στο χείλος του εμφυλίου.....

Στο χείλος του εμφυλίου η Αίγυπτος – Φόβοι για ανάφλεξη όλης της περιοχής

Στο χείλος του εμφυλίου η Αίγυπτος – Φόβοι για ανάφλεξη όλης της περιοχής

17.08.2013 23:29
Δεν κοπάζει εύκολα η οργή για τις τελευταίες επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας που οδήγησαν σε αιματοχυσία στις διαδηλώσεις της Παρασκευής, ενώ και το Σάββατο η πολιορκία και εκκαθαριστική επιχείρηση στο τέμενος Φατχ οδήγησε την κατάσταση εκ νέου στα άκρα.
Η αντιπαράθεση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» με τον στρατό που έχει αναλάβει την εξουσία μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι έχει οδηγηθεί στα άκρα με τους υποστηρικτές του Μόρσι να καλούν σε «εβδομάδα» οργή και νέες διαδηλώσεις από αύριο.
Μάλιστα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται, με προτροπή του στρατού, να κατέβουν στους δρόμους εκ νέου και οι υποστηρικτές της νέας σελίδας στην Αίγυπτο, κάτι που γεμίζει τους πάντες με φόβο για νέες αιματηρές συγκρούσεις.
Πολιορκία στο κέντρο του Καΐρου με πυροβολισμούς, δακρυγόνα και συλλήψεις
Εν τω μεταξύ σχεδόν μια ημέρα κράτησε η πολιορκία στο τζαμί Φατχ στην πλατεία Ρασμή στο Κάιρο όπου είχαν καταφύγει από το βράδυ της Παρασκευής περίπου 700 με 1.000 οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Η επιχείρηση εκκένωσης του τζαμιού ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος με δεκάδες συλλήψεις, ενώ άγνωστο παραμένει εάν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες.
Από την περιοχή ακούγονταν αρκετοί πυροβολισμοί τόσο από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας όσο και από τους εγκλωβισμένους μέσα στο τζαμί, ενώ η επιχείρηση ολοκληρώθηκε εν μέσω σφοδρών πυρών και ρίψης αθρόων δακρυγόνων.
Πρόταση να κηρυχθούν παράνομοι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»
Από την άλλη πλευρά, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ Μπεμπλάουϊ προτείνει να κηρυχθεί παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την πρότασή του δε αυτή η κυβέρνηση την μελετά, ενημέρωσε σήμερα στο Κάιρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σερίφ Σάουκι.
Αυτή η πρωθυπουργική πρόταση υποβλήθηκε ήδη προς τον καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργό των Κοινωνικών υποθέσεων, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η πρόταση αυτή φέρεται να εξετάζεται σοβαρά από τον στρατό, ωστόσο, ήδη οι περισσότερες πιο μετριοπαθείς φωνές εκτός της ώρας τονίζουν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα πιο κοντά στον εμφύλιο διχασμό.
Τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει την υποστήριξη του στρατού, έκανε σαφείς σύμβουλος του προέδρου ο οποίος υποστήριξε ότι η Αίγυπτος έχει να αντιμετωπίσει «πόλεμο από τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, αν και η απάντηση της κυβέρνησης «θα είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου».
«Δεν είναι απλά πολιτικές συγκρούσεις», είπε ο Μοσταφά Χεγκάζι, για να προσθέσει ότι σταδιακά οι εξτρεμιστές μεταλλάσσονται σε τρομοκράτες.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου συνέλαβαν έναν σουνίτη πνευματικό, τον Σάφουατ Χεγκάζι, υποστηρικτή του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, και έξι ακόμη Αδελφούς Μουσουλμάνους στο Κάιρο, δήλωσε ένας αξιωματούχος των αξιωματικών ασφαλείας στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Ο Χεγκάζι αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση σε φόνο και υποκίνηση της βίας.
Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «πόλεμο» τον οποίο της έχουν κηρύξει «οι δυνάμεις του εξτρεμισμού» και πρόκειται να τον αντιμετωπίσει με «μέτρα ασφαλείας εντός του πλαισίου του νόμου», δήλωσε σήμερα ο Μοστάφα Χεγκάζι, σύμβουλος του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ.
Συνέλαβαν το νο 2 της Αλ Κάιντα
Νέα ένταση πυροδοτεί και η είδηση του γαλλικού πρακτορείου ότι έχει συλληφθεί στο προάστιο Γκίζα του Καΐρου όπου και διέμενε ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, αδελφός του αρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι,, κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου.
Οι πηγές (που θέλησαν να μείνουν ανώνυμες) δήλωσαν ότι τον συλληφθέντα βαρύνει η κατηγορία ότι, υποστηρίζει τον παυθέντα (από τις ένοπλες δυνάμεις, την 3η Ιουλίου) ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
Φόβοι για νέα ανάφλεξη σε ολόκληρη την περιοχή
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο φαίνεται πως απειλεί να τινάξει εκ νέου στον αέρα ολόκληρη την περιοχή από τη Βόρεια Αφρική έως τη Μέση Ανατολή, καθώς, το κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» έχει αρκετούς υποστηρικτές σε αραβικές χώρες, ενώ και η σύλληψη του νο 2 της Αλ Κάιντα σημαίνει συναγερμό για όλες τις χώρες.
Στη Λιβύη το Σάββατο πραγματοποιήθηκε επίθεση με βόμβα κατά του Αιγυπτιακού προξενείου, ενώ η κατάσταση είναι τεταμένη και στην Τυνησία και το Λίβανο.
Αυτό σε συνδυασμό με τις αιματηρές μάχες που σημειώνονται στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην περιοχή και μια ακόμη ανάφλεξη μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.


Πηγή: Στο χείλος του εμφυλίου η Αίγυπτος – Φόβοι για ανάφλεξη όλης της περιοχής | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/118561#ixzz2cGfdG9UM

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»