φριχτό έγκλημα στην Δαμασκό.


Μέρκελ: Φριχτό έγκλημα στη Δαμασκό
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τον Τύπο, πως εάν επαληθευθούν οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αυτό θα αποτελεί ένα «τρομακτικό έγκλημα». Σε διεθνή αφύπνιση ευελπιστεί ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Εάν τα στοιχεία αυτά επαληθευθούν, θα πρόκειται για ένα τρομακτικό έγκλημα» φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος, αξιώνοντας παράλληλα μία διεύρυνση της αποστολής του ΟΗΕ και την συνεργασία της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ.
Στις δηλώσεις της, που έγιναν στα πλαίσια μιας προεκλογικής εκδήλωσης, η Μέρκελ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο παροχής όπλων στην συριακή αντιπολίτευση.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε απόψε ότι ευελπιστεί πως οι υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε διεθνές επίπεδο «θα αφυπνισθούν» και θα «αντιληφθούν την εγκληματική και βάρβαρη φύση του», αντιδρώντας στις πληροφορίες περί της χρήσης χημικών όπλων εναντίον αντιφρονούντων σε προάστιο της Δαμασκού.
«Ευελπιστούμε πως η ομάδα του ΟΗΕ θα έχει άμεση κι απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιοχή» όπου η συριακή αντιπολίτευση διατείνεται πως διαπράχθηκε η επίθεση με χημικά όπλα «προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός, λίγο πριν συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.
«Δεν βλέπω γιατί να μην τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης όταν το σημείο (της επίθεσης) δεν απέχει πολλά χιλιόμετρα από εκεί που κάνουν τώρα τη δουλειά τους», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η αποστολή του δόκτορα Όκε Σέλστρεμ (του επικεφαλής των ειδικών του ΟΗΕ) που είναι στη Δαμασκό, να μπορέσει να μεταβεί και να ερευνήσει στο σημείο εκείνο», δήλωσε από την πλευρά του ο Φαμπιούς, επαναλαμβάνοντας την απαίτηση την οποία είχε διατυπώσει νωρίτερα και στις Βρυξέλλες, πριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Αίγυπτο.
Ο Φαμπιούς αναφέρθηκε σε ένα «αποτρόπαιο δράμα», «μία αναμφίβολα άνευ προηγουμένου επίθεση, η οποία παραπέμπει σε όλα όσα είχαμε γνωρίσει με τον Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ», αναφερόμενος στη σφαγή των Κούρδων στη Χαλάμπζα τον Μάρτιο του 1988.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συριακού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Άχμεντ αλ Τζαμπάκι, ο οποίος του έκανε λόγο για επιβεβαιωμένα 1.200 θύματα. «Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αντιπολίτευση τείνουν να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις για χρήση χημικών όπλων. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι πολύ σοβαρό».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε σήμερα πως είναι σαφές από τις τηλεοπτικές εικόνες από τη Συρία πως όντως έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα στην επίθεση κοντά στη Δαμασκό και ζήτησε να διερευνηθεί το ζήτημα επειγόντως από τον ΟΗΕ.
«Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι εμφανής από τις εικόνες που φθάνουν από εκεί. Έχουμε ζητήσει την άμεση εξέτασή τους από τις ομάδες του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.
Ο ίδιος δήλωσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προτρέποντάς τον «να αναλάβει τις ευθύνες του» το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.
«Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί αποδειχθεί πως αληθεύουν, θα είναι αναπόφευκτο για την διεθνή κοινότητα να λάβει την δέουσα θέση και να δώσει την προσήκουσα απάντηση σε αυτήν την ωμότητα και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», διεμήνυσε ο Νταβούτογλου.
Αλλά και ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης Μοσέ Γιαλόν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Άσαντ ότι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, υπογραμμίζοντας πως «στη Συρία, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» και «αυτή δεν είναι η πρώτη φορά».
«Στο κάτω-κάτω, πρόκειται για έναν αγώνα ζωής και θανάτου ανάμεσα σε μία κυβέρνηση η οποία στηρίζεται στην αλαουιτική μειονότητα και μία πολύμορφη αντιπολίτευση, που συγκροτείται από σουνίτες, Αδελφούς Μουσουλμάνους και στοιχεία που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα», υποστήριξε ο Γιαλόν.
«Εμείς δεν βλέπουμε το τέλος των συγκρούσεων στη Συρία. Ακόμη και μία πτώση του Άσαντ δεν θα μεταφραζόταν σε έναν τερματισμό τους, διότι για μία μακρά περίοδο θα υπάρχουν αιματηρότατα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών», επεσήμανε ο ίδιος, αναφερόμενος σε μία «ένρηξη στη Συρία».
«Σήμερα, η κυβέρνηση ελέγχει το 40% του συριακού εδάφους και δεν μπορεί να νικήσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που ούτε κι εκείνη είναι σε θέση να υπερισχύσει επί των κυβερνητικών δυνάμεων», υποστήριξε ο Γιαλόν.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»