politiki


Πολιτική

Σε «άτακτη υποχώρηση» ο Κάμερον

Εμπόδιο στα σχέδια της Ουάσινγκτον για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θέτουν οι εξελίξεις στη Μ. Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Κάμερον να εξαναγκάζεται σε υποχώρηση, τουλάχιστον προς το παρόν.
Με μια αιφνίδια αλλαγή στάσης, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ, ανακοίνωσε, την Τετάρτη το βράδυ (28.08), ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε άμεση επίθεση εναντίον της Συρίας, αν προηγουμένως δεν κοινοποιηθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι πραγματοποιούν επιτόπια έρευνα στην περιοχή όπου έλαβε χώρα η χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μίλιμπαντ θέτει ως προαπαιτούμενο την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένης της άρνησης της Ρωσίας να εγκρίνει στρατιωτικά μέτρα κατά της Δαμασκού. Η μεταστροφή του ηγέτη των Εργατικών, μετά την πρώτη συναίνεση που παρείχε στην κυβέρνηση την Τρίτη (27.08), κρίθηκε απαραίτητη μετά την κρίση που ξέσπασε στο Εργατικό Κόμμα, με βουλευτές του να απειλούν ακόμη και με παραίτηση. Εκ των πραγμάτων συνιστά μάλιστα «ράπισμα» και προς την Ουάσινγκτον και ιδιαίτερα προς μια κυβέρνηση των Δημοκρατικών, αδελφό κόμμα με τους Εργατικούς.
Σε υποχώρηση ο «οργισμένος» Κάμερον
Ο Κάμερον αντιμέτωπος όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με 70 βουλευτές του κόμματός τουΟ Κάμερον αντιμέτωπος όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με 70 βουλευτές του κόμματός του
Το αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων είναι η εικόνα ενός οργισμένου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εξαναγκάζεται σε υποχώρηση. Για το λόγο αυτό στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, θα τεθεί προς ψήφιση μόνον η αναφορά του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο, την Τετάρτη καταδίκασε ομόφωνα την χρήση χημικών όπλων και ενέκρινε στρατιωτική δράση.
Για κάτι τέτοιο όμως, θα απαιτηθεί δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία θα πρέπει να αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη (03.09). Και πάλι με αβέβαιο αποτέλεσμα, δεδομένης και της αντίδρασης τουλάχιστον 70 κυβερνητικών βουλευτών. Συνεπώς και η όποια στρατιωτική δράση αναβάλλεται για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος, παρά τις απειλές της Ουάσινγκτον, ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε δράση ακόμη και μονομερώς.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»