πολιτική

Πολιτική

Τα σενάρια της «συμμαχίας των προθύμων»

Σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, η «συμμαχία των προθύμων» θα «χτυπήσει» εξ αποστάσεως, εκτιμούν γερμανοί ειδικοί. Στο στόχαστρο η συριακή αντιαεροπορική άμυνα και οι υποδομές.
Η «συμμαχία των προθύμων» με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ και τη δυναμική συνδρομή της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας προετοιμάζει πιθανή επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Το «πράσινο φως» για μία επίθεση ενδέχεται να δώσει το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, που αναμένεται να προκύψει εντός των επόμενων ημερών, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών εναντίον αμάχων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για πιθανή επιχείρηση περιορισμένης έκτασης. Σε αυτό το πλαίσιο έχει αρχίσει η στρατιωτική κινητοποίηση. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολιτικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Κιέλου (ISPK) τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά βρίσκονται καθοδόν προς την ανατολική Μεσόγειο, εφοδιασμένα με πυραύλους που μπορούν να πλήξουν στόχους από απόσταση 2500 χλμ. Επιπλέον, στον Περσικό Κόλπο και στο Κέρας της Αφρικής βρίσκονται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που συνοδεύονται από οπλισμένα πλοία. Έντονη είναι και η παρουσία βρετανικών πλοίων στη Μεσόγειο, ωστόσο αυτή συνδέεται και με προγραμματισμένη συμμαχική άσκηση, εξηγεί ο καθηγητής του ISPK Σεμπάστιαν Μπρουνς.
Όπως λέει, «εκτιμάται ότι και οι Γάλλοι έχουν στην περιοχή τουλάχιστον ένα πυρηνικό υποβρύχιο, αν και είναι δύσκολο ακόμη και για ειδικούς να το διαπιστώσουν λόγω μυστικότητας. Το γαλλικό ναυτικό διαθέτει και ένα αεροπλανοφόρο, το οποίο βρίσκεται προς το παρόν κοντά στη Γαλλία».
Στόχος η εξουδετέρωση της αντιαεροπορικής άμυνας
Οι επιθεωρητές των ΗΕ συνεχίζουν την επιτόπια συλλογή στοιχείων για πιθανή χρήση χημικών από τον ΆσαντΟι επιθεωρητές των ΗΕ συνεχίζουν την επιτόπια συλλογή στοιχείων για πιθανή χρήση χημικών από τον Άσαντ
Οι πύραυλοι που διαθέτουν τα πολεμικά πλοία εξυπηρετούν το σκοπό μίας επιχείρησης εξ αποστάσεως κι είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τα μαχητικά αεροσκάφη. Ο πρώην πτέραρχος της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας Χάραλντ Κούγιατ θεωρεί ότι οι Αμερικανοί διαθέτουν κι άλλες επιλογές: «Διαθέτουν και πολλά βομβαρδιστικά. Τα αεροσκάφη τύπου B-1 και Β-2 μπορούν κάλλιστα να ξεκινούν από τις ΗΠΑ και να επιστρέφουν πάλι εκεί».
Από την άλλη πλευρά η Συρία διακρίνεται για την ισχυρή της αντιαεροπορική άμυνα. Επίσης, όπως μετέδωσε η ισραηλινή διαδικτυακή πλατφόρμα DEBKA files, η συριακή κυβέρνηση αποκεντρώνει τις ένοπλες δυνάμεις τις για να τις προστατεύσει από επικείμενες εχθρικές επιθέσεις. Ο Χάραλντ Κούγιατ εκτιμά ότι οι δυτικοί θα επιχειρήσουν οπωσδήποτε να πλήξουν τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα. Τέλος, ο Σεμπάστιαν Μπρουνς απαριθμεί τους κύριους στόχους ενδεχόμενων επιθέσεων εναντίον συριακών στόχων. «Σε αυτούς ανήκουν σίγουρα εγκαταστάσεις του καθεστώτος, για παράδειγμα, κέντρα επιχειρήσεων και τηλεπικοινωνιών. Επίσης, η λίστα μπορεί να συμπεριλαμβάνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, και τις υποδομές» εκτιμά ο γερμανός ειδικός.
Martin Koch / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη     dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»