Tρέμω με την ηγεσία που έχουμεΣτα περισσότερα άρθρα μου σχολιάζω αρνητικά τους αριστερούς και δεξιούς εναλλακτικούς πολιτικούς χώρους. Βλέπω σε αυτούς τόση ασχετοσύνη, προχειρότητα και τεμπελιά που τρομάζω. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι παραδοσιακές και υποτίθεται σοβαρές πολιτικές δυνάμεις είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Αυτούς τους βλέπω και θυμάμαι τον Λουδοβίκο τον 16ο που έχασε το κεφάλι του στην Γκιλοτίνα. Λίγοι γνωρίζουν πως ο πατέρας του Αλέξανδρου Δουμά ήταν στρατηγός της Γαλλικής Επανάστασης. Ο γιος του έγραφε συνήθως έργα με γαλαζοαίματους (έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, πώς να το κάνουμε) αλλά είχε δημοκρατικές πεποιθήσεις. Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξη και τον θαυμασμό μου όταν σε ένα έργο του προσπάθησε να κατανοήσει την προδοτική στάση του Λουδοβίκου που κάλεσε ξένο στρατό να πνίξει στο αίμα την Γαλλική Επανάσταση! Ο Δουμάς μας προτείνει να δούμε το θέμα από τη σκοπιά του ίδιου του Λουδοβίκου. Παιδί ξένης μάνας με ξένη γυναίκα είχε συγγένειες με όλες τις βασιλικές οικογένειες της εποχής του. Αντίθετα, δεν είχε καμία επαφή με τον απλό λαό. Ο άνθρωπος λοιπόν δεν ήταν προδότης. Απλώς ζήτησε τη βοήθεια των εξαδέρφων του για να συνετίσει κάτι ενοχλητικούς που ζούσαν στη χώρα του. Σε λίγο πολύ αντίστοιχη θέση βρίσκονται και όσοι μας κυβερνάνε. Έχουν ζυμωθεί τόσο πολύ με το κατεστημένο που τους ανέδειξε, τους διαπαιδαγώγησε και τους ισχυροποίησε ώστε ακόμη κι αν αλλάξουν μια τρίχα γύρω τους θεωρούν πως υλοποίησαν μια ριζική επανάσταση (θυμηθείτε την υποτιθέμενη επανίδρυση του κράτους που έκανε ο Κώστας Καραμανλής) Κάποιος πρέπει να τους βγάλει από το χρυσό κλουβί τους πριν να είναι αργά για τη χώρα αλλά και για τους ίδιους. Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου Οικονομολόγος-προγραμματιστής, πολιτικά ανένταχτος

Στα περισσότερα άρθρα μου σχολιάζω αρνητικά τους αριστερούς και δεξιούς εναλλακτικούς πολιτικούς χώρους. Βλέπω σε αυτούς τόση ασχετοσύνη, προχειρότητα και τεμπελιά που τρομάζω.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι παραδοσιακές και υποτίθεται σοβαρές πολιτικές δυνάμεις είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Αυτούς τους βλέπω και θυμάμαι τον Λουδοβίκο τον 16ο που έχασε το κεφάλι του στην Γκιλοτίνα.
Λίγοι γνωρίζουν πως ο πατέρας του Αλέξανδρου Δουμά ήταν στρατηγός της Γαλλικής Επανάστασης. Ο γιος του έγραφε συνήθως έργα με γαλαζοαίματους (έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, πώς να το κάνουμε) αλλά είχε δημοκρατικές πεποιθήσεις.
Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξη και τον θαυμασμό μου όταν σε ένα έργο του προσπάθησε να κατανοήσει την προδοτική στάση του Λουδοβίκου που κάλεσε ξένο στρατό να πνίξει στο αίμα την Γαλλική Επανάσταση!
Ο Δουμάς μας προτείνει να δούμε το θέμα από τη σκοπιά του ίδιου του Λουδοβίκου. Παιδί ξένης μάνας με ξένη γυναίκα είχε συγγένειες με όλες τις βασιλικές οικογένειες της εποχής του. Αντίθετα, δεν είχε καμία επαφή με τον απλό λαό. Ο άνθρωπος λοιπόν δεν ήταν προδότης. Απλώς ζήτησε τη βοήθεια των εξαδέρφων του για να συνετίσει κάτι ενοχλητικούς που ζούσαν στη χώρα του.
Σε λίγο πολύ αντίστοιχη θέση βρίσκονται και όσοι μας κυβερνάνε. Έχουν ζυμωθεί τόσο πολύ με το κατεστημένο που τους ανέδειξε, τους διαπαιδαγώγησε και τους ισχυροποίησε ώστε ακόμη κι αν αλλάξουν μια τρίχα γύρω τους θεωρούν πως υλοποίησαν μια ριζική επανάσταση (θυμηθείτε την υποτιθέμενη επανίδρυση του κράτους που έκανε ο Κώστας Καραμανλής)
Κάποιος πρέπει να τους βγάλει από το χρυσό κλουβί τους πριν να είναι αργά για τη χώρα αλλά και για τους ίδιους.
Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου
Οικονομολόγος-προγραμματιστής, πολιτικά ανένταχτος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»