ιδιωτικότητα στο Ιντερνετ.......


Hμερομηνία δημοσίευσης18-08-13
Ιδιωτικότητα στο Ιντερνετ μετά τον Σνόουντεν

Φόρουμ στις Βρυξέλλες με τον πατέρα του Διαδικτύου και άλλες προσωπικότητεςΤου Τασου Οικονομου
Ο κίνδυνος ταχείας και άκριτης μετάβασης σε μια  «κοινωνία της παρακολούθησης» έγινε  δημόσια ορατός από τις  πρόσφατες αποκαλύψεις του Σνόουντεν σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από την NSA των ΗΠΑ και γέννησε πολλά ερωτήματα. Το Φόρουμ Ψηφιακού Διαφωτισμού (http://www.digitalenlightenment.org/) θα επιχειρήσει να συνθέσει πιθανές απαντήσεις σε αυτά. Με τη συμμετοχή του γνωστού και ως «πατέρα του Iντερνετ», σερ Τιμ Μπέρνερς Λη και υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Μητακίδη, το Φόρουμ θα συνεδριάσει 18-20 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για να εξετάσει ζητήματα όπως η ιδιωτικότητα, τα προσωπικά δεδομένα και η ταυτότητα του πολίτη στο Διαδίκτυο, καθώς και η χάραξη αντίστοιχων εθνικών  και υπερεθνικών πολιτικών.
Στις εργασίες του Φόρουμ θα πάρουν μέρος μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη της Ε.Ε., προσωπικότητες από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου, επιχειρώντας να συνθέσουν λύσεις που θα συντελέσουν στη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις παραβιάσεις της ιδιωτικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Μητακίδη, υπήρχε ένα είδος υπερβολής στις αντιδράσεις που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, καθώς όπως αναφέρει, «πολλά από όσα αποκάλυψε ο Σνόουντεν ήταν γνωστά εδώ και αρκετό καιρό. Οι αποκαλύψεις πάντως και η δημοσιότητα τούς δημιούργησε τις κατάλληλες πολιτικές συνθήκες για να αρχίσει επιτέλους να γίνεται κάτι».
Θα ήταν ουτοπία να πιστεύει κάποιος ότι η διάδοση του Διαδικτύου και η εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων με τις τόσο πιπεράτες λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή του καθενός δεν θα αποτελούσαν αντικείμενο ενασχόλησης για τους μανιώδεις συλλέκτες των πληροφοριών, τις μυστικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικές ήταν, άλλωστε, οι δηλώσεις του Τιμ Μπέρνερς Λη, ο οποίος θα μιλήσει τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, για τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, μία ημέρα μετά από αυτές.
«Η μη ελεγχόμενη κυβερνητική παρακολούθηση αποτελεί παραβίαση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και αποτελεί απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατικής κοινωνίας». Ο Μπέρνερς Λη κάλεσε τους χρήστες του Ιντερνετ να επιδιώκουν μεγαλύτερη προστασία, καθώς και να είναι ενήμεροι για το πότε οι αρχές λαμβάνουν τα δεδομένα τους.
Οπως μας εξηγεί και ο πρόεδρος του Φόρουμ Ψηφιακού Διαφωτισμού, Γιώργος Μητακίδης, «αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι συσχετισμοί και τα συμπεράσματα που προέρχονται από αυτούς για τα όσα κάνουμε στο Διαδίκτυο. Εχει ο καθένας μας ένα σωρό «ταυτοποιητές», τους οποίους χρησιμοποιεί σε κάθε επικοινωνία και συναλλαγή:  αριθμούς τηλεφώνων που  ταυτοποιούν την τοποθεσία μας και με ποιους επικοινωνούμε, ταχυδρομικές διευθύνσεις που ταυτοποιούν πού ζούμε και πού εργαζόμαστε, IP διευθύνσεις που ταυτοποιούν τις συσκευές με τις οποίες συνδεόμαστε στο Διαδίκτυο, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς εθνικών ταυτοτήτων αλλά και ως μέλη κοινωνικών δικτύων, αριθμούς πιστωτικών καρτών και… πάει λέγοντας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτοί οι πιστοποιητές «ζούσαν» σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων που δεν ήταν συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η μεγάλη και σχετικά πρόσφατη αλλαγή είναι όλοι αυτοί οι  ψηφιακοί πιστοποιητές συνδέονται άμεσα σαν ψηφιακά «μεταδεδομένα» και υπάρχει η δυνατότητα εύκολης ψηφιακής επεξεργασίας τους.  Για παράδειγμα, μπορεί να προβλεφθεί αξιόπιστα τι θα ψηφίσει ένας χρήστης του Διαδικτύου στις επόμενες εκλογές, παρακολουθώντας και «αναλύοντας»  απλά και μόνο τις σελίδες τις οποίες επισκέπτεται. Οταν ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε, προς υπεράσπιση των πρακτικών της NSA ότι παρακολουθούνταν μόνο οι αριθμοί τηλεφώνων, ηλεκτρονικές διευθύνσεις κ.τ.λ., αλλά χωρίς ονόματα, προκάλεσε μια έκρηξη αρνητικών αντιδράσεων γιατί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών γνωρίζει καλά πλέον ότι όλοι αυτοί οι δήθεν ανώνυμοι αριθμοί συνιστούν διασυνδεδεμένους ταυτοποιητές που επιτρέπουν σε κρατικές υπηρεσίες, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες να παραβιάζουν την προστασία της ανωνυμίας με μεγάλη ευκολία.
Γι’ αυτό όταν μία  εταιρεία  συλλέγει και αποθηκεύει στοιχεία για ένα άτομο, πρέπει να ζητεί και να λαμβάνει τη συναίνεσή του και να τον ενημερώνει για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία, δηλαδή τι συμπεράσματα θα επιχειρήσει να εξαγάγει.
Για το Φόρουμ Ψηφιακού Διαφωτισμού το ζήτημα της εμπιστοσύνης στις διαδικτυακές τεχνολογίες είναι θεμελιώδες για την ανάπτυξή του και θα αποτελέσει ένα από τα θέματα συζήτησης του συνεδρίου. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μητακίδης εξηγεί πόσο σημαντική είναι η έννοια του  Ψηφιακού Διαφωτισμού για το παρόν και το μέλλον του Διαδικτύου: «Αυτό που προκάλεσε το κίνημα του Διαφωτισμού τον 16ο αιώνα ήταν η Βιομηχανική Επανάσταση. Η τεχνολογική εξέλιξη πέρασε στην καθημερινότητα και μετέβαλε ολοκληρωτικά τον τρόπο ζωής.  Υπήρξαν πάρα πολλές αλλαγές. Το κίνημα του Διαφωτισμού είπε «ας ρίξουμε φως να καταλάβουμε τι γίνεται», ποια είναι η θέση του ατόμου στη νέα κοινωνία, ποιες είναι οι δυνητικές επιπτώσεις, πού χρειάζεται χαλιναγώγηση και πού επιτάχυνση. Παρόμοιες είναι οι συνθήκες σήμερα. Τώρα  είμαστε ακόμα σε ένα είδος Μεσαίωνα σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις χρήσεις τους. Διανύουμε τα πρώτα στάδια μιας ψηφιακής Αναγέννησης».
Προβληματισμός από τους κορυφαίους
Το Φόρουμ Ψηφιακού Διαφωτισμού ιδρύθηκε το 2011 στο Λουξεμβούργο και στόχος του είναι η μελέτη των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία και οι ανάγκες διακυβέρνησης που αυτές δημιουργούν.
Στην ιδρυτική ομάδα, συμμετείχε ο σερ Τιμ Μπέρνερς Λη, μαζί με μέλη της επιστημονικής ομάδας που το δημιούργησαν και πρόεδρος του Φόρουμ είναι ο καθηγητής Γιώργος Μητακίδης
Στο Παλάτι Εγκμοντ, στις Βρυξέλλες, από τις 18 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2013 αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., καθηγητές αλλά και σημαντικά στελέχη των κορυφαίων τεχνολογικών επιχειρήσεων θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις στα ζητήματα που εμφανίζονται στο ψηφιακό περιβάλλον. Ανάμεσά τους θα είναι:
– Ο Χαμαντούν Τουρέ (γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών)
– Ο Ρόμπερτ Μάντελιν (γενικός διευθυντής στο Τμήμα Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογίας της Ε.Ε.).
– Ο Πήτερ Χάστινξ, (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προστασίας Δεδομένων).
– Ο Λίο Σαν, πρόεδρος της Huawei Ευρώπης.
– Ο αποκαλούμενος και «πατέρας του Διαδικτύου», σερ Τιμ Μπέρνερς Λη.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι η τρίτη ημέρα του συνεδρίου, όταν και θα βρεθεί στο επίκεντρο το Futurium, ένα μελλοντολογικό εργαστήριο που έχει δημιουργήσει η Ε.Ε. και μέσα από το οποίο επιχειρείται η χαρτογράφηση του τεχνολογικού κόσμου όπως θα είναι το 2050.   kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc