Αναζητώντας συμβιβαστική λύση

Αναζητώντας συμβιβαστική λύση

Στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Χάρπσουντ, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της υποψηφιότητας Γιούνκερ.
Παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι σκοπός της διήμερης συνάντησης στη Σουηδία είναι μια “σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τον μελλοντικό προγραμματισμό της ΕΕ καθώς και για επίκαιρα θέματα της εξωτερική πολιτικής”, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κεντρικό θέμα της θα είναι το ζήτημα της διαδοχής του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν και συγκριμένα το ερώτημα εάν ο επόμενος πρόεδρός της θα είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή εντέλει κάποιο άλλο πρόσωπο.

Η Μέρκελ στηρίζει Γιούνκερ
Μέρκελ και Γιούνκερ σε παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Μέρκελ και Γιούνκερ σε παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Κατά της εκλογής του κ. Γιούνκερ έχει ταχθεί, ως γνωστόν, ο βρετανός πρωθυπουργός. Ο Ντέιβιντ Κάμερον απορρίπτει τον Λουξεμβούργιο επειδή πρεσβεύει μια πολιτική που στοχεύει στην περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ. Σε βασική υποστηρίκτρια της υποψηφιότητας του πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξελίχθηκε εν τω μεταξύ η γερμανίδα καγκελάριος. Μόλις την περασμένη Πέμπτη και με κυβερνητικές της δηλώσεις στο κοινοβούλιο, η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει την εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου των 28 αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών της ΕΕ, «με την ειδική πλειοψηφία».

Όπως εκτιμούν γερμανοί πολιτικοί αναλυτές, η δήλωση αυτή ήταν ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές όσον αφορά τις γερμανικές προθέσεις. Παράλληλα όμως η καγκελάριος χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη στάση εκείνων που υποστηρίζουν ότι είναι “αδιάφορο” αν η Μεγάλη Βρετανία συμφωνήσει με την επιλογή Γιούνκερ ή όχι. Βασικό μέλημά της στις συνομιλίες θα είναι να τις διεξάγει σε “ευρωπαϊκό πνεύμα” χωρίς να αποκλείει κανέναν.

Ζητούμενο μια συμβιβαστική φόρμουλα
Ο Ντ. Κάμερον δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό
Ο Ντ. Κάμερον δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό
Κατά την άποψη των ίδιων αναλυτών, στη Σουηδία η κ. Μέρκελ θα επιδιώξει να βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα αλλά και να προβεί σε παραχωρήσεις που θα επέτρεπαν στον Ντέιβιντ Κάμερον να αντιμετωπίσει τους επικριτές του στο εσωτερικό. Πιθανές παραχωρήσεις θα μπορούσαν να αφορούν μια εξέχουσα θέση για το νέο βρετανό επίτροπο, περιορισμούς στον προϋπολογισμό της ΕΕ, τη δέσμευση για την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ όπως και την υπόσχεση ότι το σκάνδαλο των μυστικών παρακολουθήσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ από βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δεν θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Σε ό,τι αφορά τους ενδοιασμούς που διατυπώνουν άλλες χώρες στο ζήτημα της διαδοχής Μπαρόζο, δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι Ολλανδία, Σουηδία αλλά και Ουγγαρία θα ψηφίσουν στην προκειμένη περίπτωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά της γερμανικής πρότασης. Άλλωστε, το πρόβλημα τους δεν είναι το άτομο Γιούνκερ αλλά ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επιδιώκει, όπως πιστεύουν, να τους επιβάλει τον μελλοντικό πρόεδρο της Κομισιόν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης  DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc