Κέρδισαν από την ελληνική κρίση, γκρινιάζουν λόγω εκλογών

Κέρδισαν από την ελληνική κρίση, γκρινιάζουν λόγω εκλογών
19/08/2013

Σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με όλους τους υπουργούς και όσους γενικούς γραμματείς έχουν υποχρεώσεις και εκκρεμότητες θα συζητηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα ενόψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου. 

Η σύσκεψη έχει συγκληθεί για αύριο το πρωί τις 10 και αναμένεται ο πρωθυπουργός να επαναλάβει την απαίτησή του να έχουν διευθετηθεί όλα τα ζητήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου. 

Τα εν λόγω εκκρεμή θέματα αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, αλλά και όποιες επιμέρους εκκρεμότητες πρέπει να έχουν «κλείσει» πριν από την επιστροφή της τρόικας. 

Στο εξωτερικό μέτωπο εξακολουθεί να σοβεί το θέμα της ενδεχόμενης νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που αποτελεί πλέον ένα από τα επίδικα ζητήματα της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας. 

Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ, εμφανίστηκε και πάλι επιφυλακτικός όσον αφορά στη συγκεκριμένη
προοπτική, επιμένοντας ότι και πάλι θα έχαναν ιδιώτες πιστωτές της Αθήνας ένα μέρος των χρημάτων τους. 

«Η συνέπεια θα ήταν μια πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου- Βρανδεμβούργου rbb-info, προσθέτοντας ότι «αυτήν τη φορά θα έπρεπε και δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα άλλα κράτη του ευρώ και η ΕΚΤ, να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους». 

«Αυτό σημαίνει ότι θα μιλούσαμε για μια έμμεση αλλά ταχεία επιβάρυνση των φορολογούμενων στη Γερμανία αλλά και αλλού. Γι αυτό συνιστώ προσοχή στο διάκενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ. 

Τη συζήτηση περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους επιχείρησαν για άλλη μια φορά προ ημερών να κλείσουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν βλέπω "κούρεμα" χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε η κ. Μέρκελ στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» του Σαββάτου, ενώ ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Badische Νeueste Nachrichten», απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν θα υπάρξει», προσθέτοντας ότι «στην οικονομική εξέλιξη η Ελλάδα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο». 

Μάλιστα, η καγκελάριος δεν παρέλειψε να εκφράσει την έκπληξή της σχετικά με το «με πόση απερισκεψία» γίνεται η σχετική συζήτηση, ενώ προειδοποίησε ότι «ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ανασφάλεια σε άλλα μέρη της Ευρώπης». 

Η κ. Μέρκελ δήλωσε πάντως δικαιωμένη από την πολιτική που ακολούθησε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. 

«Βλέπουμε σήμερα πόσο σωστή ήταν και είναι η προσέγγισή μας, σε ό,τι αφορά την ευθύνη του καθενός και την αλληλεγγύη. Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας ότι μέρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αποτελεί και η προσπάθεια του ίδιου, του καθενός ο οποίος δέχεται βοήθεια. 

«Απλώς να διαθέτεις χρήματα χωρίς να υπάρχει η προθυμία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, το θεωρώ λάθος από την αρχή της κρίσης. Για αυτό είμαι ευτυχής που καταφέραμε να επιβάλουμε έναν άλλο δρόμο. Έτσι, έπρεπε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, για μένα ήταν πάντα σημαντικό ότι τις συμφωνίες τις κλείνει η τρόικα- και αυτό έπρεπε να γίνει πρώτα αποδεκτό. Και αποδείχθηκε σωστό», υπογράμμισε. 

Ερωτώμενη σχετικώς με το γεγονός ότι κρίση δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά και μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη» και επανέλαβε ότι «το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα- είναι σύμβολο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ένα πρότζεκτ του μέλλοντος σε εποχή παγκοσμιοποίησης», τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι, «ειδικά μια χώρα εξαγωγών όπως η Γερμανία, το χρειάζεται». 

Στο θέμα επανήλθε το Σάββατο και η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Στοίχημα, κ. Σόιμπλε, μετά τις εκλογές έρχεται κούρεμα»! 

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση αποσιωπά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται και νέο πακέτο βοήθειας. Υποστηρίζει δε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει το σχετικό μήνυμα στην Αθήνα, ζητώντας ωστόσο ηρεμία ως τις εκλογές. 

Η εφημερίδα επιχειρεί να καταρρίψει ισχυρισμούς της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και του υποψήφιου Καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ κατά της προοπτικής νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια λέξη την οποία στο Βερολίνο κανείς δεν θέλει να βάλει στο στόμα του, το κούρεμα, αλλά η Bild είναι σίγουρη ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές». 

Όπως επισημαίνεται, η εφημερίδα γνωρίζει τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος και αναφέρει: 

«Στοίχημα κ. Σόιμπλε ότι μετά τις εκλογές, έρχεται το κούρεμα!». 

Επικαλούμενος πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει ήδη σήμα στην Αθήνα για νέα βοήθεια. 

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας έλαβε μήνυμα από το Βερολίνο να τηρήσει ηρεμία ως τις εκλογές. Μετά θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για κούρεμα χρέους. Υπό συζήτηση είναι, μεταξύ άλλων, διευκολύνσεις στους τόκους και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», αναφέρεται. 

Η εφημερίδα επικαλείται ακόμη εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι θεωρούν βέβαιη την παροχή νέας βοήθειας, όπως της Μπούντεσμπανκ και του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, ενώ τονίζει ότι ούτε οι Γερμανοί ψηφοφόροι πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε. 

Σε σχόλιό της για το ίδιο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται και στην έκφραση που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα η Καγκελάριος, όταν ερωτάται σχετικώς με το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. 

«Δεν βλέπω νέο κούρεμα», επαναλαμβάνει η κυρία Μέρκελ. «Δεν το βλέπουν η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών. Όχι, ε; Δεν το βλέπετε; Μήπως κρύβεται το κούρεμα πίσω από την Ακρόπολη; Μήπως φοράει καπέλο παραλλαγής; Οι περισσότεροι ειδικοί βλέπουν μια απομείωση χρέους, η οποία θα κόστιζε στον Γερμανό φορολογούμενο δισεκατομμύρια, ως αναπόφευκτη. Αλλιώς η Ελλάδα θα καταρρεύσει υπό το βάρος του χρέους και των τόκων. Μόνο η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει «να δεί» το κούρεμα χρέους. Βεβαίως γνωρίζουν η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών πόσο δραματική είναι η κατάσταση γύρω από την Ελλάδα. Βεβαίως φαντάζονται ότι πολλά γερμανικά δισεκατομμύρια έχουν προ πολλού χαθεί. Ποτέ όμως δεν θα μπορέσει κάποιος να τους αποδείξει ότι κι όμως, «είχαν δει» το επικείμενο χρέος. Αυτές οι λέξεις είναι τόσο μαλακές όσο το κερί κάτω από τον ελληνικό ήλιο». 

Και όμως έχουν κερδίσει… 

Επιπλέον έσοδα 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ απέφεραν για την Γερμανία τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, αλλά και η μεγάλη ζήτηση ομοσπονδιακών τίτλων κατά την περίοδο 2010-2014. 

Σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Γιοάχιμ Πος, η οποία δημοσιεύεται από το περιοδικό «Der Spiegel», η Γερμανία ωφελήθηκε από την κρίση, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα ομόλογα χωρών οι οποίες βρίσκονται σε κρίση και στράφηκαν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου. 

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας DBRS άρχισε να εκδίδει εκτιμήσεις για την Ελλάδα, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της οποίας τοποθέτησε στη βαθμίδα CCC (high) με αρνητική προοπτική. 

Οι όροι «high» και «low» τους οποίους χρησιμοποιεί ο DBRS είναι αντίστοιχοι των «+» και «-« των άλλων οίκων αξιολόγησης. 

Ο οίκος DBRS θεωρείται σημαντικός οίκος για την ευρωζώνη, αφού είναι ανάμεσα στους τέσσερις –μαζί με τους Standard and Poor's, Moody's και Fitch– που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποφασίζει σχετικά με πιθανά κουρέματα χρέους. 

«Ο DBRS αξιολόγησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στο CCC (high) με αρνητική τάση», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του. 

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη δίχως προηγούμενο χρηματοπιστωτική υποστήριξη που είχε λάβει η χώρα αυτή από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και η οποία είχε ιδιαίτερα επωφελείς συνέπειες στο κόστος του δανεισμού της, την διάρθρωση αποπληρωμής του χρέους της και τον κίνδυνο που σχετίζεται με την μετακύλιση της προθεσμίας αποπληρωμής» ελληνικών αξιόγραφων, ανέφερε ο οίκος. 

Η Ελλάδα αξιολογείται από τον Standard & Poor's με B-, από τον Moody's με C και από τον Fitch με B.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»