφοφορία δεν θα συμμετέχουν ορισμένοι υπουργοί της ΝΔ που δεν θα έχουν ορκιστεί επειδή θα απουσιάζουν στη σύνοδο κορυφής (Αβραμόπουλος, Σταϊκούρας κ.α.), ενώ μπορεί να υπάρξουν απουσίες ή καταψηφίσεις και από δυσαρεστημένους της ΝΔ και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να στείλουν μήνυμα στον Βενιζέλο!
Παράλληλα η Χρυσή Αυγή λέγεται ότι θα ψηφίσει Β. Πολύδωρα, αφενός επειδή τον εκτιμά περισσότερο από τον Β. Μεϊμαράκη και αφετέρου για να στείλει μήνυμα στον τελευταίο. Άγνωστη παραμένει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Ένα ερώτημα είναι αν ο Β. Πολύδωρας θα αποδεχτεί να παίξει αυτό το ρόλο εις βάρος της ΝΔ. Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι δυσαρεστημένος για τον παραγκωνισμό του. Μάλιστα την Τρίτη συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε «έκπληξη και αντίρρηση» για τον τρόπο που η κυβέρνηση μεθοδεύει τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.
Comments