Αναπροσαρμόζουν στόχο και πολιτικές στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναπροσαρμόζουν στόχο και πολιτικές στον ΣΥΡΙΖΑ

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θετικό, έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι δεν επαρκεί.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣΥΡΙΖΑ
Η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών σκιαγραφεί τον «ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο» με τον οποίο θα πρέπει να αναμετρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στην άκρη την ικανοποίηση από την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις ευρωεκλογές, επίτευγμα στο οποίο η Κουμουνδούρου έδωσε τη μεγαλύτερη έμφαση. Οι αριθμοί, λοιπόν, λένε το εξής: σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχασαν αθροιστικά 16,26% της εκλογικής δύναμής τους. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να ενισχύσει τα ποσοστά του και να ωφεληθεί από αυτήν την ψήφο, αντιθέτως, παρέμεινε καθηλωμένο στο ποσοστό του 2012, καταγράφοντας, μάλιστα, οριακή απώλεια, καθώς έλαβε ποσοστό 26,58% έναντι 26,89% τότε.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την περασμένη Πέμπτη, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα τον ευρωεκλογών θετικό, έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει το αυτονόητο, ότι δεν επαρκεί. Προκειμένου να καταστεί περισσότερο ρεαλιστικός ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης, το κόμμα θα πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά του. Με το πολιτικό τοπίο στον χώρο της Κεντροαριστεράς να διάγει περίοδο εντατικών ζυμώσεων και ανακατατάξεων, οι οποίες δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πού θα οδηγήσουν, η Κουμουνδούρου στρέφει κατά προτεραιότητα την προσοχή της στην εκλογική βάση. Από την επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανάλυση των δεδομένων για το πώς ψήφισαν οι επιμέρους κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες, έγινε ένας κατ’ αρχήν προσδιορισμός των κατηγοριών ψηφοφόρων, οι οποίες θα πρέπει να προσεγγισθούν. Η κατεύθυνση που δόθηκε είναι να γίνει επεξεργασία πρότασης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί ένα πολυεπίπεδο άνοιγμα προς τις κατηγορίες αυτές.

Η κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά ειδικότερα τη νεολαία, τους ανέργους, τα μεσαία στρώματα που πλήττονται ιδιαίτερα από τις πολιτικές λιτότητας και την απομείωση των εισοδημάτων τους και, τέλος, τους αγρότες. Αξιολογείται ότι στις ομάδες αυτές, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε μία, δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και, κατ’ επέκταση, η εκλογική του επιρροή. Ιδιαίτερα για τη νεολαία, θεωρείται ότι υπήρξε υστέρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχηματίσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, που να απευθύνεται στοχευμένα στους νέους και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως πληθυσμιακή κατηγορία που η κρίση έπληξε σφοδρά. Αντίστοιχα, εκτιμάται, πλέον, ότι οι άνεργοι και τα μεσαία στρώματα περιμένουν να ακούσουν πιο αναλυτικές και συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να πεισθούν ότι αποτελεί ρεαλιστική εναλλακτική ο ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά τον αγροτικό πληθυσμό, στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι είναι ίσως η κατηγορία στην οποία έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία διείσδυσης. Οι λόγοι πολλοί: η συγκέντρωση του αγροτικού πληθυσμού έξω από τα αστικά κέντρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οργανωτικά τις καλύτερες δομές του, η γενικευμένη παραδοχή ότι πρόκειται για μια μάλλον συντηρητική μερίδα ψηφοφόρων που δύσκολα μετατοπίζεται, αλλά και η ανάγκη να κάνει –και σε αυτήν την περίπτωση– πιο ειδικές τις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να απευθύνεται με μεγαλύτερη πειστικότητα στο συγκεκριμένο κοινό.

Οσον αφορά τις διεργασίες που εξελίσσονται στην πολιτική σκηνή, στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν πρόσκαιρα από τυχόν διαλυτικές τάσεις στη ΔΗΜΑΡ, η κεντρική θέση είναι ότι μακροπρόθεσμα το κόμμα θα ωφεληθεί περισσότερο από την ανασύνταξη της ΔΗΜΑΡ και την παράταση του πολιτικού βίου της. Απαντώντας, δε, στις προερχόμενες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναφορές σε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου απαντούν ότι θα πρέπει να γίνουν «κοσμογονικές» αλλαγές σε επίπεδο προσώπων και προσανατολισμού προκειμένου κάτι τέτοιο να τεθεί υπό συζήτηση.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν, με βάση όλα αυτά, ότι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν είχε ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά με τα ποσοστά του καθηλωμένα στα επίπεδα του 2012, στην ανάγκη «συγκρότησης μιας πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής και πατριωτικής συμμαχίας» αφορά πρωτίστως την προσέγγιση των στρωμάτων της εκλογικής βάσης, από τα οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει αποκομμένο και, δευτερευόντως, πολιτικές συμμαχίες.
Ο Τσίπρας για Σουλτς και Γιουνκέρ
Οι διεργασίες για τη συγκρότηση των συμμαχιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το έτερο «μέτωπο» στο οποίο εστιάζει την προσοχή του ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται εντός της εβδομάδας να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Η ευρωομάδα του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του οποίου ο κ. Τσίπρας ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή της κατά 10 μέλη, φθάνοντας τα 45 και, ως εκ τούτου, να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της στις εξελισσόμενες διεργασίες. Ο κ. Τσίπρας, τόσο σε δηλώσεις του το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όσο και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, υπό την προϋπόθεση ότι «θα επιστρέψουν στις πολιτικές ρίζες τους και θα σταματήσουν να δέχονται τη λιτότητα ως μόνη επιλογή. Δεν θα συνεργαστούμε αν παραμείνουν υπό την επήρεια της ηγεμονίας της Αγκελα Μέρκελ».

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε, επίσης, να εκδηλώσει τη διαφωνία του με το «πάγωμα» της υποψηφιότητας του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η επιβολή άλλης υποψηφιότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μετατρέψει σε κοροϊδία την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Πρόσθεσε ότι παρά τις διαφωνίες του με τον κ. Γιουνκέρ, το ΕΛΚ ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές και ο υποψήφιός του θα πρέπει πρώτος να προσπαθήσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή του. Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα πρέπει να προτείνει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να εγκρίνει υποψήφιο που δεν συμμετείχε στην εκλογική αναμέτρηση.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»