«Μήπως δεν είναι ο κατάλληλος;»

«Μήπως δεν είναι ο κατάλληλος;»

Η εν εξελίξει διαμάχη για την προεδρία της Κομισιόν και το νέο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της FIFA στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
Τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζει η γερμανική Die Welt: «Ο άνδρας που κλήθηκε να δώσει μάχες για το αξίωμα εκ μέρους της Άγκελα Μέρκελ και των ευρωπαίων συντηρητικών ονομάζεται Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Έδωσε τη μάχη, κέρδισε τις ευρωεκλογές, εντούτοις μέχρι στιγμής κάθεται με άδεια τα χέρια. Εάν το Ευρωκοινοβούλιο δεν θέλει να είναι αποδυναμωμένο ήδη κατά τη συγκρότησή του σε σώμα, τότε θα πρέπει να απορρίψει κάθε υποψήφιο που δεν ήταν κεντρικός υποψήφιος. Μήπως δεν είναι ο Γιούνκερ ο κατάλληλος; Μπορεί να θέσει κανείς αυτό το ερώτημα. Αυτό όμως έπρεπε να το είχε θέσει η γερμανίδα καγκελάριος πριν τον ανακηρύξει υποψήφιο τον περασμένο Μάρτιο».
«Αξιόπιστοι και πεπεισμένοι Ευρωπαίοι» οι Γερμανοί
Ο Κάμερον προειδοποίησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ΕΕ (...)
«Ο Κάμερον προειδοποίησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ΕΕ (...)»
Για το ίδιο θέμα το σχόλιο της Neue Osnabrücker Zeitung: «Ο Κάμερον προειδοποίησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ΕΕ σε περίπτωση που αναλάβει το πόστο ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Εν τέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον επικεφαλής της Κομισιόν, δεν μπορεί όμως να τον προτείνει. Ο Κάμερον επιμένει στη νομικά αυτή κατοχυρωμένη διαδικασία. Γι΄ αυτό το λόγο υπάρχουν ενστάσεις έναντι του Γιούνκερ και σε Γαλλία και Ιταλία. Το Παρίσι θα ήθελε κάποιον Γάλλο στην κορυφή. Σε πολλές χώρες οι ενισχυμένοι μετά τις εκλογές δεξιοί λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μια ενίσχυση των εξουσιών των Βρυξελλών. Εάν ο Γιούνκερ γίνει πρόεδρος, η Ευρώπη θα κληθεί να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα».
Στις απειλές Κάμερον εστιάζει και η αυστριακή Der Standard: «(…) Σύμφωνα με το Spiegel, ο Κάμερον φέρεται ακόμη και να απείλησε να πραγματοποιήσει νωρίτερα το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για το 2017, σε περίπτωση που δεν αναχαιτιστεί ο νικητής των εκλογών. Η απειλή αυτή έχει λίγη σημασία. Οδηγεί με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια τον Γιούνκερ στη θέση του προέδρου. Γιατί στη Γερμανία δεν υπάρχει το φαινόμενο των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστών. Εβδομήντα χρόνια μετά τον πόλεμο οι Γερμανοί είναι αξιόπιστοι και πεπεισμένοι Ευρωπαίοι».
FIFA – «Ένα αδιαφανές, διεφθαρμένο τέρας»
«Η σκιά της απάτης πέφτει όχι μόνο σε ένα μελλοντικό αλλά και σε ένα παλαιότερο Μουντιάλ»
«Η σκιά της απάτης πέφτει όχι μόνο σε ένα μελλοντικό αλλά και σε ένα παλαιότερο Μουντιάλ»
Στο νέο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της FIFA αναφέρεται σήμερα η Südwest Presseσημειώνοντας: «Μαζί με τα πιθανότατα στημένα φιλικά στο προοίμιο του Μουντιάλ του 2010 αλλά και άλλα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας σχηματίζεται μια εικόνα ενός συλλόγου, όπου η απάτη και το ψέμα είναι καθημερινότητα. Το πιο πικρό όμως στη διαπίστωση αυτή είναι ότι δεν πρόκειται για τίποτε καινούριο, αλλά ούτε και για κάτι που πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ανεξάρτητα από το ότι θα πρέπει να ανατεθεί εκ νέου το Μουντιάλ του 2022, η FIFA χρειάζεται ‘γενική επισκευή’. Υπό την αιγίδα του Ελβετού (σσ. Σ. Μπλάττερ) και με έναν ετήσιο τζίρο της τάξης του σχεδόν ενός δις ευρώ, η FIFA εξελίχθηκε σε ένα αδιαφανές, διεφθαρμένο τέρας, το οποίο δεν μπορεί να μπει και πάλι στο σωστό δρόμο στηριζόμενο μόνον σε ‘δυνατότητες αυτοΐασης’».
Για το ίδιο θέμα γράφει η ισπανική El Pais: «(…) Η σκιά της απάτης πέφτει όχι μόνο σε ένα μελλοντικό αλλά και σε ένα παλαιότερο Μουντιάλ. Πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2010 στην Νότια Αφρική φέρεται να χρηματίστηκαν διαιτητές προκειμένου να επηρεαστεί η έκβαση φιλικών αγώνων. Η ίδια η FIFA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα εμπλέκονταν νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι, επίσημα όμως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν».
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc