Συνεχίζεται το «λουτρό αίματος» στην Αίγυπτο

Συνεχίζεται το «λουτρό αίματος» στην Αίγυπτο
Περίπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Κάιρο, δήλωσαν αξιωματούχοι της αιγυπτιακής ασφάλειας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποιούν σε πανεθνικό επίπεδο διαδηλώσεις κατά της καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας των ισλαμιστών.

Την ίδια ώρα πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καταμέτρησαν περισσότερα από 20 πτώματα σε ένα πρόχειρο νεκροτομείο σε ένα τέμενος στο κέντρο του Καΐρου, την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μόρσι και τις δυνάμεις της τάξης.
Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες, ο οποίος δεν ανήκει σε καμία από τις δύο πλευρές, δήλωσε ότι καταμέτρησε 27 σορούς, ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι καταμέτρησε 20 πτώματα προσθέτοντας ότι είδε «κι άλλες σορούς να μεταφέρονται» στο τέμενος την ώρα που εκείνος έφευγε από εκεί.
Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν ότι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες σε ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στην πλατεία.
Ο στρατός είχε αναπτύξει δεκάδες Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και άρματα μάχης ενόψει των διαδηλώσεων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών επανέλαβε σήμερα πως έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά για να αντιμετωπίσει επιθέσεις εναντίον κρατικών εγκαταστάσεων.
Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.
Η Αίγυπτος, πολωμένη και βαθιά διχασμένη έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής, βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου καθώς οι ισλαμιστές αρνούνται να αποδεχθούν την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου έπειτα από τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, που άσκησε την εξουσία για ένα χρόνια αντιμετωπίζοντας όλο και πιο πολλά προβλήματα.
Οι ισλαμιστές διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και την αποκατάσταση του Μόρσι στην εξουσία.
Επιδιώκοντας να τερματίσει την κρίση, η αστυνομία εξαπέλυσε την Τετάρτη μια επιχείρηση για να απομακρύνει δύο καταυλισμούς διαδηλωτών των Αδελφών Μουσουλμάνων σε δύο από τις πιο σημαντικές πλατείες του Καΐρου. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 578 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια κατά την διάρκεια της επιχείρησης αυτής. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έκαναν λόγο για χιλιάδες νεκρούς.
Οι ισλαμιστές είχαν καλέσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, δύο ημέρες μετά το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή των διαδηλώσεων.
Εικόνες ενόπλων που πυροβολούν από μια γέφυρα του Καΐρου μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση
Τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν σήμερα εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου. Από το βίντεο πάντως είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για ένοπλους διαδηλωτές ή για αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι περιπολούν στην πρωτεύουσα μαζί με στρατιώτες.
Πυρά έχουν ακουστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου όπου διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως στην Αλεξάνδρεια στο βορρά, στο Μπένι Σουέιφ και το Φαγιούμ στα νότια του Καΐρου και στο τουριστικό θέρετρο Χουργάντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.  kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc