κρυφά σύννεφα μεταξύ Σαμαρα-Βενιζέλου

Κρυφά σύννεφα μεταξύ Σαμαρά - Βενιζέλου
Παρά την καλή εικόνα δημόσιας συμπόρευσης, στο παρασκήνιο καταγράφονται επτά σημεία τριβής στις σχέσεις των δύο ανδρών.
Toυ Κ. Π. Παπαδιοχου

Δύο μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την ορκωμοσία της κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, μετά την επεισοδιακή αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και παρά τις δυσκολίες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος έχουν διαμορφώσει ένα σημαντικό κεκτημένο: οι ίδιοι και τα δύο κόμματα των οποίων ηγούνται πορεύονται, παρά τις επιμέρους εντάσεις, με συντεταγμένο τρόπο και χωρίς να μεταδίδουν την εικόνα συνεχούς πολιτικής κρίσης που διέκρινε την προηγούμενη, τρικομματική, κυβέρνηση.
Η εικόνα των κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις συσκέψεις κορυφής να θέτουν «κόκκινες γραμμές», ή να διαφοροποιούνται από κεντρικές επιλογές έχει εκλείψει από τα κανάλια, ενισχύοντας το κλίμα σταθερότητας, που είναι αναγκαίο αντιστάθμισμα για την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.
Και τούτο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του, πέραν της νέας επίπονης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δύο πρόσθετα μέτωπα που μπορεί να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής:
Πρώτον, τις ρυθμίσεις για το νέο Λύκειο, που με βάση τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού και του γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί -με τη διαδικασία του επείγοντος- μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.
Δεύτερον, τον Κώδικα Δικηγόρων, μέσω του οποίου θα καταργούνται όλες οι υποχρεωτικές παραστάσεις που έχουν μείνει σε ισχύ.
Πάντως, παρά την εικόνα της δημόσιας συμπόρευσης και το καλό διαπροσωπικό κλίμα, οι έριδες μεταξύ των δύο κομμάτων δεν λείπουν, ασχέτως αν επιχειρείται να κρατηθούν μακριά από τη δημοσιότητα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα μια σοβαρή διαφωνία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με την αναπληρώτρια υπουργό Αμύνης κ. Φώφη Γεννηματά η οποία λέγεται ότι δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η ρήξη στις σχέσεις των δύο υπουργών προκλήθηκε όταν ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη να υπογράψει πράξη νομοθετικού περιεχομένου -που εισηγήθηκε η κ. Φώφη Γεννηματά- για την επανέναρξη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες. Ο κ. Στουρνάρας επικαλέστηκε την ανάγκη συνολικότερης επίλυσης των προβλημάτων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, θέμα που θα συζητηθεί σε αυριανή σύσκεψη με τη συμμετοχή και ειδικών παραγόντων (άλλο ρεπορτάζ Οικονομική Κ σελ. 3), αλλά και το γεγονός ότι τυχόν αποδοχή της μεμονωμένης πρότασης της κ. Γεννηματά θα έστελνε ένα «λάθος μήνυμα» στην τρόικα. Η ενόχληση της αναπληρώτριας υπουργού Αμύνης ήταν εντονότατη, κι όπως προαναφέρθηκε δεν απέκλειε ακόμη και την «έξοδό» της από την κυβέρνηση.
Πέραν του σοβαρού αυτού ενδοκυβερνητικού «επεισοδίου» παρατηρήθηκαν στο παρασκήνιο και άλλα «σύννεφα» στις σχέσεις των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου που καταγράφονται σε επτά μέτωπα. Ποια είναι αυτά;
1. Οι χειρισμοί στο θέμα των πλειστηριασμών προκάλεσαν στιγμές έντασης, ασχέτως εάν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Τετάρτη, βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε ενόχληση για το γεγονός ότι προβεβλημένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος άσκησαν δημόσια κριτική στον κ. Γ. Στουρνάρα, αλλά και επειδή το ΠΑΣΟΚ αρχικά προσήλθε στον διάλογο με την ανελαστική θέση για πλήρες πάγωμα των πλειστηριασμών και το 2014. Στον αντίποδα, η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε «βάλει φρένο» στον υπουργό Οικονομικών που παρ’ ολίγον να δημιουργήσει μια μείζονα κρίση στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα για ένα θέμα που ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως ο κ. Δημ. Σταμάτης, αναγνωρίζουν πως δεν είναι άμεσης προτεραιότητας.
2. Η παρ’ ολίγον κρίση με το λεγόμενο «σεισμόσημο», δηλαδή την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών για φυσικές καταστροφές. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε ενόχληση για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς -μετά από παρέμβαση του κ. Γ. Στουρνάρα- ζήτησε από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη να κλείσει το θέμα, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο κ. Βενιζέλος.
3. Η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου κατεγράφη έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι αν και ο κ. Σαμαράς ζήτησε κατά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης για τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας να τηρηθεί από τους παρισταμένους «σιγή ασυρμάτου», υπήρξαν διαρροές από συμμετέχοντες υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη εγκαλεί τον πρωθυπουργό, επειδή οι υπουργοί του, με εξαίρεση τον κ. Σ. Κεδίκογλου που είναι παρών σε όλες τις πολιτικές μάχες, αποφεύγουν να στηρίξουν τις δύσκολες κυβερνητικές αποφάσεις.
4. Η προγραμματική συμφωνία. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν πως θα πρέπει να έχει περιορισμένο εύρος ώστε να καθίστανται ορατές οι διαφορές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα ο κ. Βενιζέλος «πιέζει» αυτή να καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, με βάση σχετική προεργασία που έχουν κάνει οι κ. Πρωτόπαπας, Κωνσταντινόπουλος και Καρύδης.
5. Η υπόθεση Παπουτσή. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει μεταβάλει άποψη για την τοποθέτηση του πρώην υπουργού στην Παγκόσμια Τράπεζα, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα στον κ. Βενιζέλο σε μια ευαίσθητη για το ΠΑΣΟΚ συγκυρία.
6. Το Κυπριακό. Ο κ. Σαμαράς, ενόψει εξελίξεων από το φθινόπωρο και μετά, θεωρεί ότι στην πρώτη γραμμή πρέπει να βρίσκεται, ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να πιστεύει ότι οι χειρισμοί πρέπει να γίνουν από τον πρωθυπουργό, με το επιχείρημα πως από πλευράς Λευκωσίας, όλο το βάρος θα το σηκώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
7. Η επίσκεψη Ασμουσεν. Η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζει επιφυλάξεις για την επιλογή της έλευσης του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στην παρούσα φάση, καθώς η τελευταία δεν κινείται υποβοηθητικά για την Αθήνα σε σχέση με τις παρασκηνιακές διεργασίες για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.   kathimerini 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»