ΗΠΑ: Αποκλείουν μονομερή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

ΗΠΑ: Αποκλείουν μονομερή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας μονομερούς στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας και συζήτησαν με τους συμμάχους τους ενδεχόμενα πλήγματα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο από μια ημέρα, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.
"Καμιά στρατιωτική δράση δεν θα είναι μονομερής. Πρέπει να περιλαμβάνει τους διεθνείς συμμάχους μας", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός προς δημοσιογράφους αφού ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα συνομίλησαν επίσης με την Τουρκία, την Ιορδανία και άλλους εταίρους για ενδεχόμενα αντίποινα του καθεστώτος του Άσαντ σε περίπτωση επιθέσεων, δήλωσε η πηγή αυτή.
"Είναι δυνατόν η συριακή κυβέρνηση να κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή την υπόθεση", πρόσθεσε.
Αν οι ΗΠΑ δεν επέμβουν στρατιωτικά, αυτό θα στείλει ένα επικίνδυνο σήμα στα άλλα καθεστώτα που διαθέτουν αποθέματα χημικών όπλων, κυρίως στη Νότια Κορέα, δήλωσε ακόμη.
"Υπάρχει σ΄ αυτό μια ανθρωπιστική διάσταση", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο, όταν μια κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί ατιμωρητί τα πιο αποτρόπαια όπλα, τα χημικά όπλα, εναντίον του ίδιου του λαού της;"
Αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν θέλησε να διευκρινίσει αν το σχέδιο επίθεσης προβλέπει δράση πέραν της χρήσης πυραύλων κρουζ και αν θα είναι απαραίτητο να σταλούν μαχητικά αεροπλάνα μέσα στο συριακό εναέριο χώρο.
"Μελετάμε όλες τις επιλογές", δήλωσε.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος διευκρίνισε πως η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει να εργάζεται για να προσδιορίσει τους ακριβείς στόχους μιας ενδεχόμενης επέμβασης, ο στόχος της οποίας θα είναι να αποτραπεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα και να εξουδετερωθούν τα μέσα του για να το κάνει.
Η πηγή αυτή επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν συριακά αντίποινα.

"Πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε οποιαδήποτε συριακή απάντηση" ή οποιαδήποτε αντίδραση "από εξωτερικά μέρη, όπως το Ιράν ή η Χεζμπολάχ στο Λίβανο".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»