Χαμόγελα έξω, μηνύματα μέσα

ΣΥΡΙΖΑ

Χαμόγελα έξω, μηνύματα μέσα

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ των κινήσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και εντάσσεται, όπως σημειώνουν, στη στρατηγική για την αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνάντηση με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Συνάντηση με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Πρόκειται για ένα πρώτο, αλλά απολύτως απαραίτητο βήμα, ώστε οι διαδικασίες στην Ευρώπη να γίνονται με δημοκρατικό τρόπο», τονίζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου με αφορμή και τα σενάρια να είναι άλλος ο προτεινόμενος για την Κομισιόν, εκτός των πέντε υποψηφίων που ψηφίστηκαν στις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την τακτική που ακολουθεί ο κ. Κάμερον όταν «αξιώνει μια ΕΕ που χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες θα είναι απλώς το πεδίο εφαρμογής των γνωστών καταστροφικών πολιτικών για τους λαούς της Ευρώπης».
Σιγή ιχθύος
Η σύγκρουση στρατηγικών αλλά και τα «ανοίγματα» του κ. Τσίπρα -με προϋποθέσεις- στις δυνάμεις των σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στέλνουν και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.
Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν εξέφρασαν οι Αγανακτισμένοι της Ισπανίας.
Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν εξέφρασαν οι Αγανακτισμένοι της Ισπανίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «σιγή ιχθύος» τη στάση του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, καθώς δεν έχουν μιλήσει για τις διαδικασίες ανάδειξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ επισήμανε πως «αυτό δείχνει την τυφλή υπακοή τους στην κ. Μέρκελ, καθώς αναμένουν τις οριστικές της επιλογές, για να τοποθετηθούν».
Οι διαβουλεύσεις του κ. Τσίπρα με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Μ. Σουλτς αλλά και όσα δημόσια έχει δηλώσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συνεργασία είναι να αλλάξουν οι σοσιαλδημοκράτες την πολιτική ταύτισης με την κ. Μέρκελ είναι και ένα έμμεσο μήνυμα και προς το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία.
Η Κουμουνδούρου, αν και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές συζητήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχει δηλώσει ότι με τον κ. Βενιζέλο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης, ενώ ταυτόχρονα τονίζει πως προαπαιτούμενο είναι το Κίνημα να επανεξετάσει όχι μόνο τις σχέσεις του με τη ΝΔ αλλά και με τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα.
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»