Η Μέρκελ καλεί τη Μόσχα να συμβάλει στην αποκλιμάκωση

Η Μέρκελ καλεί τη Μόσχα να συμβάλει στην αποκλιμάκωση

Ενόψει της συνόδου των G7 στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τη Μόσχα να εκμεταλλευθεί την επιρροή της με στόχο την αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία. Προτεραιότητα η αναζήτηση διπλωματικής λύσης.
Στο προοίμιο της συνόδου κορυφής των ηγετών της ομάδας των G7 στις Βρυξέλλες, η γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου εκ νέου μήνυμα με αποδέκτη τη Ρωσία. Η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει επιτέλους την επιρροή της στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να βάλει φραγμό στη βία και τον εκφοβισμό που ασκούν στην περιοχή οι φιλορώσοι αυτονομιστές. Η κοινή ιστορία δεν δικαιολογεί εδαφικές αξιώσεις, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η Άγκελα Μέρκελ σκιαγράφησε την πολιτική της Δύσης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η στοχευμένη στήριξη της Ουκρανίας και ο διάλογος με τη Ρωσία, με σκοπό την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, αν δεν σταματήσουν οι τάσεις αποσταθεροποίησης και εκφοβισμού στην Ουκρανία, η Δύση είναι έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Η Άγκελα Μέρκελ δικαιολόγησε το γεγονός ότι η σύνοδος των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη πραγματοποιείται μετά από 16 χρόνια για πρώτη φορά χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Όπως διευκρίνισε, η ομάδα των G8 (σ.σ. πλέον G7) δεν έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα, αλλά είναι και μία ένωση κοινών αξιών, στις οποίες ανήκει και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
Οι G7 προκρίνουν διπλωματική λύση
Δεν σχεδιάζονται νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας
Δεν σχεδιάζονται νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας
Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη συναντώνται απόψε και αύριο στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες χωρίς την παρουσία της Ρωσίας, η οποία αποβλήθηκε από την ομάδα, τουλάχιστον προσωρινά, εξαιτίας των γεγονότων της Ουκρανίας. Ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να μην συμμετέχει, ωστόσο η χώρα του θα βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου των επτά ηγετών, δεδομένου ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανίας θα είναι το βασικό θέμα.

Το βέβαιο είναι πως δεν σχεδιάζονται νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Εξακολουθούν δηλαδή να ισχύουν οι τελευταίες που είχαν αποφασιστεί στις 12 Μαΐου. Βασική προτεραιότητα πλέον είναι η εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού και οι πιέσεις επικεντρώνονται στην αναγνώριση από τη Ρωσία του νέου Ουκρανού προέδρου και στην άσκηση της επιρροής της για την εκτόνωση της έντασης στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Στη σύνοδο θα συζητηθεί επίσης και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας υπό το πρίσμα της κρίσης της Ουκρανίας και ειδικότερα η μείωση της εξάρτησης, κυρίως της Ευρώπης, από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι σήμερα η Ρωσία καλύπτει μόνη της το 39% των εισαγωγών της ΕΕ. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η διαφοροποίηση των προμηθευτών και των ενεργειακών πηγών και η ανάπτυξη των εγχώριων πόρων.

Στο «μικροσκόπιο» η παγκόσμια ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας
Οι ηγέτες του G7 αναμένεται να ζητήσουν να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της ανεργίας κυρίως στους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους
Οι ηγέτες του G7 αναμένεται να ζητήσουν να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της ανεργίας κυρίως στους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους
Στον οικονομικό τομέα οι επτά ηγέτες θα εξετάσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η υψηλή ανεργία. Οι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να ενταθούν οι προσπάθειες για τη στήριξη της ανάκαμψης, αλλά και για τη μείωση της ανεργίας κυρίως στους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους. Θα ταχθούν επίσης υπέρ της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η σύνοδος που γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω της παρουσίας του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των υπόλοιπων έξι ισχυρότερων ηγετών του πλανήτη, φιλοξενείται από την ΕΕ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική για τον απολογισμό των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την Ουκρανία, αλλά και την αντιμετώπιση και άλλων προκλήσεων της εποχής μας. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε από την πλευρά του ότι τα πρόσφατα γεγονότα κατέδειξαν για μια ακόμη φορά τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των ηγετών που συμμερίζονται τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Ο Ομπάμα στηρίζει τον Ποροσένκο
O Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό του Πέτρο Ποροσένκο στη Βαρσοβία
O Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό του Πέτρο Ποροσένκο στη Βαρσοβία
Στα συμφραζόμενα της αντιπαράθεσης με του Κιέβου με τη Μόσχα, ο αμερικανός πρόεδρος συνάντησε στη Βαρσοβία τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα παράσχει στη χώρα του εκτεταμένη βοήθεια. Όπως διευκρίνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, η βοήθεια αυτή θα περιλαμβάνει στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας και εκπαίδευση του στρατού και της αστυνομίας, συμπληρώνοντας ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία στην προσπάθειά της να απαγκιστρωθεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από την πλευρά του ο Πέτρο Ποροσένκο τόνισε ότι με την επίσημη ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων το Σάββατο θα παρουσιάσει σχέδιο για την ειρήνευση στη χώρα του, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες από τη Βαρσοβία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, την πρόθεσή του να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Ευρώπη. Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη βούληση να συγκεντρωθούν περίπου 735 εκατομ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή μία χρονικά περιορισμένη εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων σε μία περιοχή που ανήκε άλλοτε στη σοβιετική σφαίρα επιρροής. «Η ασφάλεια των εταίρων μας είναι το θεμέλιο της δικής μας ασφάλειας», διεμήνυσε στο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής του περιοδείας ο αμερικανός πρόεδρος.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»