«Η ώρα του Μάριο Ντράγκι»

«Η ώρα του Μάριο Ντράγκι»

Οι αναμενόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με τη μείωση των βασικών επιτοκίων και προγράμματα στοχευμένης ρευστότητας είναι στο επίκεντρο των οικονομικών δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου.
Είναι η ώρα του Μάριο Ντράγκι, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αναφερόμενη στις προσδοκίες από την ΕΚΤ για την αποτροπή ενδεχομένων ολέθριων συνεπειών του αποπληθωρισμού, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. «Εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι θα μειωθούν οι τιμές και ότι όλα θα γίνουν αύριο φθηνότερα, θα αναβάλουν τις αγορές και τις επενδύσεις τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε σοβαρά την ούτως ή άλλως αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία. Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη συνέλθει από την πτώση. Στην Ισπανία και την Ελλάδα ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος. Η ανάπτυξη είναι πολύ μικρή για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα της απασχόλησης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα για να καταλήξει: «Τώρα θα πρέπει να κινηθεί ο Μάριο Ντράγκι. Παραμένει, ωστόσο, αμφίβολο το εάν θα καταφέρει να έχει την ίδια επιτυχία που είχε το καλοκαίρι του 2012, όταν με απλά λόγια σταμάτησε το ξεπούλημα των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων. Η αποτροπή ενός σπιράλ αποπληθωρισμού συνιστά δυσκολότερο εγχείρημα».
Επικίνδυνα τα αρνητικά επιτόκια
Τα μέτρα της ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα
"Τα μέτρα της ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα"
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η ελβετικήNeue Zürcher Zeitung: «Με την υπόσχεση να κάνει τα πάντα για τη διασφάλιση της ύπαρξης του ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές (σ.σ. Deutsche Welle: το καλοκαίρι του 2012). Ωστόσο, η ΕΚΤ κινδυνεύει να πέσει θύμα της επιτυχίας της, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι προσδοκίες από αυτήν. Κι αυτό μολονότι δεν υπάρχει σιβαρός λόγος για να δραστηριοποιηθεί. Ένας πληθωρισμός της τάξεως του 0,5% εγγυάται ντε φάκτο την σταθερότητα των τιμών και δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε σπιράλ αποπληθωρισμού. Αντίθετα, τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια που σχεδιάζει η τράπεζα, προσφέρουν πιο επικίνδυνα κίνητρα να προχωρήσει κανείς σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Η διάθεση πιστώσεων σε κάποιες χώρες της ζώνης του ευρώ δεν πλήττεται από τα υψηλά επιτόκια, αλλά εξαιτίας των τραπεζών εκείνων που δεν έχουν εξυγιανθεί. Υπό την έννοια αυτή, οι υπό συζήτηση δέσμες μέτρων της ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και θα αυξήσουν αργότερα το κόστος της εγκατάλειψης αυτής της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής», συμπεραίνει η ελβετική εφημερίδα.
Η ανατολική Ευρώπη θυμίζει Δυτικό Βερολίνο
Μπαράκ Ομπάμα και Πέτρο Ποροσένκο
Μπαράκ Ομπάμα και Πέτρο Ποροσένκο
Η πρόθεση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Ευρώπη σχολιάζεται εκτενώς από το γερμανικό τύπο.
«Η προαναγγελία του Ομπάμα να διασφαλίσει πόρους ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προκειμένου να καταστεί δυνατή η μόνιμη εκτέλεση στρατιωτικών ασκήσεων στις περιοχές των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, δεν υπερβαίνει στην πραγματικότητα τις σημερινές γραμμές της συμμαχίας», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung και διευκρινίζει: «Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει το παραμικρό συμφέρον, σε μια μάλλον αδιάφορη Ευρώπη, να πυροδοτήσει μια σύγκρουση, η οποία θα απαιτεί διαρκή παρακολούθηση, θα χρειάζεται στρατιωτικές δυνάμεις και θα δυσχέραινε την επίλυση άλλων κρίσεων, όπως του ιρανικού και του συριακού».
Για το ίδιο θέμα η Die Welt του Βερολίνου σημειώνει: «Όσον αφορά την αίσθηση της απειλής και την ανάγκη για προστασία, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία μπορούν να συγκριθούν με το Δυτικό Βερολίνο κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα υπάρχουν πολλά Δυτικά Βερολίνα. Βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη και φοβούνται μια δύναμη, η οποία εδώ και καιρό ενισχύει το επιθετικό της δυναμικό. Οι Αμερικανοί κάνουν επίδειξη της παρουσίας τους στην Πολωνία και τη Βαλτική, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο ενός πολέμου. Η κίνηση αυτή είναι έξυπνη και σε πλήρη αναλογία με το αξίωμα της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Συμμαχίας».
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής       dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc