η βία φέρνει βία

Πολιτική

Η βία φέρνει βία

Ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους, διευθυντής του πολιτικού Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν στο Κάιρο και πρώην διευθυντής της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle, επιχειρεί μια αποτίμηση της κατάστασης στην Αίγυπτο.
Οι ειδήσεις για την κατάσταση στην Αίγυπτο διαδέχονται η μια την άλλη με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ο αριθμός των νεκρών μετριέται με εκατοντάδες, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ακόμα και με χιλιάδες. Ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους, διευθυντής του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν στο Κάιρο και πρώην διευθυντής της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle επιχειρεί μια αποτίμηση της κατάστασης λέγοντας καταρχάς πως η κλιμάκωση έχει πάρει ένα δραματικό χαρακτήρα.
Στην ερώτηση εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια προσέγγιση των δυο πλευρών ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους απαντά:
«Η προϋπόθεση για να υπάρξει μια προσέγγιση μεταξύ των δυο πλευρών θα ήταν οι πολιτικές συνομιλίες. Αυτό προϋποθέτει προθυμία και από τις δυο πλευρές και ένα ορισμένο κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτό προς το παρόν όμως δεν υπάρχει. Η χώρα ήταν ήδη βαθιά διχασμένη και πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση. Με τις νέες εξελίξεις το χάσμα είναι ακόμα πιο βαθύ. Δεν υπάρχουν δυνάμεις εξισορρόπησης και αυτό είναι το τραγικό στην Αίγυπτο. Την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησαν ξένοι πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να διαμεσολαβήσουν ωστόσο οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δήλωσε πως θα επιλύσει το πρόβλημα μόνη της. Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας πολιτικός διάλογος».
Περιορισμένη η επιρροή της Δύσης
«Δεν βοηθάει να πολεμήσει κανείς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους με στρατιωτικά μέσα» εκτιμά ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους«Δεν βοηθάει να πολεμήσει κανείς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους με στρατιωτικά μέσα» εκτιμά ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους
Σχετικά με την πραγματική επιρροή της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, ο Ρόλαντ Μαϊνάρντους απαντά: «Οι δυνατότητες επιρροής είναι πολύ περιορισμένες. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία είναι αλήθεια πως είναι επηρεασμένοι από τη Δύση. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι σπούδασε σε στρατιωτική σχολή στην Αμερική. Ωστόσο δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τις υποδείξεις της Δύσης. Στα αιγυπτιακά μίντια υπάρχει σχεδόν μια καμπάνια κατά των ξένων και κάνουν λόγο πως πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της χώρας».
Ο διευθυντής του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν στο Κάιρο, επισημαίνει πως τα τραύματα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι βαθιά και πως πολύ δύσκολα μπορούν να τα ξεπεράσουν ώστε να υπάρξει πολιτική συναίνεση. Αναφέρει πως η οργάνωσή τους έχει σχεδόν τη δομή ενός λενινιστικού κόμματος, «μεγάλωσε» στην παρανομία και εκδιώχθηκε για χρόνια.
Ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους συνοψίζει: «Ένα μόνο μπορώ να πω. Δεν βοηθάει να πολεμήσει κανείς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους με στρατιωτικά, με αστυνομικά μέσα. Αυτή δεν είναι λύση. Δεν θα πετύχει».
Nils Naumann / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη            dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc