ο χρόνος πιέζει σε βάρος του Ασάντ

Πολιτική

Ο χρόνος πιέζει σε βάρος του Ασάντ

Δεν θα είναι κυριακάτικος περίπατος, προειδοποιεί η Συρία. Άρχισαν οι πολεμικές προετοιμασίες, ο χρόνος πιέζει, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για το ποιά πλευρά έκανε χρήση χημικών.
ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ο πολιτισμένος κόσμος σε μια νέα συμμαχία των προθύμων ζεσταίνουν τις πολεμικές τους μηχανές και οι επιθεωρητές αναζητούν πυρετωδώς στοιχεία για να αποδεδειχθεί η εμπλοκή του καθεστώτος Ασάντ στην αιματοχυσία της Γκούτα και να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί, όπως είχε γίνει και το 1998 στο Κόσοβο .

«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
Οι Αμερικανοί ενσιχύουν την παρουσία τους στη Μεσόγειο
Κάπως έτσι περιγράφεται το σκηνικό των τελευταίων ωρών στο τρίγωνο Ουάσιγκτον – Λονδίνο – Δαμασκός με τον παράγοντα χρόνο να τρέχει αδυσώπητα σε βάρος του προέδρου Ασάντ. Οι 20 επιθεωρητές κλήθηκαν χθες να συλλέξουν αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων, όσο αυτό κατέστη δυνατό, η σημερινή τους έξοδος αναβλήθηκε, αλλά το σημαντικό είναι ότι πριν ολοκληρώσουν το έργο τους και επισημοποιήσουν τα συμπεράσματά τους, οι κύριοι πρωταγωνιστές της στρατιωτικής δράσης σπεύδουν να δηλώσουν πεπεισμένοι πως πίσω από το χτύπημα με χημικά κρύβεται ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος. «Κάθε λεπτό μετρά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλες καθυστερήσεις είπε ο Γ. Γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι Μουν» δίνοντας το μέγεθος της χρονικής πίεσης για δράση.

«Δεν θα είναι κυριακάτικος περίπατος»
Μπαν κι Μουν: δεν έχουμε χρόνο!
Στη Συρία, η ηγεσία της χώρας προειδοποιεί ότι στρατιωτική επέμβαση δεν θα μοιάζει με κυριακάτικο περίπατο. Σε συνέντευξη σε ρωσική εφημερίδα ο Μπασάρ αλ Ασάντ επικρίνει τη Δύση για έλλειψη κοινή λογικής και προεξοφλεί την ήττα των Αμερικανών παρομοιάζοντάς την με αύτη στο Βιετνάμ. Ο δε υπουργός Ενημέρωσης Ομράν Ζοαμπί επαναλαμβάνει με κατηγορηματικότητα ότι «από το πρώτο δευτερόλεπτο είπαμε ότι δεν χρησιμοποιήσαμε χημικά όπλα πουθενά στη Συρία και σε καμιά μορφή. Δεν το κάναμε στο παρελθόν, δεν το κάνουμε στο παρόν, και ούτε και στο μέλλον, Αυτή είναι η οριστική θέση τη συριακής κυβέρνησης».
Αλλά το ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά είναι εκτός αμφιβολίας, αποδεικνύεται και από τα εκατοντάδες θύματα. Εκείνο που δεν έχει αποδειχθεί είναι ποια πλευρά τα χρησιμοποίησε. Οι αντάρτες ενοχοποιούν την κυβέρνηση κι αυτή από την πλευρά της τους αντάρτες. Να θυμίσουμε ότι στις 6 Μαΐου το μέλος της Επιτροπής των ΗΕ για τα Εγκλήματα Πολέμου στη Συρία, η γνωστή μας Κάρλα ντελ Πόντε είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με ενδείξεις οι πολέμιοι του καθεστώτος έχουν κατά πάσα πιθανότητα στην κατοχή τους αέριο σαρίν.

Vick Carsten/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος     DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc