«Ο Σόιμπλε δεν λέει όλη την αλήθεια»

Πολιτική

«Ο Σόιμπλε δεν λέει όλη την αλήθεια»

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν έχει πει όλη την αλήθεια για την έκθεση των γερμανών φορολογουμένων στoυς κινδύνους της ευρωκρίσης.
Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από εισήγηση του Σόιμπλε προς την επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την FAZ, στην εισήγηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει μεν το δανειακό ρίσκο της Γερμανίας λόγω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά δεν περιλαμβάνει τις συνεισφορές ύψους 60 δισ. ευρώ στον ESM, στις οποίες η Γερμανία συμμετέχει κατά 20%, ούτε την παραχώρηση δανείων σε διμερή βάση προς την Ελλάδα μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, τα οποία ανέρχονται σε 15,2 δισ. ευρώ.
Εάν συνυπολογιστούν όλα αυτά, η συνολική ευθύνη των Γερμανών φορολογουμένων αφορά ποσό 122 δισ. και όχι 95,3 δισ. όπως υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών, συμπεραίνει η Frankfurter Allgemeine. Υπενθυμίζεται επίσης παλαιότερη μελέτη του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, κατά την οποία, η διάλυση της ευρωζώνης θα στοίχιζε στους γερμανούς φορολογούμενους έως και 632 δισ. ευρώ -υπολογισμός, τον οποίο δεν αποδέχεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Αναπόφευκτο το κούρεμα;
Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο, λέει ο καθηγητής Γιοργκ ΡόχολΤο κούρεμα είναι αναπόφευκτο, λέει ο καθηγητής Γιοργκ Ρόχολ
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα παραμένει το μεγαλύτερο δανειακό ρίσκο, καθώς το χρέος της χώρας έχει ξεπεράσει το 170% του ΑΕΠ για το 2013. «Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο» δηλώνει στην FAZ ο καθηγητής Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπ. Οικονομικών. «Το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει ο ελληνικός προϋπολογισμός μέχρι τον Ιούλιο απέχει μακράν από το να καλύψει και τις πληρωμές των επιτοκίων. Γι' αυτό είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το ήμισυ των χρεών», κάτι που για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε «διψήφιο νούμερο σε δισεκατομμύρια ευρώ» υποστηρίζει ο καθηγητής Ρόχολ.
Από την πλευρά του ο Χένινγκ Κλοντ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου δηλώνει στην Frankfurter Allgemeine ότι σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του, οι δημόσιοι πιστωτές θα ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από το 65% των δανείων τους προς την Ελλάδα. «Υποθέτω ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μας ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο κούρεμα» υποστηρίζει ο καθηγητής Κλοντ.
FΑΖ / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ.σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη      dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc