Επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ

Επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ
Το ταξίδι του κ. Σαμαρά άλλαξε το τοπίο.
Του Ηλια Γ. Μπελλου

Τη μετατροπή των επαφών με τους μεγάλους ξένους επενδυτές και τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες σε άμεσες ξένες επενδύσεις και επενδύσεις χαρτοφυλακίου προσδοκά η κυβέρνηση. Με ορίζοντα τις γερμανικές εκλογές, στις 22 Σεπτεμβρίου, και την προγραμματισμένη νέα επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σειρά διεργασιών έχει τεθεί σε εξέλιξη τόσο σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών όσο και σε επίπεδο διμερών επαφών.
Στην παρούσα φάση το εύρος του ενδιαφέροντος των ξένων εκτείνεται: α) από τις αποκρατικοποιήσεις και την αγορά τουριστικών ακινήτων έως β) τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις και γ) από τα ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή και το Χ.Α. έως δ) τις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών εισηγμένων και ε) τα warrants επί του ελληνικού ΑΕΠ και των τραπεζών. Η σχετική συναλλακτική δραστηριότητα και οι αυξημένοι όγκοι στις τρεις τελευταίες κατηγορίες αποδεικνύουν ότι ξένα κεφάλαια βρίσκονται σε εγρήγορση αναφορικά με την προοπτική εξελίξεων μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, διατυπώνεται ενδιαφέρον και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με την προοπτική ολοκλήρωσης των διαγνωστικών ελέγχων της BlackRock να ξεκαθαρίζει το τοπίο για εκείνους τους επενδυτές που επιθυμούν να «παίξουν» το στοίχημα της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας μέσα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Προ ημερών η Credit Suisse προχώρησε σε αύξηση θέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μιλώντας για χαμηλές αποτιμήσεις, ενώ οίκοι όπως η JP Morgan, μιλούν για ευκαιρίες στην Ε.Ε.
Διαμορφώνεται έτσι ένα θετικό κλίμα για την Ευρωζώνη που εκτιμάται ότι ευνοεί και την ελληνική υπόθεση, όσο πίσω και αν βρίσκονται ακόμα οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Καθώς τα δικαιώματα αγοράς τραπεζικών μετοχών είναι διαπραγματεύσιμα, αρμόδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι πολλοί επενδυτές δείχνουν να προτιμούν να μπουν μέσω αυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών παρά μέσω μετοχών. Και αυτό διότι ενυπάρχει η προοπτική οι μετοχές να αποκτηθούν, με τα δικαιώματα αυτά, φθηνότερα απ’ όσο θα κοστίζουν στο μέλλον στο ταμπλό, εφόσον τα πράγματα θα εξελιχθούν με θετικό τρόπο. Σχεδόν παράλληλα όμως θα «βγαίνει» προς πώληση και στρατηγικό ποσοστό στην Eurobank.
Εξάλλου, κύκλοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, την παρουσία στις πρόσφατες επαφές του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Wilbur L. Ross, της WL Ross & Co LLC. Ο επιχειρηματίας είναι παγκοσμίως γνωστός για τις αναδιαρθρώσεις μεγάλων ομίλων, ενώ πρόσφατα είχε πάρει μεγάλη θέση στην Bank of Ireland. Με τον κ. Ross ο πρωθυπουργός συναντήθηκε τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και νωρίτερα φέτος στο Μαξίμου. Ο ίδιος έχει δηλώσει προ μηνών ότι αναζητεί ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Αν και η όλη υπόθεση παραμένει ένα σενάριο και τίποτα παραπάνω είναι ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται μετά και τις τελευταίες ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
«Ανθρωποι όπως ο Ross και ο Paulson, που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, δεν έχουν χρόνο για άσκοπες συναντήσεις. Η συμμετοχή τους στις επαφές της Νέας Υόρκης μαρτυρά συγκεκριμένο ενδιαφέρον», σχολιάζει ξένος διαχειριστής κεφαλαίων. Το ίδιο συμβαίνει, βέβαια, και με ανθρώπους όπως ο C. Dean Metropoulos και ο James Chanos, αφεντικά ομώνυμων επενδυτικών οχημάτων ή ο Constantine M. Dakolias της Fortress και ο William Charles Vrattos του York Capital Management. Επενδυτές ή διαχειριστές όλοι με βαριά ατζέντα.
www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc